Tilsætningsstoffer til fødevarer - Allergier, symptomer og behandlinger

Selvom informationerne omkring det stadig er knappe, ved vi, at der er et bemærkelsesværdigt antal allergier over for tilsætningsstoffer til fødevarer. Det er ikke blot intolerance og det kan forårsage immunreaktioner, som kan være livstruende.
Tilsætningsstoffer til fødevarer - Allergier, symptomer og behandlinger

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Allergi over for tilsætningsstoffer til fødevarer er et problem, der ofte går ubemærket hen, fordi folk kan forveksle det med fødevareintolerance. Disse er forskellige fænomener, selvom de begge har en fælles oprindelse og symptomer, der minder om hinanden.

Når det kommer til fødevareintolerance, bliver fordøjelsessystemet sensitivt, fordi personen har problemer med at fordøje en fødevare eller et tilsætningsstof ordenligt. Med hensyn til tilsætningsstoffer til fødevarer, og til fødevarer generelt, reagerer immunsystemet uforholdsmæssigt på det. Dette kan, faktisk, være livstruende.

Befolkningen er generelt mere opmærksom på fødevareintolerance eller fødevareallergi end på allergi overfor tilsætningsstoffer til fødevarer. Dette skyldes, at den sidstnævnte er til stede i de fleste forarbejdede fødevarer og dem, der indtager dem, ignorerer deres skadelige effekt.

Tilsætningsstoffer til fødevarer

Tilsætningsstoffer til fødevarer er substanser, der tilføjes til fødevarer under forarbejdningen. De tilpasser dem med hensyn til smag, tekstur, farve, aroma eller holdbarhed, blandt andet.

Producenter tilføjer disse substanser med godkendelse af fødevarestyrelsen eller andre sundhedsmyndigheder og som regel nævner de dem på fødevareetiketten.

Allergi overfor tilsætningsstoffer til fødevarer opstår, når kroppen identificerer dem som potentielt skadelige. Dermed, skaber den en immunreaktion til at angribe substansen med symptomer, der kan variere fra milde til ekstremt seriøse.

Symptomer på allergi overfor tilsætningsstoffer til fødevarer

Kvinde har udslæt på ryg grundet allergi overfor tilsætningsstoffer til fødevarer

Allergier overfor tilsætningsstoffer til fødevarer har som regel symptomer i luftvejsystemet eller på huden. I mere seriøse tilfælde fører det til en seriøs reaktion kendt som anafylaksi.

Symptomerne på allergi overfor tilsætningsstoffer til fødevarer kan variere. De mest hyppige er dog dem, der rammer luftvejene, især astma og rinitis, samt kutane symptomer. De opstår primært som nældefeber og andre former for eksem.

Som nævnt ovenfor, kan symptomerne også udvikle sig til at generere en seriøs reaktion, der kaldes anafylaks, hvilket er livstruende. Dette sker hurtigt og voldsomt og det er på grund af stor frigivelse af histamin og andre substanser. Derudover, blokerer det luftvejene og kan føre til døden.

På nuværende tidpsunkt, mener forskere, at mellem 5 og 10% af tilfældene af kronisk nældefeber er på grund af allergier over for tilsætningsstoffer til fødevarer. Tallet kan dog være højere.

Der er faktisk på nuværende tidspunkt adskillige begrænsninger for diagnosen af dette problem. Men generelt kan intolerance overfor bestemte fødevarer være et tegn på, at der bør tjekkes for allergi.

Den potentielle risiko ved nogle tilsætningsstoffer

Alle tilsætningsstoffer kan forårsage bivirkninger, men nogle af dem har en større risiko for det. De er:

 • Antioxidanter. Læger rapporterer om tilfælde af nældefeber og atopisk dermatitis på grund af dårlig fordøjelse af fødevarer med industrielle antioxidanter. I nogle få tilfælde producerer det bronkospasmer.
 • Sulfurdioxid og sulfitter. Den sidstnævnte kan forårsage symptomer i luftvejene, såsom rinitis eller forværring hos astmatikere. De kunne også føre til dermatitis, nældefeber og problemer med fordøjelsen.
 • Nitrater og nitritter. Disse kan forværre atopisk dermatitis og føre til tilfælde med seriøse allergiske reaktioner.
 • Benzoesyre og benzoater. Disse er de mest gængse tilsætningsstoffer ved allergiske reaktioner. De forværrer atopisk dermatitis og astma, nældefeber, hovedpine, migræne, koncentrationsbesvær og hyperaktivitet.
 • Methylcellulose. Dette kunne føre til uønskede reaktioner i mavetarmkanalen.
 • Jelly E441. Det er et fortykningsmiddel, som kan forårsage seriøse allergiske reaktioner.
 • Guargummi. Det kan forårsage problemer med mavetarmkanalen, forværre atopisk dermatitis og forårsage nældefeber.
 • Monosodium glutamat. Dette kan forårsage seriøse allergiske reaktioner.
 • Farvestoffer. De kan forårsage milde, moderate eller, i sjældne tilfælde, seriøse allergiske reaktioner.

Vær sikker på, at du også læser: Du kan mindske indtaget af kød med disse fem strategier

Behandlinger

Fast food på bord

For at kontrollere allergier overfor tilsætningsstoffer, skal man undgå de forarbejdede fødevarer, der indeholder dem. I stedet, bør man vælge friske, naturlige fødevarer, der er fri for pesticider.

Der er ingen effektiv behandling af disse former for allergier med undtagelse af at fjerne dem fra sin kost. Dette kan dog være svært, eftersom der er mange fødevarer med tilsætningsstoffer på markedet.

Det er gjort endnu sværere af det faktum, at tilsætningsstoffer ikke altid bliver nævnt ved navn, men ved et referencenummer.

Det er vigtigt at undersøge navnet på komponentet, som svarer til et tal eller en kode, der står nævnt på en fødevareetikette. Den bedste foranstaltning er derefter at undgå færdigpakkede fødevarer, især dem af industriel oprindelse.

Jo mindre industrielt forarbejdet en fødevare er, jo færre tilsætningsstoffer indeholder den. Den bedste kost er en, hvor man kun spiser friske og naturlige ingredienser. 

Foruden dette, bør man undgå at indtage fødevarer, hvor de ernæringsmæssige informationer ikke er tydelige. Vi anbefaler, at du simpelthen afholder dig fra at prøve dem i sådanne tilfælde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Toche, P. (2004). Alergia a alimentos y aditivos. Revista Médica Clínica las Condes, 15(3).
 • Metcalfe, D. D., Sampson, H. A., & Simon, R. A. (2009). Food Allergy: Adverse Reactions to Foods and Food AdditivesFood Allergy: Adverse Reactions to Foods and Food Additives (pp. 1–613). Blackwell Publishing Ltd. https://doi.org/10.1002/9781444300062
 • Gultekin, F., & Doguc, D. K. (2013). Allergic and immunologic reactions to food additives. Clinical Reviews in Allergy and Immunology45(1), 6–29. https://doi.org/10.1007/s12016-012-8300-8
 • Wilson, B. G., & Bahna, S. L. (2005). Adverse reactions to food additives. Annals of Allergy, Asthma and Immunology. American College of Allergy, Asthma and Immunology. https://doi.org/10.1016/S1081-1206(10)61010-1

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.