8 grunde til din urin lugter og hvad du kan gøre det ved

Dårlig ildelugtende urin skyldes normalt din kost eller dehydrering. Men hvis det varer længe, er det bedst at se en specialist for at afgøre, om der er mere alvorlige problemer.
8 grunde til din urin lugter og hvad du kan gøre det ved
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Har du bemærket, at din urin altid har en dårlig lugt? Vil du vide grundene til, at din urin lugter dårligt?

Hvis ja, fortsæt med at læse, og vi vil fortælle dig de mest almindelige grunde.

Urin har en karakteristisk lugt grundet urea. Ifølge koncentrationen af urinstof i din krop vil din urin have en stærkere eller svagere lugt.

Normalt har din urin ikke en stærk eller ubehagelig lugt.

Når der opstår en dårlig duft, er dette et tegn på, at der sker noget i din krop. Det kan være et simpelt spørgsmål om at ændre din kost. Eller det kan skyldes et mere alvorligt helbredsproblem.

1. Dehydrering gør at din urin lugter dårligt

Drik masser af vand

Der er noget du bør tænke på, når du først begynder at lægge mærke til en stærk urin lugt. Tænk på mængden af ​​vand du har indtaget i de sidste par dage.

Husk at det er bedst at drikke 8 glas vand om dagen. Og hvis du ikke har gjort dette, kan det få problemet til at dukke op.

Der er noget, du vil bemærke, hvis dehydrering er årsagen til den dårlige duft. Dette tegn er mørke gult eller orange urin med en ammoniak lignende lugt.

Generelt får drikning af mere ikke-smagstilsat vand dette problem til at forsvinde.

Hvis denne urinfarve ledsages af svimmelhed, svaghed eller ekstrem udmattelse, kan det skyldes alvorlig dehydrering. I dette tilfælde skal du straks se en læge.

2. Urinvejsinfektioner

En anden af ​​de mulige årsager til, at din urin lugter dårligt, er på grund af urinvejsinfektioner. De mest almindelige symptomer er:

 • Stærkt behov for at bruge toilettet.
 • Brændende fornemmelser ved urinering.
 • Mavesmerter.

De mest almindelige bakterier i disse infektioner er E. Coli. Og det er vigtigt at gå til en læge for at få den behandling, du har brug for.

3. Diabetes

Måle blodsukker

Har din urin en sød lugt? Hvis dette er tilfældet, bør du se din læge så hurtigt som muligt. Dette skyldes, at det kan være et af symptomerne på diabetes.

 • Hvis du allerede er diabetiker, og du tager insulinpiller, skal du sørge for at du følger din behandling til punkt og prikke. Dette skyldes, at denne lugt betyder, at du ikke gør, hvad du skal.
 • Hvis du injicerer insulin, og det tager lidt tid at gøre dette, skal du tale med din læge. Spørg dem, hvis denne lugt kan være en sekundær effekt og ikke et tegn på højt blodsukker.

4. Leverproblemer

En anden grund til, at din urin kan have en dårlig lugt er på grund af leverproblemer.

Hvis dette er tilfældet, vil du have dårlig ildelugtende urin sammen med disse symptomer:

 • Kvalme
 • Opkastning
 • Mavesmerter
 • Gule øjne
 • Svaghed
 • Vægttab

5. Spise for meget af visse slags fødevarer

Løg og forårsløg

En af hovedårsagerne til, at din urin lugter dårligt, er relateret til din kost.

Hvis du har bemærket dette problem efter at have spist grøntsager med stilke som asparges, behøver du ikke bekymre dig. Dette skyldes, at dette problem forsvinder hurtigt.

Nogle af de fødevarer, der forårsager denne tilstand er:

 • Løg
 • Hvidløg
 • Rosenkål
 • Karry
 • Laks
 • Alkohol
 • Kaffe

Har du stadig dette problem, selvom du ikke har spist disse fødevarer i et stykke tid Hvor meget salt tilføjer du til dine opskrifter?

En kost rig på salt kan gøre din urin mere koncentreret. Dette giver det en stærkere lugt end normalt.

Prøv at reducere mængden af ​​salt du spiser. Dette kan også være godt for at hjælpe på dit hjertes sundhed.

6. Brug af vaginal udskylning

Der er nogle kvinder, der har problemer med at acceptere egenskaberne i deres intime områder. Som følge heraf er det ikke mærkeligt, at der er nogle der bruger vaginale udskylninger.

Hvis du er begyndt at bruge dem, og du bemærker dårlig urin lugt på samme tid, så lyt engang. Det vil være bedst for dig at stoppe hurtigst muligt.

Vaginale udskylninger renser ikke kun din vagina. De beskadiger også bakterierne i dit kønsområde. Resultatet er, at de gør dårlige lugte værre i stedet for at gøre dem bedre.

Hvis du har en dårlig lugt fra dit feminine område i et par måneder, skal du tale med din læge i stedet for at bruge denne behandling. De kan fortælle dig, om du har et reelt problem, eller om det er noget normalt. Og de vil også fortælle dig, om du har brug for behandling eller ej.

7. Du har ægløsning

Ægløsning får urinen til at lugte

De samme hormoner, der hjælper dig i fødselsperioden (østrogen og progesteron) regulerer også din menstruationscyklus.

Disse hormoner har en lille effekt på lugten af din urin. På grund af dette, når du er ægløsende, kan du bemærke, at din urin har en dårlig lugt svarende til ammoniak.

8. Noget medicin, kosttilskud og vitaminer får din urin til at lugte

Den sidste grund til at din urin lugter er relateret til aromaerne, der bruges i medicin, kosttilskud og vitaminer. Det kan være, at disse hjælper dig. Men de kan også påvirke lugten og farven på din urin.

Der er også typer medicin, der på grund af deres virkning på organerne og problemet de behandler, som forårsager dette problem.

Det er en god idé at tale med din læge, så de kan fortælle dig, om dette er normalt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.