Er du laktoseintolerant uden at vide det?

Vidste du, at du måske er laktoseintolerant og ikke engang ved det? Laktoseintolerants behøver ikke være alvorlig, men det kan påvirke dit liv. Lær om symptomerne og diagnosen.
Er du laktoseintolerant uden at vide det?

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Selvom nogle måske siger, at fødevareallergier er en opfindelse fra det nye århundrede, har de faktisk eksisteret lige siden mennesker begyndte at drikke mælk og spise korn og bælgfrugter. Er du laktoseintolerant uden at vide det? Læs med her.

Laktoseintolerant

I dag fortæller vi dig om tegn på laktoseintolerance, så du kan afgøre, om du har problemer med at fordøje denne fødevare.

Hvad er laktoseintolerance?

Kvinde der drikker maelk

Menneskehedens gradvise genetiske mutationer har gjort det muligt for os at fortsætte med at drikke mælk i voksenalderen.

Men nogle mennesker producerer ikke nok af enzymet til at absorbere laktosen. Det er sådan, at laktoseintolerans sker.

Laktoseintolerance er en lidelse, der kommer fra en mangel på enzymet med ansvar for fordøjelse af laktose. Når det bliver dårligt absorberet af din krop, passerer mælkesukker til tyktarmen, hvor det gærer og forårsager luft i maven.

Forbruget af mælk, yoghurt eller is hos en laktoseintolerant person forårsager ikke alvorlig eller irreversibel skade i tarmkanalen, men snarere midlertidige symptomer.

Mange mennesker tror, ​​at de har dette problem, når de faktisk har overdreven bakterievækst, cøliaki eller mavetarm inflammation.

Det er værd at bemærke, at flertallet af mennesker med intolerance primært har laktoseintolerance; med andre ord kan de drikke et glas mælk (eller tilsvarende mælkeprodukter) uden symptomer og endda indtage mejeriprodukter med deres måltider uden tarmproblemer.

De har også mulighed for at forbruge produkter, der er lavt på laktose eller tager laktosetilskud.

Symptomer på laktoseintolerance

Kvinde med ondt i maven og et glas maelk

Lactoseintolerance viser dets tegn mellem 30 minutter og 2 timer efter at have spist eller drukket fødevarer indeholdende laktose.

Graden af ​​symptomerne afhænger af personen, mængden indtaget, og hvor meget (eller lidt), der er af laktoseenzymet i maven.

For at tydeliggøre dette, så betyder disse tegn ikke altid laktoseintolerance. De kan “deles” med andre tilstande eller mavetarm lidelser (især maveinfluenza).

Et “tip”, der kan hjælpe, er at se på det tidspunkt, symptomerne vises. Hvis det er efter at have spist eller drukket mælk, yoghurt, ost, is osv., Er det mere sandsynligt, at det skyldes laktoseintolerance.

Her er hvorfor:

  • Gæringen af ​​laktosen nær tarmbakterierne producerer mere sur afføring, der kan forårsage irritation eller brændende fornemmelser, når man går på toilettet.
  • Denne proces kan også udløse oppustethed eller mavesmerter og mere luft i maven (der varer i flere timer efter at have spist mejeriprodukter).
  • Det er sandsynligt, at afføring og flatulens vil være ildelugtende og stærk.

Diarré eller forstoppelse kan gå hånd i hånd med laktoseintolerants, da det giver en ubalance i tarmfloraen. Kramper i maven er også almindelige.

Laktoseintolerants hos børn og teenagere betyder ofte kvalme eller opkastning.

Ved kroniske tilfælde (sekundær laktosemangel) kan du også se:

  • Bemærkelsesværdigt vægttab
  • Rødme ved anus
  • Mavekramper
  • Eksplosiv diarré

Derudover oplever mennesker med disse tilfælde hudproblemer, ekstrem træthed og smerter i deres ekstremiteter.

Hvordan opdager jeg om jeg er laktoseintolerant?

Kvinde med laktoseintolerans

Hvis du tror, du har dette problem, er det vigtigt at se en specialist. En professionel vil kunne diagnosticere dine symptomer.

De mest almindelige tests er:

Glykæmisk respons test

  • For det første udtrækkes blod til at måle de indledende glykæmi niveauer.
  • Derefter gives en overbelastning af laktose, 50 gram hvert 30. minut i 2 timer (4 doser).
  • Derefter trækkes blodet ud igen for at måle glucose.

Hvis målingerne er de samme, virker laktase ikke som det skal.

Denne test er imidlertid ikke særlig specifik, da der er andre lidelser, som kan ændre glykæmi, såsom diabetes.

Hydrogen indåndingstest

Dreng med laktoseintolerans

Denne metode anvendes mest til at detektere laktoseintolerants. Personen forbruger en laktoseopløsning med 15 minutters intervaller og puster derefter i en lufttæt pose.

Når mælkesukkeret ikke fordøjes og flyttes til tarmene, bruger bakterier dem som mad og producerer brint.

Derfor, hvis din ånde har en god mængde brint, skyldes det sandsynligvis et problem med at fordøje laktose.

Tyndtarmbiopsi

En esophageal eller et mavetarm endoskop anvendes til at udføre denne test.

De udvundne vævsfragmenter analyseres derefter i laboratoriet for at bestemme tilstedeværelsen eller fraværet af lactase i slimhinden.

Surhedstest af afføring

Denne test er hovedsagelig for små børn, hvor deres unge alder gør andre studier for risikable eller upraktiske.

Genetisk test

Denne test har til formål at detektere primær laktoseintolerance forårsaget af MCM6-genet.

En blod- eller spytprøve er alt, hvad der kræves for at analysere de to polymorfier, der er forbundet med denne tilstand.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.