Symptomer på blindtarmsbetændelse hos børn

Blindtarmsbetændelse er en almindelig sygdom, der rammer børn og unge, og er en af hovedårsagerne til et besøg på skadestuen. Det bedste man kan gøre er, at se en læge så snart de første symptomer viser sig.
Symptomer på blindtarmsbetændelse hos børn
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 25 august, 2022

Blindtarmsbetændelse hos børn er en almindelig sygdom.

Det skyldes betændelse i blindtarmen, som er en lille tubeformet struktur, der er fastgjort til tyktarmen. Det kan forekomme hos mennesker i alle aldre, selvom det sjældent rammer børn under to år.

De mest almindelige symptomer på blindtarmsbetændelse varierer efter alder, men enhver læge vil være i stand til korrekt at diagnosticere det, og træffe beslutning om, hvorvidt man skal udføre en operation.

Hvad forårsager blindtarmsbetændelse?

blindtarmsbetændelse

Blindtarmen kan blive blokeret af flere årsager:

  • Tilstedeværelsen af hærdet, tørt fækalt stof, kendt som fecalit;
  • Inflammation af lymfeknuder i tarmene,
  • Tilstedeværelsen af parasitter.

Når din blindtarm er blokeret, bliver den betændt, og det første symptom der forekommer er smerte. Når dette sker, begynder bakterier at reproducere sig meget hurtigt. Blindtarmen bliver inficeret, og den kan briste, hvis den ikke fjernes hurtigt, hvilket kan kompromittere helbredet alvorligt – og kan faktisk være livstruende for et barn.

De vigtigste symptomer på blindtarmsbetændelse hos børn.

Blindtarmen kan variere i størrelse og placering fra person til person. Lige såvel kan symptomerne på blindtarmsbetændelse variere afhængigt af disse faktorer. Disse symptomer er ret almindelige, og kan derfor også skyldes andre lidelser: fra almindelig fordøjelsesbesvær til noget mere komplekst.

Ikke alle af de følgende symptomer kan forekomme. Se derfor en læge, så snart du oplever en kombination af dem. De vil have erfaring med at diagnosticere sygdommen korrekt.

Blindtarmen kan briste mellem 24 og 72 timer efter symptomernes begyndelse, så blindtarmsbetændelse skal tages meget alvorligt.

De mest almindelige symptomer

1. Mavesmerter

barn med mavesmerter

Dette er det mest almindelige symptom. Smerten vil være placeret omkring navlen, og derefter migrere til den nederste højre del af maven.

Det forværres under let tryk, ved en dyb vejrtrækning eller ved bevægelse. Der kan også være stivhed i mavemusklerne eller smerter ved urinering eller afføring.

2. Opkast og tab af appetitten

Svimmelhed, kvalme, opkastning og tab af appetitten opstår normalt sammen med smerten, når et barn har blindtarmsbetændelse.

Disse symptomer er også normale i forbindelse med andre sygdomme. Derfor er det vigtigt at identificere om der også er smerte, hvilket kan indikere at der er tale om blindtarmsbetændelse.

3. Leukocytose

Når der er betændelse, eller en infektion allerede er startet, forsvarer kroppen sig ved at skabe flere hvide blodlegemer.

Under laboratorietestning kan de tydeligt se en stigning i antallet af leukocytter i blodet.

Mere sjældne symptomer

4. Feber

barn med feber

I sygdommens første timer kan der forekomme feber, især hos børn, selvom dette ikke er almindeligt. En høj feber kan også optræde, når inflammationen er fremskredet, og blindtarmen allerede er bristet. På dette tidspunkt kan afføring fra blindtarmen have spredt sig til bughulen.

5. Diarré eller forstoppelse

Disse symptomer er ikke almindelige, men de kan forekomme. Diarré vil derfor være overdreven eller meget flydende. Det vil forekomme i små mængder og med slim.

Forstoppelse kan også forekomme.

6. Mavehævelse

En opsvulmet eller udspilet mave kan forekomme i sjældne tilfælde, hår patienten er et lille barn eller en baby.

Hvordan varierer symptomerne efter alder?

barn hos lægen

Hos børn i alderen 5 og 12 år, og i teenageårene, er symptomerne på blindtarmsbetændelse de samme som hos voksne: mavesmerter, opkastning og appetitløshed.

Blindtarmsbetændelse hos børn under et år er meget sjældent. Det vigtigste symptom er her mavehævelse. Det næstmest normale er opkastning eller tab af appetit. Det er dog svært at afgøre, om der er smerte, fordi barnet ikke selv kan gøre opmærksom på det.

Da blindtarmen hos spædbørn er så lille, er det svært for den at blive blokeret og betændt.

Tilsvarende er blindtarmsbetændelse sjældent hos børn mellem 1 og 5 år gamle. Når det sker, er de vigtigste symptomer smerte, feber og opkast. Vi bør også understrege, at hvis bugen er opspilet, vil barnet klage over intens smerte.

For børn mellem 5 og 12 år, vil den typiske migrering af smerten fra mavesækken til nederste højre del af maven måske ikke forekomme. Nogle patienter i denne aldersgruppe kan udvikle feber og meget få kan opleve diarré.

Løsningen: Gå til lægen

Blindtarmsbetændelse hos børn kan kun behandles ved at blindtarmen fjernes kirurgisk (appendektomi), en procedure med meget få komplikationer. Der er ingen hjemmebehandling eller naturligt middel til at behandle eller reducere inflammation i blindtarmen.

Hvis den inficerede blindtarm ikke fjernes, kan den sprænge og sprede bakterier ud i hele kroppen. En infektion forårsaget af en sprængt blindtarm er meget alvorligt: Det kan danne abscess (en pus-fyldt infektion) eller spredes gennem maven (såkaldt peritonisis)

Læger kan normalt diagnosticere blindtarmsbetændelse hos børn meget nøjagtigt, med mindre der er et unormalt smertemønster, eller når et lille barn ikke kan beskrive deres symptomer godt.

En appendektomi er en standardprocedure og patienten kan vende hjem fra hospitalet efter to eller tre dages indlæggelse.

Det kan interessere dig ...
10 årsager til smerte i din højre side
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
10 årsager til smerte i din højre side

Smerter på din højre side kan forekomme af forskellige årsager fx problemer med dine nyrer, blindtarmbetændelse eller bugspytkirtlen. Lær mere her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.