De fantastiske fordele ved magnesium

Der er mange fordele ved magnesium. Vi har for eksempel brug for magnesium for at kunne optage calcium er virkelig ordentligt i kroppen.
De fantastiske fordele ved magnesium
Raquel Aldana

Skrevet og kontrolleret af psykologen Raquel Aldana.

Sidste ændring: 26 september, 2023

En af de mange fordele ved magnesium er, at det producerer energi og syntetiserer proteiner og fedtstoffer. Magnesium regulerer også muskelaktivitet og nervesystemet. Men på trods af hvor vigtigt det er, lider 75 % af befolkningen af magnesiummangel.

Fordele ved magnesium

Magnesiummangel er forårsaget af dårligt valg af fødevarer (forarbejdede kornprodukter og ikke nok grønne, bladgrøntsager), overdyrket jord og brug af kunstgødning i stedet for økologi.

Hvorfor har vi brug for magnesium?

Magnesium er vigtigt for funktionen af hundredvis af enzymer i kroppen, især dem, der overfører, lagrer og udnytter energien. Det er afgørende for:

 • Syntese af proteiner, kroppen har brug for til celledeling og vækst.
 • De elektriske signaler, kroppen anvender til at kommunikere med sig selv.
 • Stabilisering af blodtryk, blodtryk i årerne, overførsel af elektriske impulser mellem neuroner og blodstrømmen.
 • Det er især vigtigt for dannelsen af sunde knogler, ligesom calcium og D-vitamin.
 • Frigivelse af tilstrækkelige mængder af serotonin, en neurotransmitter, der regulerer humør.

At leve med en magnesiummangel svarer til at køre bil uden benzin i tanken.

Magnesium

Forbindelsen mellem calcium og magnesium

Magnesium er meget sjældnere i vores kost end calcium. Men vi ofrer meget mere opmærksomhed på dette sidstnævnte næringsstof, på trods af at de begge to er vigtige for stærke og sunde knogler.

Kun få mennesker forstår at calcium behøver magnesium for at kunne udnyttes i kroppen. For eksempel kunne overskydende calcium blokere optagelsen af det, som kan have en negativ indvirkning på dit helbred.

De to stoffer arbejder sammen og magnesium styrer den cellulære optagelse af calcium. Hvis magnesium mangler, og der er for meget calcium i cellen, kan det forårsage kramper, migræne, angst osv.

Desuden hjælper magnesium calcium med at blive opløst i blodet, hvilket forhindrer dannelse af nyresten. Du skal tage dig af dette, fordi calcium uden magnesium til knogleskørhed kan fremme dannelse af nyresten!

Skaal med magnesium

Hvorfor er der en større risiko for magnesiummangel?

Som vi nævnte før, forsyner vores normale kost os ikke i tilstrækkelig grad med magnesium. Men hvorfor sker dette?

Vi går glip af de mange fordele ved magnesium, når vi kun spiser forarbejdet mad.

Fødevareindustrien reducerer en hel del af magnesiumindholdet, sammen med andre næringsstoffer, i fremstillingsprocessen. Når for eksempel hvede raffineres for at lave det til hvidt mel går 90% af dets naturlige magnesiumindhold tabt.

Det samme sker når melasse omdannes til sukker: den mister 98% . Desuden vil, kogning eller frysning af grøntsager også mindske indholdet.

Tilsætningsstoffer som aspartam, MSG (findes i kinesisk mad) og alkohol nedbryder magnesiumreserver.

Fordøjelsesbesvær og brug af syrereducerende midler

Hvis din kost er baseret på forarbejdede fødevarer, vil du være mere tilbøjelig til at lide af fordøjelsesbesvær. Af denne grund er syntetiske syrereducerende midler som neutraliserer den saltsyre i maven virkelig almindelige. Dette forhindrer magnesium i at blive ordentligt optaget.

 

Dyrkningsteknik

Som vi nævnte før, er en stor del af vores fødevarer dyrket på overdyrket jordbrug, der er blevet fattigere på magnesium og andre mineraler. Magnesium, der bør være naturligt i vores fødevarer er næsten ikke-eksisterende.

 

Medicin

Mange stoffer som vanddrivende midler, prævention, insulin, kortison og nogle antibiotika får kroppen til at miste magnesium.

Sådan ser magnesiummangel ud

Følgende liste er en delvis liste over de sygdomme og lidelser, der er direkte relateret til magnesiummangel. Disse kan forbedres ved at øge forbruget af dette mineral.

Angst og panikanfald

Magnesium hjælper med at styre stresshormoner og hjernens funktion.

Ashtma

Det afslapper de bronchiale muskler i lungerne.

Forstoppelse

Det hjælper med at regulere tarmene ‘peristaltiske muskelbevægelser. Faktisk er magnesiamælk er et middel mod denne tilstand.

Diabetes

Det hjælper insulin med at transportere glucose ind i cellerne. Hvis denne hjælp er ikke der, akkumuleres glucose i væv, og forårsager glykæmisk stress og skader.

Hjertesygdom

Magnesiummangel er hyppig hos patienter med hjertesygdomme. Af denne årsag er magnesium en effektiv behandling for hjerteanfald og arytmi.

Forhøjet blodtryk

Som vi har nævnt ovenfor, regulerer det blodkarrenes sammentrækning og blodtryk.

Søvnløshed

Det regulerer produktionen af melatonin, det hormon, der styrer søvn-vågen-cyklussen.

Problemer med nerver

Som vi allerede har nævnt, kan en magnesiummangel forårsage kramper, migræne og endda kolik.

Knogleskørhed

Uden magnesium kan kroppen ikke udnytte calcium, hvilket kan føre til knogleskørhed.

Foedevarer med magnesium

Hvilke fødevarer er gode kilder til magnesium?

Nogle fødevarer er særligt rige på magnesium. I en 100 gram portion, giver disse fødevarer følgende mængder magnesium:

 • Mandler270 mg
 • Kogte bønner: 37 mg
 • Peanuts 175 mg
 • Grønkål: 57 mg
 • Hvedekim 336 mg
 • Kelp/havalger: 760 mg
 • Rødalger: 220 mg
 • Melasse: 258 mg
 • Hirse: 162 mg
 • Hvedeklid: 490 mg
 • Tofu 111 mg

Som du kan se er den bedste fødevare med dette næringsstof, fuldkorn og økologisk dyrkede grøntsager, såvel som havsalt og alger af god kvalitet.

Hvordan får du mest ud af de mange fordele ved magnesium?

Der er mange fordele ved magnesium – men hvordan skal vi tage det, så vi får mest ud af dem? Det kommer meget an på, hvem du er, og hvor meget calcium du får. Kosttilskud bør tages i en 1:1 eller 2:1 forhold til fordel for calcium. Det betyder, at du skal tage den dobbelte mængde calcium i forhold til magnesium for den rette balance.

Men de fleste mennesker forbruger i øjeblikket omkring 10 gange så meget calcium som magnesium. Du bør være ligge mellem 800-1400 mg calcium dagligt. Så for eksempel, hvis du tager 1000 mg calcium, har du brug for mindst 500-800 mg magnesium.

Det findes i flere forskellige former. For eksempel kan du bade i Epsomsalte, og det vil blive absorberet gennem huden og genskabe optimale niveauer.

Man kan også tage det i kapselform i små doser to gange dagligt. Du kan administrere den mængde, du har brug for, altid at holde en balance mellem calcium og magnesium.

Når du overskrider grænsen, vil du opleve diarré, hvorfor det er bedre at opdele doserne, enten på tom mave eller ej, for at få din daglige dosis.

Du bør altid tage disse kosttilskud under tilsyn af en læge da hver krop er forskellig.

Vidste du alle disse fordele ved magnesium i forvejen? Får du nok magnesium?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.