8 overraskende fordele ved havsalt

Havsalt er mindre raffineret end almindeligt bordsalt, der bevarer de forbindelser, der typisk går tabt, og det kan være meget gavnligt for din krop. Lær om de 8 overraskende fordele ved dette salt og gør det til en del af din kost!
8 overraskende fordele ved havsalt

Skrevet af Ángela Aragón

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Ved du, hvor dit køkken salt kommer fra? Måske er det havsalt, måske er det fra bjergene?

Du tror måske, at saltet du bruger i dit køkken faktisk kommer fra havet. På en måde gør det, men det er blevet behandlet, før det når dit hjem.

De primære behandlingstrin eliminerer mineraler, magnesium og jod. Samtidig tilsættes kaliumiodid og dextrose foruden et blegemiddel.

Dette er gjort for at gøre det lettere at tilføje til din mad, samtidig med at det gør saltet mere attraktivt og holdbart, fordi man engang troede, at havsalt ikke var egnet til forbrug.

Siden da er det imidlertid blevet påvist, at havsalt faktisk er godt for kroppen og tilbyder en række fordele.

Hvad er havsalt?

Hvad er havsalt og hvor kommer det fra?
  • Som du kan forestille dig, så er opnåelse af denne type salt en meget mere naturlig proces. Faktisk er alt hvad du skal gøre at lade det tørre i solen!
  • Når dette sker, bliver mikroskopiske partikler fra flora og fauna i havet indarbejdet i tillæg til alle de stoffer, der sædvanligvis fjernes fra bordssalt: mineraler, jod og magnesium.
  • Fordi dette er et naturprodukt, er det mindre hvidt, end det du er vant til og indeholder ikke det blegemiddel, vi har beskrevet ovenfor.
  • Det er også mere fugtigt end almindeligt bord salt og det har en stærkere smag, så du skal bruge mindre af det til dine opskrifter.

Fordelene ved havsalt

1. Det styrker immunforsvaret

Mineralerne, der er bevaret i havsaltet, forbedrer kroppens naturlige forsvar. Derfor er det en god idé at skifte til havsalt, når sommeren nærmer sig sin afslutning.

Som du ved, bringer denne overgang sædvanligvis forkølelse, influenza, vira og mere med sig… Det hjælper med at beskytte dig mod virkningerne fra skiftende vejr og temperaturer.

2. Det bekæmper depression

Serotonin og melatonin er to hormoner, som hjernen udskiller for at kontrollere stress. Når du går gennem en periode med depression, får din hjerne ikke nok af disse hormoner, og som følge heraf kan tristhed og stress overvinde dig.

Havsaltet hjælper med at gøre det lettere at bevare disse to lykke hormoner.

3. Det forbedrer din cirkulation

Havsalt letter blodstrømmen i hele kroppen. Som du ved, er dit blod det, som transporterer ilt til de regioner, hvor din krop konstant bruger den til at bevæge sig og udføre sine funktioner.

Hvis dette ikke sker, tæres din krop for hårdt og kan blive slidt op. Denne ting alene berettiger forbruget af havsalt.

4. Du vil tabe dig mere

Havsalt er en alkalisk fødevare. Det betyder, at det hjælper din mave med at producere stoffer, der eliminerer skadelige elementer, såsom fedtstoffer.

Det beskytter dig ikke kun mod høje surhedsniveauer, men forbedrer og styrker din fordøjelse.

5. Det reducerer astmaangreb

Havsalt er et stærkt anti-inflammatorisk middel, hvorved det hjælper mod astma. Effekten er så stærk, at nogle læger anbefaler at lægge havsalt på tungen under et astmaanfald, snarere end at bruge din inhalator.

Hvis du har denne lidelse, skal du kontakte din læge, inden du starter alternative behandlinger og ikke smide din inhalator væk.

6. Det forhindrer og lindrer osteoporose

Knogler består af mere end calcium. Dit skeletsystem lagrer en fjerdedel af det salt, du indtager. Det betyder, at når noget er galt med dine knogler, kan ekstra salt være en stor hjælp.

Derudover er mineralerne indeholdt i havsalt fremragende til reparation af dine knogler.

7. Det eliminerer spasmer og kramper

Har du nogensinde bemærket, at tennisspillere spiser bananer under deres kampe? Dette skyldes, at frugten indeholder en masse kalium, som er et vigtigt næringsstof til musklerne.

En af fordelene ved havsalt er, at det fungerer på en lignende måde.

Det gør det også muligt for dine muskler at anvende den kalium, der findes i andre fødevarer bedre.

8. Det balancerer dit sukkerniveau

Havsalt er perfekt til mennesker, der har diabetes, fordi det hjælper med at regulere blodsukkerniveauet. Hvis du har problemer med dit blodsukker, skal du tænke på at tilføje havsalt til din kost: det er som naturligt insulin.

Fordelene ved havsalt er så store, at når du kender til dem, så har du svært ved at gå tilbage til bordssalt. Jo hurtigere du starter, jo mere vil du se fordelene og lære at justere den mængde, som dine opskrifter kræver.

Så hvad venter du på? Giv det naturlige havsalt et forsøg!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Salt craving: The psychobiology of pathogenic sodium intake. Physiology & Behavior. Morris, M.J.; Na, E.S.; Johnson, A.K.  (2008): 709-721 DOI: 10.1016/j.physbeh.2008.04.008

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.