Årsager til og behandling af onykolyse

Onykolyse er en tilstand i neglene, der kan være et symptom på mange sygdomme. Vi forklarer de vigtigste årsager.
Årsager til og behandling af onykolyse
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 07 november, 2023

Onykolyse kommer af det græske onychus, der betyder “negl”, og lysis, der betyder “ødelæggelse”. Det er en tilstand, hvor en eller flere negle løsner sig fra huden under dem. Det kan forekomme på både hænder og fødder. Det betragtes ikke som alvorligt.

Men det er rigtigt, at det kan være et symptom på en potentielt mere alvorlig sygdom. Derfor forklarer vi i denne artikel, hvorfor det kan opstå, og hvordan det behandles.

Hvad er onykolyse?

Onykolyse er, når neglepladen løsner sig fra neglelejet. Neglen består af hærdede døde celler, der indeholder keratin. Neglelejet er på den anden side bindevævet nedenunder, som forbinder neglen med tåen.

Det er en ret almindelig lidelse. Årsagen er, at den kan have flere årsager, fra traumer eller infektioner til systemiske sygdomme.

Når denne tilstand opstår, og neglen begynder at løsne sig, skifter dens farve. Farven ændrer sig afhængigt af årsagen til tilstanden. For eksempel kan den være mat hvid, grå, grøn eller gul.

Problemet er, at det tager måneder at komme sig over denne tilstand. Specifikt tager det normalt 4 til 6 måneder, før neglen er komplet igen. Når det gælder fødderne, kan det tage længere tid, før neglen er fuldt udviklet.

Som en artikel fra Dermnet NZ forklarer, kan neglens overflade også ændre sig ved onykolyse. Den kan være skør, hakket eller have små fordybninger. Derudover er der normalt en tydelig, uregelmæssig grænse mellem det sunde område og den hævede del.

I mange tilfælde er det smertefrit. Når der opstår smerter, kan det være et symptom på en inflammatorisk eller akut læsion. På samme måde kan dette løft forekomme kronisk eller akut.

Ødelagte negle

Neglene er en hård plade, der er forbundet med neglelejet. Når de løsner sig fra neglelejet, løsner de sig og falder af.

Hvad kan forårsage onykolyse?

Onykolyse er en meget almindelig tilstand. En af årsagerne er traumer. Både et kraftigt slag og gentagne traumer kan få neglen til at løsne sig fra huden. For eksempel når nogen støder fingeren mod en dør.

Infektioner er en anden almindelig årsag. Især svampeinfektioner, som er typiske på fødderne. Faktisk er candidiasis et af de helbredsproblemer, der oftest forbindes med dette problem. Bakterielle infektioner, f.eks. forårsaget af pseudomonas, er også almindelige.

Nogle mennesker lider af onykolyse på grund af en reaktion på visse kemiske produkter. Det sker ofte, når man bruger visse neglelakker eller meget aggressive neglelakfjernere. Det kan endda opstå på grund af en allergisk reaktion på dem eller på anden medicin.

Blandt de alvorlige sygdomme, der kan få neglen til at løsne sig, er psoriasis. Psoriasis er en kronisk inflammatorisk hudsygdom. Onykolyse er et af de tegn, der er forbundet med en mere aggressiv præsentation.

Visse ernæringsmæssige mangler, såsom vitamin- eller mineralmangel, kan også føre til dette problem. Ifølge en Sochiderm-artikel kan andre sygdomme som systemisk lupus erythematosus, jernmangelanæmi og diabetes forårsage det.

Andre årsager omfatter følgende:

  • Problemer med skjoldbruskkirtlen.
  • Hudlidelser, såsom lichen planus, alopecia areata og hyperhidrose.
  • Lægemidler, der bruges i kemoterapi, antihypertensiva og retinoider.
  • Kontinuerlig udsættelse for fugt og irriterende stoffer.

Hvornår skal man søge læge?

Mange mennesker har en tendens til at tillægge dette problem ringe betydning eller afvise dets sammenhæng med andre sygdomme. Men onykolyse kan være et tegn på en alvorlig tilstand. Det er derfor altid tilrådeligt at konsultere en læge.

Selvom det ikke er hovedårsagen, disponerer det for negleinfektioner. Både svampe og bakterier kan sprede sig og forårsage skade på resten af lemmerne, hvis de ikke behandles.

Tilgængelige behandlinger for onykolyse

Behandlingen af onykolyse afhænger af årsagen. Derfor er det vigtigt at stille en ordentlig differentialdiagnose.

Derudover skal vi forsøge at sikre, at der ikke opstår infektioner, når neglen har løsnet sig. Området skal være rent og desinficeret. Det anbefales ikke at få vand ind under neglen.

Når årsagen til onykolyse er en svampeinfektion, anbefales svampedræbende medicin. De gives i form af cremer eller salver på neglen eller fingeren.

Systemiske sygdomme, som f.eks. problemer med skjoldbruskkirtlen, bør behandles af en specialist. Målet er at stabilisere hormonerne. Hvis der er vitamin- eller mineralmangel, er tilgangen normalt baseret på at ændre kosten eller inkludere kosttilskud.

Hjemmemedicin og pleje

Der er visse hjemmemidler og pleje, der kan være gavnlige for onykolyse. For eksempel kan brugen af æteriske olier, såsom tea tree oil, forbedre svampeinfektioner.

Årsagen er, at tea tree oil har naturlige svampedræbende egenskaber. Det bør dog ikke erstatte nogen medicinsk recept.

Negl med onykolyse
Onykolyse forårsager ændringer i neglenes udseende. De bliver mørkere, før de løsner sig.

Det kunne måske interessere dig: 9 hjemmebehandlinger til at styrke svage negle

Forebyggelse og anbefalinger

Onykolyse kan nogle gange forebygges. Især de tilfælde, der er forbundet med konstant udsættelse for irritanter eller fugt. Det er vigtigt at bruge handsker eller passende fodtøj.

Også hvis du skal dyrke sport. Det er ikke tilrådeligt at have lukket og ikke særlig åndbart fodtøj på i for mange timer. Derudover er det vigtigt at opretholde en komplet og afbalanceret kost. På den måde undgår man ernæringsmæssige mangler, f.eks. jern. Forsøg desuden at holde neglene rene og velplejede, og undgå hyppige traumer mod området.

Personer med skjoldbruskkirtelsygdom eller psoriasis bør følge de behandlingsinstruktioner, der er fastlagt af en læge. Hvis det stadig ikke bliver bedre, er det vigtigt at vende tilbage for yderligere konsultation.

Onykolyse er ikke alvorligt, men bør ikke overses

Onykolyse er en almindelig tilstand, hvor neglene løsner sig fra den underliggende hud. Det kan opstå af flere årsager, såsom traumer eller irriterende stoffer.

Selvom det ofte er godartet og selvbegrænsende, er det også et symptom på andre lidelser. For eksempel psoriasis eller ernæringsmæssige mangler.

Det er derfor vigtigt at overvåge denne tilstand og diagnosticere årsagen. Derudover anbefales der normalt behandlinger for at forhindre infektion i området, der komplicerer udviklingen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Sandoval, M., & De Grazia, R. (2014). CASOS CLÍNICOS Onicolisis de las 10 uñas de las manos. Rev. Chilena Dermatol (Vol. 30).
  • Onycholysis | DermNet NZ. (n.d.). Retrieved May 19, 2021, from https://dermnetnz.org/topics/onycholysis/
  • Sánchez-Regaña, M., and P. Umbert. “Aspectos diagnósticos y terapéuticos de la psoriasis ungueal.” Actas Dermo-Sifiliográficas 99.1 (2008): 34-43.
  • Lucas San Atanasio, Delia de. “Manifestaciones cutáneas de las enfermedades de tiroides: Revisión.” (2017).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.