8 tips til sundere, smukkere hår

For at udrede besværlige knuder i håret, bør man bare påføre hårknuden lidt jojoba- eller kokosolie og lade det sidde et par minutter, hvorefter håret let vil kunne redes ud.
8 tips til sundere, smukkere hår

Sidste ændring: 26 august, 2022

I denne artikel vil du få 8 tips til sundere, smukkere hår! Vores hår er en levende forlængelse af os selv, skabt af kroppen og næret af fordøjelsessystemet. Håret er også tæt forbundet med nervesystemet. Det består af keratin, proteiner, silica og olier. Vi vil altid helst have, at håret skal se godt ud for udseendets skyld. Men det udfører også en biologisk funktion, da det stabiliserer kroppen og fungerer som et eksternt sanseorgan.

For at få smukt hår, bør man konstakt passe og pleje det, da det desværre udsættes for et utal af påvirkninger, som skader og svækker det. Heldigvis findes der masser af nemme og naturlige måder, hvorpå man kan pleje sit hår og få det til at se lækkert og blødt ud, med et smukt skin. Læs mere her i artiklen om, hvordan du kan pleje dit hår.

Gode råd til hårplejning og smukkere hår

De fleste mennesker går kun op i hårets hygiejne, og vasker det og kæmmer det igennem regelmæssigt. Men faktisk findes der andre daglige vaner, som kan give håret fugt og gøre det sundere. Her følger et par gode råd til, hvad du kan gøre for dit hår til hverdag:

Børst håret hver dag

Kvinde der ordner sit haar

Hvis man børste sit hår hver dag, flere gange om dagen, stimulerer det blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket får håret til at gro og være sundt. Hvis man gerne vil have længere, glattere hår, er det på tide at blive gode venner med hårbørsten og kammen, og børste håret to til tre gange om dagen.

Anbefalet læsning efter “8 tips til sundere, smukkere hår”:

9 tricks til at vaske dit hår mindre

Rens med koldt vand

Varmt vand i brusebadet gør faktisk hovedbunden svagere og får håret til at se tørt og kedeligt ud. Koldt vand, derimod, er rigtig godt for håret, da det forsejler hårstrået i hårsækken og får det til at se mere skinnende og blødt ud. Med dette mener vi selvfølgelig ikke, at man bør vaske håret i iskoldt vand, men hvis man gør det til en vane at tage brusebad med køligt eller lunkent vand, vil man hurtigt kunne se en forskel.

Undgå overdreven udsættelse for varme

Kvinde der nyder solen

Hyppig eksponering for ekstrem varme vil resultere i, at hovedbunden tørrer ud, og som resultat deraf, vil ens hår miste sin glans og fylde for hver dag, der går. Regelmæssig brug af krøllejern, hårtørrer og pincet svækker også håret og resulterer i dannelsen af spaltede spidser, hvilket bremser hårvæksten. For at forhindre skaden i at ske, det er bedst at undgå disse produkter helt, men hvis man vælger at bruge dem, bør man sørge for at anvende en god fugtgivende behandling til hovedbunden og håret.

Pas på når du reder hårknuder ud

Hårknuder er et almindeligt problem for folk med langt hår. Problemet kan forværres, hvis ikke man vælger den rigtige behandling. Nogle mennesker prøver på at rede dem ud hurtigt, hvilket ikke er den bedste måde, da dette kan knække hårstråene og i sidste ende skade håret endnu mere. Den bedste måde at rede hårknuder ud på, er ved at påføre knuden lidt jojoba- eller kokosolie, lad det sidde i et par minutter og derefter er det nemt forsigtigt at rede den irriterende hårknude ud.

Sørg for ofte at få klippet spidser

Kvinde med splittede ender

Den del af håret, der lider mest over tid og tørrer ud er hårets spidser , hvilket får det til at se mindre sundt og skinnende ud. Eksperter anbefaler at man klipper spidserne mindst en gang hver anden måned for et sundere og smukkere hår.

Spis sundt

Kosten spiller en vigtig rolle i hårets sundhed, fordi næringsstofferne i den mad, man spiser, også er afgørende for hårets vækst og sundhed. En af de mest basale ting, man kan gøre, er at øge indtaget af frugt, grøntsager, nødder, mejeriprodukter og fisk. Husk også at drikke godt med vand i løbet af dagen.

Læs også denne artikel efter du har læst”8 tips til sundere, smukkere hår”:
5 hårmasker der forhindrer krus

Behandlinger til smukt og sundt hår

For at supplere den daglige rutine til at få glat, smukt hår, bør man også altid vælge naturlige behandlinger, som vil fugte håret og give det styrke. Der findes et utal af hårmasker, balsam, shampoo og andre hårplejeprodukter at vælge fra, men her giver vi dig to af de bedste, naturlige behandlinger – en til tørt hår og en til kombineret hår.

Hårmaske med æg og avocado

Avocado

Avocado er kendt for dets mange sunde fordele. Som især kommer huden og håret tilgode, fordi avocado har et højt indhold af næringsstoffer og essentielle olier. I denne behandling, kombineres avocado med olie for at skabe en hårmaske med masser af kraft til håret.

Det skal du bruge:

  • En moden avocado
  • En æggeblomme
  • En spiseskefuld olivenolie

Sådan gør du:

Mos avocadoen og bland den sammen med æggeblomme og olivenolie i en skål. Sørg for at blande ingredienserne godt sammen og påfør derefter håret og hårbunden denne maske. Lad den sidde i 20-30 minutter og skyl den derefter ud. Denne behandling er ideel til tørt hår og kan laves to gange om måneden.

Hårmaske med banan og citron

Denne simple maske giver håret fugt, samtidig med at det grundigt renser det, og bekæmper skader.

Det skal du bruge:

  • En moden banan
  • Citronsaft
  • En spiseskefuld solsikkeolie

Sådan gør du:

Mos bananen med en gaffel og bland den med citronsaft og solsikkeolie. Når blandingen bliver til en pasta, påfør da masken til fugtigt hår, lad den sidde i 20-30 minutter og rens den derefter ud.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.