8 symptomer at være opmærksom på hos ældre

Brystsmerte og problemer med at trække vejret er ikke almindelige tegn på at ældes. Lær om det og andre vigtige symptomer, som ikke må blive ignoreret.
8 symptomer at være opmærksom på hos ældre

Sidste ændring: 25 juli, 2019

Hvis du ikke er opmærksom, vil du måske nemt overse vigtige symptomer, som er tegn på, at der måske er noget galt med dine elskede ældre. I denne artikel vil vi snakke om 8 symptomer at være opmærksom på hos ældre.

Selvom det er almindeligt at opleve “plager”, når man bliver ældre, betyder det ikke, at man bør ignorere alle de tegn, som ens krop giver en.

Nogle af dem er trods alt måske symptomer på et seriøst problem med helbredet. D et er meget vigtigt, at man går til en læge, hvis man oplever besynderlige eller vedvarende symptomer, også selvom man tror, at de ikke er noget at beskymre sig over.

At vente på, at de forsvinder på magisk vis, kan være meget dyrt for ens helbred.

Ualmindelig stakåndethed

Brystsmerte er blot et af de mange symptomer på et hjerteanfald. Disse kan variere fra en person til en anden.

Hvis man for eksempel finder det svært at få vejret efter en kort gåtur, kan det være et tidligt tegn på, at én af ens pulsårer er delvist eller fuldstændig blokeret. Det kan føre til et hjerteanfald.

Hvis man bemærker, at det er meget svært for en at trække vejret, bør man få en tid ved lægen. Andre tegn kan være trykken for brystet eller svimmelhed.

Pludselig svimmelhed eller problemer med balance og koordinering

Person der er svimmel

Symptomerne på et slagtilfælde kan være meget diskrete, men hvis man kender til dem, er der mindre sandsynlighed for, at man vil ignorere dem.

Pludseligt besvær med at gå og et pludseligt tab af balance og koordinering er symptomer på et slagtilfælde hos både ældre og yngre voksne.

Man bør også være opmærksom på disse tegn:

  • En ekstrem følelse af svimmelhed.
  • Problemer med at tale.
  • Dårlig udtalelse af ord.
  • Ændret syn.
  • Svaghed eller følelsesløshed i ansigtet, ben eller arme.

Disse er tegn på, at man bliver nødt til at gå til en læge med det samme.

Anbefalet læsning efter “8 symptomer at være opmærksom på hos ældre”:

Hvordan man slipper af med alderdoms pletter

Vaginal blødning efter overgangsalderen

Hvis man oplever vaginal blødning efter overgangsalderen, er det bedst at gå til en gynækolog så hurtigt som muligt, eftersom det ikke er normalt.

Nogle tilfælde med blødninger kan være mindre voldsomme end andre. Man bør dog overveje sandsynligheden for, at blødningen kan være et symptom på en seriøs sygdom, såsom kræft.

Man bør ikke slå det hen. D et er samtidig også vigtigt at få lavet regelmæssige undersøgelser, også selvom man ikke oplever vaginal blødning.

Impotens

Dette er en tilstand, som typisk er meget almindelig for ældre og er mere sandsynlig, når man bliver ældre.

Faktisk er omkring 22% af alle mænd over 60 år impotente. Udover at være en åbenlys bekymring, når det kommer til seksuel tilfredsstillelse, kan det også være forbundet med hjertesygdomme, diabetes og andre tilstande.

Selvom dets opståelse typisk er forbundet med alderen, kan det også være forårsaget af et øget niveau af stress eller depression.

Vær opmærksom på dette symptom, eftersom det kan pege på mere end blot aldring.

Forstoppelse

Kvinde med maveproblemer

Forstoppelse får en til at arbejde hårdere end nødvendigt, når man går på toilettet. Dette øger sandsynligheden for at udvikle hæmorider.

Når forstoppelse sker en gang imellem, kan det anses som normalt. Og de ældre vil måske opleve det mere ofte, end de havde forventet.

Det kan også være et tegn på, at noget blokerer ens afføring. Det kan være en tumor, polyp eller en anden form for blokering. Når forstoppelse bliver kronisk, kan det gøre det svært at komme af med afføring, så det bliver hårdt.

Det forårsager, at tarmene bliver fyldt, og man kan simpelthen ikke gå på toilettet. Det kaldes fækal impaktion.

Hvis man selv eller ens kære oplever hyppig forstoppelse, er det en god idé at gå til en læge.

Farver i ens afføring

Det kan variere alt efter, hvad man indtager dagligt. Jerntilskud og anti-diarré medicin kan for eksempel gøre ens afføring mørkere.

Enhver form for brun eller grøn afføring anses som almindelig.

Hvis man bemærker tilstedeværelsen af sort eller blodig afføring, oplever man måske et symptom på en blødning i den øvre mave-tarmkanal.

Det kan være forårsaget af mavesår, hæmorider, diverticulitis eller andre sygdomme i mave-tarmkanalen, som har brug for mere pleje hos ældre.

Abnormaliteter i ens bryster

Selvom man kan opdage brystkræft ved at bemærke bestemte knuder, er der andre symptomer, som er mindre kendte:

  • Hævelse
  • Ømhed eller misfarvning
  • Væske fra brystvorten
  • Forandringer i hudfarve på brystet

Brystkræft er mindre almindeligt ved mænd end ved kvinder, men det betyder ikke, at de ikke kan lide af denne type kræft. Det er derfor, det er vigtigt for både mænd og kvinder, som oplever disse symptomer, at man konstant undersøger sig selv.

Læs også denne artikel efter “8 symptomer at være opmærksom på hos ældre”:

Vi aldres forskelligt alt afhængigt af vores køn

Skader på huden

Kvinde med modermaerker - Opmaerksom paa hos aeldre

Udviklingen af hudkræft er meget almindelig ved ældre. Som det vides, kan denne type kræft opstå uanset ens hudfarve.

Vær meget opmærksom på enhver pludselig skade på din hud eller på udviklingen af modermærker. Det skyldes, at skader på huden, som ikke heler ordentligt, kan blive ramt af kræft.

Der er masser af lidelser, som kan sætte ens liv på spil, hvis man ignorerer dem. Det er vigtigt, at man konstant er opmærksom på de små tegn, som ens krop giver en.

Man bør huske, at man altid bør tale med en læge om enhver bekymring, som man har, omkring ethvert af disse symptomer, før man drager nogle konklusioner.

Det bør også nævnes, at det er vigtigt at lytte til sin krop og gå til en læge, når det er nødvendigt, eftersom det vil lade en få et længere, sundt og lykkeligt liv.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.