8 tegn på, at du lider af tarmlidelser

Visse hudproblemer, såsom acne eller allergiske reaktioner, kan faktisk skyldes, at tarmene ikke er i stand til at afgifte sig selv.
8 tegn på, at du lider af tarmlidelser

Sidste ændring: 26 august, 2022

Tarmlidelser udløser ofte fordøjelsessymptomer, der kan ødelægge din dag og få dig til at føle dig syg.

Det er ret almindeligt at have mavesmerter, betændelse og andre maveproblemer, der rent faktisk kan ende med at gentage sig, afhængigt af hvad der forårsager dem.

Dine tarmes helbred påvirker dog processer som sekretion af visse hormoner og dit immunforsvar. Således kan en syg tarm også manifestere sig i andre dele af din krop.

Symptomer på tarmlidelser

Folk forvirrer ofte deres helbredsproblemer med andre sygdomme, i tilfælde hvor problemet rent faktisk kommer fra deres tarmlidelser. Derfor vil vi i dag gerne dele 8 symptomer, der kan indikere, at du lider af tarmlidelser.

1. Angst og depression

Angst og depression kan være forbundet med tarmlidelser

Det kan virke ret mærkeligt at forbinde dine tarm med dine følelser. Men så mærkeligt som det lyder, har de faktisk meget med hinanden at gøre.

Ca. 70% af serotoninen i din krop kommer fra dette organ. Serotonin er den neurotransmitter, der er ansvarlig for lykke.

En nedsat mængde af dette kemiske stof får dig til at føle dig trist til mode, samtidig med at det påvirker kroppens fysiologiske funktioner, såsom din fordøjelse.

2. Højt glukose niveau

Pre-diabetes og diabetes er kroniske lidelser, der stammer fra en overdreven ophobning af sukker i dit blod. Derudover kan det skyldes dårlige tarmfunktioner og tarmlidelser. De bakterier, der lever i denne del af din krop, kan påvirkes, og det fører til problemer i metaboliske processer, der forvandler sukker til energi.

3. Hudproblemer kan være et symptom på tarmlidelser

Hudproblemer og tarmlidelser

Betingelser som acne og eksem kan være forbundet med problemer i tarmene, især i ændringer i de bakterier, der bor i dem.

For eksempel udløser tarmforstyrrelsen “utæt tarm-syndrom“, der er karakteriseret ved at have vanskeligheder med at fordøje visse fødevarepartikler, en inflammatorisk reaktion, der ofte kan ses på huden.

4. Fordøjelsesproblemer

Inflammation i maven, luft i maven og diarré er tydelige tegn på ændringer i bakteriefloraen, der beskytter tarmene.

Mens disse symptomer kan opstå fra mange forskellige maveproblemer, skal du huske at de også kan komme fra en tarmlidelse.

Ophobning af toksiner og dårlig fordøjelse af bestemte fødevarer kan forårsage dette.

5. Dårlig ånde

Dårlig ånde kan være forårsaget af tarmlidelser

Halitose (det, vi ved som dårlig ånde) kan komme fra en mikrobiel ubalance i tarmene og i tarmsystemet.

Selvom disse bakterielle ubalancer starter i maven, kan de ofte bevæge sig til andre dele af din krop, for eksempel til munden.

Hvis mundskyl og eksterne midler ikke fjerner dit dårlige ånde, kan dette være tilfældet.

Vi anbefaler dig også at du læser:

Sådan kan du behandle dårlig ånde med kanel

6. Problemer med at sove

At have problemer med at falde i søvn advarer om en ubalance i de kemiske stoffer, som din hjerne udskiller for at sove godt.

En af disse er serotonin, en neurotransmitter, der også stammer fra tarmene.

Når niveauerne falder, eller generelt ikke er normale, er søvnløshed og søvnforstyrrelser meget almindelige.

7. At have en sød tand

En sød tand er et tegn på maveproblemer

Ubalancer i bakterier forårsaget af regelmæssigt forbrug af sukker og slik, kan også omsættes til et bundløst ønske om fortsat at spise denne slags mad. Som konsekvens af dette tilpasser bakterierne sig til dette stof, der fodrer dem, og når niveauerne falder, tager de brændstof væk fra din hjerne.

Som følge heraf har du en større appetit, og på lang sigt vil du også gå op i vægt.

8. Fødevareintolerance kan være et symptom på tarmlidelser

Fødevareintolerance, såsom laktose eller glutenintolerance, er et biprodukt af en situation, hvor tarmene har problemer med at fordøje disse stoffer fuldstændigt ned.

Når det kommer til utæt tarm syndrom, så udløser denne tilstand, hvor tarmen ikke kan nedbryde mad ordentligt, en inflammatorisk reaktion, der ikke kun påvirker din fordøjelse, men også dit immunsystem.

Det er vigtigt at identificere, hvad problemet er, da det kan føre til mere alvorlige problemer, hvis de ikke behandles.

Afslutningsvis kan vi konkludere, at selvom det er normalt at have maveproblemer nogle gange, kan tarmlidelser også påvirke dit følelsesmæssige velvære, samt din hud og din metaboliske sundhed. At se en læge med det samme er meget vigtigt, især hvis symptomerne ikke går væk, eller fortsætter med at forekomme.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.