Opdag og undgå cyster på æggestokkene

Der er normalt ingen tydelige symptomer på cyster på æggestokkene. Derfor er det ekstra vigtigt at kunne genkende symptomerne, når man ser dem, så man kan behandle tilstanden i tide..
Opdag og undgå cyster på æggestokkene

Sidste ændring: 26 august, 2022

Generelt er cyster på æggestokkene godartede, og selvom de ikke udgør et helbredsproblem, så er det vigtigt at de bliver behandlet hurtigt for at undgå komplikationer i fremtiden. De viser sig typisk i årene mellem pubertet og overgangsalderen, og sjældent efter overgangsalderen.

Hvad er en cyste?

En cyste på æggestokkene er en lille, væskefyldt sæk der dannes inde i eller udenpå en kvindes æggestok. De opstår, når en kvinde har ægløsning og en lille follikel dannes på en af de to stokke: follikelen ødelægges normalt når ægget modnes og er klar til at blive fertiliseret. Men nogle gange formår kroppen ikke at genabsorbere sækken som normalt, hvorefter den kan vokse og blive fyldt med væske og eventuelt danne en cyste.

Hvad forårsager cyster?

En kvinde har øget risiko for at danne cyster på æggestokkene hvis hendes menstruation er uregelmæssig, hvis hun modtager fertilitetsbehandling, har hormonelle ubalancer, eller af genetiske årsager.

Hvordan opdager man cyster på æggestokkene?

Normalt er der ingen åbenlyse symptomer på cyster på æggestokkene, men i nogle tilfælde opleves en stærk smerte i maven ved nogle aktiviteter. Hvis cysten begynder at bløde, eller der bliver slået hul på den, forårsager det en stærk smerte, der skal behandles så hurtigt som muligt. Ellers kan det lede til vaginal blødning. En anden måde hvorpå cyster opdages er hvis man oplever en stærk smerte lige inden menstruationen starter, eller ved samleje.

Andre symptomer der måske indikerer cyster på æggestokkene:

  • Svimmelhed eller opkast
  • Følsomme bryster
  • Vægtstigning
  • Problemer med at urinere
  • Hævelser i underlivet eller bækkenpartiet
  • Smerte i den nedre ryg eller lænd
  • En kombination af smerte, feber og opkast

Oplever du nogle af disse symptomer er det vigtigt at se en læge som så vil undersøge dit bækken for cyster på æggestokkene. Er der mistanke herom, så kan det bekræftes med en ultralydscanning eller en MR-scanning. 
Derudover kan en blodtest hjælpe med at afgøre om man er nødt til at fjerne cysterne eller ej.

Hvordan undgår man cyster på æggestokkene?

For at forhindre cyster på æggestokkene kan man gøre en række ting. Her er nogle gode forslag.

Spis sundt

For at undgå cyster, skal du spise sundt

Man kan forebygge cyster ved at spise mad, der er rig på fiber og vand. Det mindsker nemlig trykket. Det er også en god idé at indtage fødevarer med et højt indhold af vitaminer og mineraler, særligt zink og vitamin B og C.

Varme

Hvis du oplever mavesmerter, kan du bruge en varm klud til at modarbejde hævelsen og smerterne.

Drik naturlige urtetéer

Mælkebøttethé

Hvis du oplever symptomer som en hævet mave og smerter, så er det bedst at drikke té lavet på kamille, mint eller hindbær. Disse typer té kan hjælpe med at lette stress og har en afslappende effekt – de fungerer særligt godt inden sengetid.

Drik vand

En simpel vane som at drikke nok vand kan hjælpe med at forebygge cyster på æggestokkene. Det er vigtigt at drikke nok vand –  8 glas hver eneste dag (cirka 2 liter) er den anbefalede mændge.

Mælkebøtteté

Te

Mælkebøtte er kendt for sine vanddrivende egenskaber der hjælper med at detoxe leveren, fjerne toksiner og forbedre hormonbalancen. Med andre ord, så er mælkebøtteté en fremragende måde at forhindre dannelsen af æggestokkecyster.

Få regelmæssig motion

At motionere regelmæssigt hjælper kroppens naturlige hormoncyklus, forhindrer mavesmerter, og i al almindelighed er det godt for dit helbred. Det har vist sig, at kvinder, der dyrker regelmæssig motion, har færre uregelmæssigheder i deres menstruationscyklus. Da uregelmæssig menstruation kan resultere i cyster, er motion dermed en god måde at forebygge cyster på.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.