8 usunde fødevarer du måske troede var sunde

Kan du muligvis spise noget der er skadeligt for dit helbred? Mange fødevarer synes at være sunde, men det er altid bedre at lave dem selv for at sikre, at de ikke har skadelige ingredienser. Lær mere!
8 usunde fødevarer du måske troede var sunde
José Gerardo Rosciano Paganelli

Skrevet og kontrolleret af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Usunde fødevarer kan nemt camouflere sig blandt de sunde valgmuligheder.  Vil du også gerne leve sundt? Så vil du sandsynligvis også gerne spise det, der er bedst for din krop. Mange fødevarer virker sunde nok, men er det slet ikke.

Usunde fødevarer

Nogle fødevarer er endda direkte skadelige, selvom mange tror at de er sunde.

Dette sker meget på grund af misinformation eller markedsføringsstrategier. Der er nogle fødevarer, der er grunden til, at vi ikke kan se de resultater, vi ønsker, når vi burde få dem.

Disse fødevarer er meget vildledende. Dette skyldes, at mange er sunde eller siger, at de har lavt kalorieindhold. På grund af dette vil vi give dig en liste over fødevarer, som du tror er sunde, men ikke er det.

1. Take-away salater er en af de usunde fødevarer, vi ofte overser

Koebe salat

Take-away salater kan købes på flere forskellige restauranter og endda i supermarkedet.

Selvom det er lavet med en grøntsagsbase, er de nogle gange lav på ernæring.

Det er også almindeligt, at disse salater bliver frosset ned i flere uger. Det betyder, at maden ikke er frisk. Dette betyder også, at fødevarebevarende midler blev anvendt.

Hvis det ikke er nok, kommer hovedparten af ​​disse salater med dressinger med højt indhold af salt, sødestoffer og konserveringsmidler.

Den bedste mulighed for dig er at tilberede salatene selv. Det sparer dig ikke blot penge, men du vil også tabe dig.

2. Smoothies er heller ikke så sunde, som du måske tror

Ikke alle smoothies er de samme. Nogle gange tror vi, at de er en sund fødevarer. Når noget er mærket som en smoothie, betyder det ikke nødvendigvis, at det er sundt.

Mange smoothies, der kan købes ude, indeholder ofte tilsat sukker. Derudover er det ikke godt at spise så meget blendet frugt på grund af de høje indhold af frugtsukker, man så indtager på én gang.

Hvis du har lyst til en smoothie, så lav den selv. På denne måde vil du være sikker på at bruge friske frugter og grøntsager, der er i sæson.

Du har også kontrol over portionerne og at der ikke er tilsat sukker.

3. Nødde mix er med på listen over usunde fødevarer

Noeddemix

Du har sikkert købt tørrede frugter og nødde mix ved mere end en lejlighed. Disse sælges i supermarkeder eller på tankstationer. Og vi køber dem, fordi vi tror, at de er sunde.

Hvis du køber tørrede frugtblandinger i store mængder, bør du vide, at de normalt har:

  • Sulfitter, der fungerer som konserveringsmidler
  • Et højt fedtindhold
  • Usunde kerner/nødder
  • Tørret frugt med højt sukkerindhold
  • For meget salt

Hvis du spiser disse frugter som en snack mellem måltiderne, skal du vælge kerner/nødder, der ikke har været behandlet, eller friske frugter og grøntsager.

 

4. Granola og energibarer er heller ikke så gode

Mange kommercielle granola- og energistænger er rig på fruktose majssirup, raffineret sukker og både mættede og transfedtstoffer i deres ingredienser.

Det er meget sundere at lave dit eget parti af hjemmelavede granola barer. Prøv flere opskrifter, indtil du finder din favorit.

 

5. Fedtholdige produkter – det siger sig selv

Fødevarer lavet uden fedt garanterer ikke det vægttab, du måske søger. Faktisk giver sunde fedtstoffer en følelse af mæthed.

Men du bør være meget forsigtig med disse fødevarer, der siger, at de er fedtfattige. De kan give dig tomme kalorier.

Det er bedre at spise gode råvarer, og undgå forarbejdede fødevarer så vidt som muligt.

6. Frosset yoghurt er en af de usunde fødevarer

Frosset yoghurt er den mest bedrageriske ting i dette århundrede. Mange mennesker tror, ​​at de ved at spise det vælger en sundere løsning. I virkeligheden er det ikke sandt.

De tilføjer en stor mængde raffineret sukker. Frosset yoghurt har også tilsat kunstige aromastoffer.

Hvis du virkelig vil have en bedre frosset yoghurt mulighed, kan du lave din egen med naturlig yoghurt. Sød det med stevia, tilsæt frugt, og husk at ikke tilføje for meget.

 

7. “Sunde” sodavand og juicer findes ikke

Hvis du er på slankekur, og hvis du generelt bekymrer dig om dit helbred, bør du ikke drikke juicer, sodavand og lignende. Heller ikke light! Lightprodukter er normalt fyldt med syntetiske kemiske sødestoffer, der har været relateret til kræft. Du bør altid undgå dem.

Juicer skal du også drikke med måde, selvom der ikke er noget tilsat sukker. Når du presser frugterne, koncentrerer du nemlig det naturlige sukkerindhold. Med et enkelt glas juice indtager du meget mere fruktose, end du kunne indtage hvis du prøvede at spise frugterne en ad gangen.

 

8. Franskbrød er ikke godt, også selvom der er kerner i

Frankbroed

Dette er en anden af de fødevarer, du tror er sund, men ikke er det. Mærket på disse brød siger normalt, at de er meget sunde, og du kan spise dem hver dag.

Virkeligheden er imidlertid at spise disse brød er det samme som at spise hvidt brød.

Mange brød, der er mærket med ordene “multigrain” eller “hvede”, fremstilles generelt med raffinerede korn. På grund af dette får du ikke så mange ernæringsmæssige fordele ved fuldkorn.

Det er vigtigt at vælge et brød med et højt fiberindhold – rugbrød er selvfølgelig det bedste.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Rippe JM., Angelopoulos TJ., Sugars, obesity, and cardiovascular disease: results from recent randomized control trials. Eur J Nutr, 2016. 55: 45-53.
  • Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.