9 ting om æggestokkecyster som alle kvinder burde vide

Selvom æggestokkecyster typisk forekommer i den fødedygtige alder, kan de også forekomme efter overgangsalderen og være en forstadie til kræft. Regelmæssige medicinale tjek er essentielt.
9 ting om æggestokkecyster som alle kvinder burde vide
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Ordet “cyste” er ikke ukendt blandt den kvindelige del af befolkningen, da det er en af de mest almindelige tilstande, som kan have indflydelse på deres forplantningssystem igennem deres livstid. Æggestokkecyster er en mild sygdom som udvikles i æggestokkenehvilket med tiden kan forårsage implikationer, hvis de ikke er taget hånd i rette tid.

Mens det for det meste af tiden ikke udgør en reel trussel mod dit helbred, er det vigtigt for kvinder at vide, hvad æggestoks cyster er og hvad de skal gøre, hvis de er diagnosticeret med dette.

Det er derfor vi ønsker at dele de ni mest vigtige fakta omkring æggestokkecyster, som du skal være opmærksom på.

1. Hvad er æggestokkecyster?

æggestokkecyster

Cyster er små væskefyldte poser som formes på æggestokkene, som kan variere i størrelse fra fa millimeter til mere end 5 centimeter.

Når en kvinde har ægløsning, formes en lille celle eller follikel i en af hendes æggestokke, som brydes når ægget er modent eller klar til at blive fertiliseret.

Hvis graviditet ikke sker, er folliklen nemt absorberet igen. Men, hvis denne process ikke finder sted, bliver cellen en cyste. 

2. Ældes med risiko

Kvinder er i risikozonen for at udvikle denne tilstand, efter de har nået puberteten og gennem deres fødedygtige år.

Æggestokkecyster forsvinder ofte efter begyndelsen af overgangsalderen, men i særlige tilfælde kan de fremtræde senere i livet.

3. Relaterede faktorer

mave-ubehag

Indtil videre er der ikke blevet udledt en eksakt grund til at forklare, hvorfor disse små cyster formeres i æggestokkene. 

Dog, er forskellige faktorer blevet kædet til dem:

4. De primære symptomer

Som med andre sygdomme relateret til forplantningssystemet, har symptomerne det med at blive forvekslet med andre lignende tilstande.

Problemet er, at de ikke altid er noterbare i deres tillige stadier, og mange kvinder foretrækker at ignorere dem.

Blandt dem er følgende:

  • Uregelmæssige menstruationsperioder
  • Underlivs og bækkensmerter som udsendes til ryggen eller benene
  • Kraftige bækkensmerter før og under menstruation
  • Kraftige smerter under samleje
  • Opkast og kvalme
  • Ømhed i brystvævet
  • En følelse af tunghed
  • underlivs opsvulmen
  • Tryk i endetarmen eller blæren

5. Hvordan er æggestokkecyster opdaget?

laege

Hvis du har mistanke om, at du har en æggestoks cyste skal du have en bækkenundersøgelse og en ultralydsskanning eller MR-skanning. Hvis en cyste er til stede, vil en blodprøve blive foretaget for at afgøre, om den skal fjernes eller ej.

6. Hvordan er behandlingen?

Normalvis vil din gynækolog anbefale dig periodiske undersøgelser for at afgøre om en cyste er gen-absorberet med tiden.

Hvis den stiger i størrelse eller forårsager smerte og andre komplikationer, vil du muligvis blive spurgt om at tage mundtlige antikonceptioneller eller gennemgå en kirurgisk procedure for at fjerne den. 

7. Cyster og fertilitet

graviditet

En af de største bekymringer kvinder har, når de er diagnosticeret med en cyster omhandler deres fertilitet. Det vil typisk ikke være en risiko for deres befrugtning, men i visse tilfælde kan det forhindre ordentlig ægløsning. 

Foruden dette, kan størrelsen på cysten også stige og ændre funktionen af æggestokkene eller deformere dem, hvilket ændrer din fremtidige fertilitet.

8. De forekommer normalvis ikke under overgangsalderen

En kvinde som er i overgangsalderen skulle ikke have nogen risiko for æggestoks cyster. Hvis en cyste er tilstedeværende, burde dette være en grund til bekymring.

Ifølge eksperter, er cyster eller svulster under overgangsalderen en meget stærk indikator på kræft.

De skal gennemgåes omhyggeligt med din læge.

9. Polycystisk ovariesyndrom (POS)

Fremtrædningen af cyster i forskellige dele af æggestokken, som en klynge på syv til ti forskellige follikler, er en tilstand kendt som polycystisk ovariesyndrom (POS). 

Det kan være forårsaget er vanskeligheder under ægløsning og den primære synder er hormonelle ubalancer.

I sådanne tilfælde, er større forsigtighed og opmærksomhed krævet, fordi det normalvist er ledsaget af ændringer i menstruationen, ufrugtbarhed, overdreven kropsbehåring og mere. 

I de fleste tilfælde forårsager disse cyster ikke nogle problemer og vil forsvinde af dem selv med tiden.

Ikke desto mindre, er det vigtigt at du gennemgår regelmæssige medicinale undersøgelser for at sikre alt er som det skal være.

Det kan interessere dig ...
Talkum og æggestokkekræft: det skal du vide!
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Talkum og æggestokkekræft: det skal du vide!

Kvinder der bruger talkumprodukter til kønsdelene har 30-60% større risiko for at udvikle kræft i æggestokkene. Læs mere om talkum og æggestokkekræ...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.