Nogle af symptomerne på leversvigt

Leveren er et vigtigt organ for kroppen, og du skal holde den i en god stand. Leversvigt bør derfor undgås og opdages tidligt, hvis det opstår.
Nogle af symptomerne på leversvigt

Sidste ændring: 10 september, 2021

Leversvigt er en stor ting, fordi dette organ er afgørende for den menneskelige krops funktion. Dagens artikel vil diskutere nogle af grundene til, at den kan stoppe med at fungere, som den skal. Forhåbentlig hjælper det dig med at evaluere din egen levers sundhed.

Sådan fungerer leveren

Dette er et af de vigtigste kropsorganer, og det er lige under mellemgulvet i højre side af kroppen. Det er også et af de største organer og vejer mellem 900 gram og 1,5 kg. Leveren har tre funktioner:

 • At filtrere blodet ved at fjerne toksiner fra kemiske stoffer, der er svære for kroppen at metabolisere – blandt andet medicin og alkohol. Det betyder, at leveren filtrerer dem fra blodet og omdanner dem til andre substanser, som kroppen enten kan bruge eller udskille.
 • Galde spiller en vigtig rolle i fordøjelsen, da det er ansvarligt for at nedbryde fedtstoffer i tyndtarmen, så kroppen kan optage dem. Det transporterer også de stoffer, kroppen vil udskille.
 • Det deltager i syntesen og lagringen af aminosyrer og proteiner – hvilket er meget nødvendigt for kroppen. Derudover lagrer det sukker i form af glykogen, som vil omdannes til glukose og tjene som blodbrændstof. Det lagrer også fedtstoffer samt nogle vitaminer og mineraler.

Leversvigt

Dette opstår, når leveren ikke fungerer, som den skal. Symptomerne kan pludselig opstå eller langsomt udvikle sig og forværres over tid.

Mange sygdomme påvirker leveren og fører til svigt. Nogle af de vigtigste er:

En læge, der skriver en recept

Find ud af: En sund lever: Fødevarer, der skal undgås

Hvad sker der, når leveren ikke virker?

Mange tegn kan indikere, at leveren holder op med at fungere, som den skal. De mest bemærkelsesværdige er:

 • Gulsot er gulfarvning af hud og slimhinder, der produceres, når bilirubin ophobes. Leveren nedbryder dette stof, når den fungerer korrekt. En person kan også opleve kløe, fordi bilirubinet ophobes i overhuden, når kroppen ikke fjerner det.
 • Træthed opstår, når glykogen, vitaminer og mineraler, der er nødvendige for energiforsyning, ikke længere opbevares.
 • Kraftig fordøjelse og oppustethed efter måltider, herunder kvalme og diarré. Der kan også være smerter i siden af maven, hvor leveren er. Der er ingen galdesekretion og dermed ingen fordøjelse af fedt, så symptomerne begynder at dukke op.
 • Blegfarvet afføring og mørk urin.
 • Ødem i ben og ankler og oppustet mave.

Diagnose og forebyggelse af leversvigt

En læge bør altid evaluere situationen og udføre de nødvendige tests for at diagnosticere leversvigt. Tests kan omfatte en blodprøve, billeddannende undersøgelser eller biopsi.

Nogle af de foranstaltninger, der skal træffes for at forhindre det, er:

 • En tilstrækkelig, sund og afbalanceret kost med et passende indhold af fedt og salt.
 • Vær moderat i dit forbrug af alkohol, tobak, lægemidler og andre kemiske stoffer.
 • Vaccinér mod hepatitis.

Behandlingen af leversvigt afhænger af årsagen. Kontakt en læge hurtigst muligt i tilfælde af alarmerende symptomer, så de kan diagnosticere og ordinere behandling hurtigst muligt.

En mand med smerter i leveren

Se også: Sådan kan du detoxe din lever naturligt med 5 fødevarer

Konklusion

Leveren er et vigtigt organ for kroppen, og du skal holde den i en god stand. Derfor er det vigtigt at opretholde sunde vaner og selvfølgelig kontakte en læge, hvis du har symptomer på leversvigt.

Det kan interessere dig ...
Levermetabolisme: Antibiotika og alkohol
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Levermetabolisme: Antibiotika og alkohol

Både alkohol og antibiotika er toksiske substanser, som kroppen eliminerer takket være levermetabolisme. Det kan være risikabelt at kombinere dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • El-Kamary, S. S., & Strickland, G. T. (2016). Hepatitis, Viral. In International Encyclopedia of Public Health (Vol. 2, Issue 2, pp. 611–620). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803678-5.00209-5
 • Sanz Arevalillo, N., et al. “Metástasis ósea como primera manifestación de un hepatocarcinoma.” Anales de Medicina Interna. Vol. 21. No. 4. Arán Ediciones, SL, 2004.
 • Torre, A. “Complicaciones de la cirrosis hepática: ascitis, encefalopatía, síndrome hepatorrenal y estado nutricional.” Revista de Gastroenterología de México 79.1 (2014): 5-7.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.