4 vigtige fakta om depression, som alle kvinder bør kende til

På grund af alle de hormonelle ændringer, som vi kvinder udsættes for i hele vores liv, så bliver vi oftere ramt af forskellige typer af depression. Derfor er det endnu vigtigere, at vi finder ud af, hvad vi kan omkring denne almindelige tilstand.
4 vigtige fakta om depression, som alle kvinder bør kende til

Sidste ændring: 13 december, 2018

I vores daglige liv er det blevet næsten almindeligt at tale om depression. Vi omtaler det let og til tider uden at vide så meget, som vi burde om emnet. I denne artikel tager vi et kig på nogle vigtige fakta om depression, du bør vide for at evaluere din egen mentale sundhed.

4 vigtige fakta om depression

For det første glemmer folk ofte, at der er mange forskellige former for depression. I virkeligheden oplever hver person det på en unik og enestående måde.

Det første vi bør være klar over, når vi står over for eller taler om depression, er at vi har at gøre med en alvorlig tilstand. Det er ikke et personligt påfund. Således bør vi aldrig tænke på det som noget, der afspejler en svag personlighed eller mangel på personlig integritet eller mod.

Depression er en lidelse, der skal behandles af en professionel, og ideelt set af en, der har et autentisk og reelt bånd til den person, der søger hjælp. Dette er den bedste måde at sikre, at de ikke føler sig marginaliserede, alene eller misforstået.

Men en kendsgerning, som du måske ikke har været opmærksom på er, at selvom både mænd og kvinder ofte lider af depression, så oplever de det ofte på meget forskellige måder.

Mænd er generelt tilbageholdende med at søge hjælp. Dette skyldes en række sociale normer og pres.

Det er ikke altid let at lægge fingeren på en generel følelse af indre utilpashed, apati eller manglende evne til at få glæde fra aktiviteter, som du normalt nyder. Hvilket alle er almindelige symptomer på depression. Nogle gange kan det tydeligste tegn være noget så enkelt som et uforklarligt tab af energi.

Den mest almindelige reaktion rapporteret blandt mænd i begyndelsen af ​​en depressiv tilstand er at forsøge at vinke farvel til problemet. Således håber mange, at det kun er en vanskelig situation, der i sidste ende forsvinder af sig selv.

Kvinder derimod har tendens til at have flere værktøjer til at håndtere og kontrollere, hvad de føler. Dette skyldes sandsynligvis, at kvinder oftest socialiseres for at kommunikere og udlufte deres følelser.

På trods heraf er det kvinder, der generelt har en større tendens til at udvikle depressive lidelser.

I dag ønsker vi at tage tid til at dykke dybere ned i dette sidste aspekt. Nedenfor vil vi tale om nuancer, der definerer hvordan depression især rammer kvinder.

1. Fakta om depression: Depression som et genetisk træk: En risikofaktor, ikke en bestemmende faktor

Pige der troester sin mor

Ifølge Dr. Fumiko Hoeft fra University of California i USA kan mødre overføre en bestemt genetisk prædisponering til depression på deres døtre.

Specifikt er, hvad der videreføres gennem generationerne en lignende hjernestruktur. Denne del af hjernens cortico-limbiske system – den del der er ansvarlig for at styre vores respons på stress – deler lignende arkitektur og mønstre med interne forbindelser.

Men det faktum, at en kvinde lider af eller har lidt en depression i fortiden, betyder ikke, at hendes datter eller døtre uundgåeligt vil lide af den samme tilstand på et eller andet tidspunkt i deres liv.

 • Videnskabelige studier viser, at der er en større risiko eller i det mindste en større sandsynlighed.
 • Imidlertid skal denne genetiske risiko tages i betragtning sammen med andre variabler, der bærer større vægt. Disse omfatter individets sociale miljø, og hvordan de håndterer forskellige oplevelser – gode og dårlige – som de møder i løbet af deres liv.

2. Fakta om depression: Depression “gør ondt” – og smerten er reel

Kvinde med depression

Hvorfor lider vi af uforklarlig hovedpine?

Når en kvinde lider af depression, er det desværre almindeligt for befolkningen omkring os – og samfundet som helhed – at blot stemple det som følelsen “tristhed”.

En følelse af sorg kan være en meget reel del af depression. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at denne følelsesmæssige tilstand optager kun en lille del inden for spektret af følelser, der kan opleves under depressive tilstande.

Faktisk er der tidspunkter, hvor den person med depression ikke engang føler sig trist. I virkeligheden kan hun føle sig vred, ked af det, uden kontrol over hendes følelser… Listen fortsætter.

Faktisk er det mest almindelige symptom på depression hos kvinder ikke sorg. Faktisk er det ofte ikke nogen følelse – det er fysisk.

Lad os se nærmere på nogle af de klassiske symptomer:

 • Søvnløshed
 • Ekstrem udmattelse
 • Muskelsmerter
 • Hovedpine
 • Større følsomhed over for fysisk smerte
 • Problemer med fordøjelsen
 • Små hukommelsestab
 • Pludselig vægtforøgelse eller tab

3. Fakta om depression: Visse typer af depression, der er unikke for kvinder

Kvinde ligger i sengen med depression

Derudover er der visse typer af depression, som kun opleves af kvinder. Men som vi påpegede i starten, vil hver kvinde også opleve disse mere specifikke typer af depression på en unik måde.

Her er nogle af de typer af depression, der er unikke for kvinder:

Præmenstruel dysforisk lidelse (PMDD)

De fleste mennesker er bekendt med udtrykket “præmenstruel syndrom.” Det kommer med de klassiske forandringer i humøret og irritation, der har tendens til at forekomme i de få dage, der leder op til menstruation.

 • Der er imidlertid en mere alvorlig form for præmenstruelt syndrom kaldet præmenstruel dysforisk lidelse (PMDD).
 • Desværre kan det komme med selvmordstanker og intens smerte i led og muskler.

Postpartum depression

Postpartum depression, undertiden kaldet “fødsels depression”, forbliver et tabu belagt emne blandt mange kvinder. Det er dog meget almindeligt.

Moderskab er forbundet med intens lykke og personlig opfyldelse. Derfor er der stadig stigmatisering omkring postpartum depression, som kan lade syge føle sig endnu mere misforstået eller endda afvist.

Postpartum depression er typisk ledsaget af angst og ekstrem udmattelse. Plus, det kommer med en følelse af ikke at kunne klare det enorme ansvar, der følger nye mødre.

Depression i pre-overgangsalder

Pre-overgangsalder (eller overgang til overgangsalderen) er en normal fase i en kvindes liv. Det kan dog undertiden være meget udfordrende.

Humørsvingninger, hedeture, perioder med irritabilitet, angst og følelsen af, ​​at vi ikke længere kan nyde noget er langt fra usædvanlige i denne tid.

Således stiger risikoen for at indgå i andre former for depression under overgangen til overgangsalderen.

4. Fakta om depression: Vores personlige og sociale miljø spiller en rolle

Kvinde paa baadbro

Alle – både mænd og kvinder – har brug for et stærkt supportnetværk. Vi har alle brug for forståelse hos ​​dem omkring os til at hjælpe os med at håndtere og klare symptomerne på depression.

Men det største problem, mange kvinder støder på, når de kæmper med depression er, at der er mange andre mennesker, som er afhængige af dem.

Uforholdsmæssigt mange kvinder befinder sig i rollen som omsorgspersoner. Ofte støtter de familiemedlemmer, der er økonomisk afhængige af dem eller lider af andre sygdomme.

Andre har eneansvaret for at tage sig af børn, og betragter sig selv som limen, der holder deres familier sammen. En almindelig frygt er, at hvis de “fejler”, vil familien falde fra hinanden, og den harmoni, de stræber efter at opnå, vil gå tabt.

Personlige omstændigheder som disse kan gøre det meget vanskeligt for kvinder at få den støtte, de har brug for. Ofte er det svært for dem at tage tid til sig selv for at anerkende problemet og søge behandling, uanset om det er ved at gå til terapi eller simpelthen beskæftige sig med deres interne kamp.

Derfor er det meget almindeligt for kvinder blot at fortælle sig selv, at “piller er nok.”

Men vi skal gøre det klart: Pillerne vi tager for at styre smerten i livet – uanset om det er fysisk eller følelsesmæssigt – så vil det aldrig være nok i sig selv. Men vi skal også overveje andre strategier. En del af det skal være at sikre os, at vi har et sensitivt og tæt supportnetværk.

Depression hos kvinder, som vi har set, kommer sammen med en række meget specielle karakteristika, som vi bør tage i betragtning i vores daglige liv. Det er vigtigt, om vi håndterer det direkte eller forsøger at sikre, at vi kan hjælpe, trøste og støtte dem, der er ramt af det.

Hvor mange af disse fakta om depression var nye for dig?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.