Tea-tree olie: Den fantastiske olie med utallige fordele

Fortynd altid tea-tree olie med vand før brug, så du undgår problemer såsom allergier eller irritation.
Tea-tree olie: Den fantastiske olie med utallige fordele
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Tea-tree olie er blevet brugt til at behandle hudproblemer i århundreder. Men den kan også bruges til meget andet end det.

Tea-tree olie kommer oprindeligt fra Australien. Det er her, det først begyndte at blive brugt takket være damp destillation af bladene fra et træ kaldet Melalueca Alternifolia.

Siden da har de indfødte australiere altid brugt det til at behandle en række tilstande, der spænder fra hudproblemer til åndedrætsproblemer, forkølelse og allergi.

Tea-tree olie bruges også i kommercielle produkter på grund af dens mange fordele.

For eksempel dufter det godt og du kan finde det i enhver sundhedsbutik uden at det er dyrt. Dertil giver det også fremragende resultater i forbindelse med en række almindelige sygdomme.

Nedenfor vil vi fortælle dig om en række daglige anvendelser af denne olie, som kan være meget gavnligt for dig.

Tea-tree olie hjælper os med at behandle akne

En perfekt måde at slippe af med vedvarende akne eller hudorme er ved at bruge tea-tree olie. Dens antibakterielle, svampedræbende og antiseptiske egenskaber er ideelle til at bekæmpe disse almindelige hudproblemer.

Men husk på, at du ikke bør anvende denne olie på huden i dens ufortyndede form. I stedet for bør du fortynde det.

Sådan bruger du tea-tree olie mod akne

tea-tree olie virker mod akne

Ingredienser

 • 1 dråbe tea-tree olie
 • 10 dråber vand
 • 5 dråber troldnød

Fremgansmåde

Bland ingredienserne og dyp et stykke vat i blandingen. Dup blandingen på din hud. Det skal anvendes to gange dagligt: om morgenen og før sengetid. Efter en uge vil du se de positive resultater fra denne blanding.

Tea-tree olie hjælper med at svække tørre neglebånd

Denne olie har mange kosmetiske anvendelser. En af dem er, at det hjælper med at svække sprukne og ulige neglebånd. Tea-tree olie hjælper også med at behandle neglebåndsinfektion.

Sådan bruges det

 • For at kunne udføre din manicure, behøver du kun at dyppe en vatpind i olien og bruge den på neglebåndet. Efter et par minutter vil du se, hvordan det er nemt at slippe af med de beskadigede neglebånd.
 • En anden fabelagtig idé til at bekæmpe neglesvampsinfektioner er at inkludere 5 dråber tea-tree olie i din neglelak. Ryst neglelak flasken i et par sekunder og anvend blandingen på din fingernegle samt tånegle.

Tea-tree olie til behandling af Pityriasis

pityriasis

Pityriasis rosea er en dermatologisk sygdom, der vises i efteråret eller foråret.

Det starter som et indledende sår, der bliver til erytematøse (rød) pletter og fører til at huden falder af.

Dets oprindelse er smitsomt og behandling er i mange tilfælde begrænset til kortikosteroider. En anden måde at stoppe det fra at bluse op er ved hjælp af tea-tree olie. Dette vil også bidrage til at afhjælpe dens indvirkning på vores hud.

Sådan bruges det

Dosering af denne type olie bør altid være mere eller mindre 5% af den mængde vand, du bruger.

 • Så for eksempel, kan du forberede et frisk halvt glas vand (100 ml), og tilsætte 5 ml tea-tree olie til det.
 • Hvis du lider af pityriasis, bør du rense det berørte område, før du anvender den fortyndede tea-tree olie. Dernæst bør du massere området efter påføring af blandingen. Det er tilrådeligt at gøre dette hver dag.

Lidt efter lidt vil du begynde at se de positive resultater.

Brug af Tea-tree olie til behandling af fodsvamp

Fodsvamp er forårsaget af en bestemt type svamp. Dermatofytter trives i varme og fugtige steder. Desuden lever de i dødt hud væv.

Det er meget almindeligt at opleve hævelse eller afskalning af huden, på siderne af dine fødder samt i området mellem tæerne, når du lider af denne tilstand. Desuden er fodsvamp en ubehagelig tilstand, som kan påvirke dine tånegle.

En måde at behandle denne tilstand på er ved at bruge tea-tree olie, som vil bremse infektionen. Nedenfor vil vi forklare, hvordan du opnår dette resultat.

Sådan bruges det

 • Fyld badekarret med varmt vand.
 • Der tilsættes 10 dråber tea-tree olie og 10 dråber rosmarinolie til vandet.

Sæt dine fødder i badet i 20 minutter. Efter dette, tør dem omhyggeligt, og glem ikke at tørre området mellem tæerne. Gentag dette hver dag efter du er kommet hjem.

Tea-tree olie er den bedste spray mod myg

myg

Denne løsning svigter aldrig. Hvis du bor i et meget fugtigt område, løber du risikoen for at blive angrebet af myg. Som vi allerede ved, er der ingen fjende så glubende sulten som disse insekter. De kan også overføre sygdomme, når de ernærer sig af vores blod.

Anvendelse organiske afskrækningsmidler eller brug af en bestemt type tøj er ikke nok til at frastøde myg i nogle tilfælde, derfor foreslår vi, at du gør følgende.

Lav din egen myggebalsam med tea-tree olie. Læg mærke til, hvordan man kan gøre det nedenfor.

Ingredienser

 • 5 teskefulde vand (50 ml)
 • 10 dråber tea-tree
 • 100 dråber af citrus eller æterisk citronsaft

Sådan laver du det

For at skabe denne blanding skal du bruge en flaske, der har en olie diffuser. Efter dette, bør du anvende denne blanding på din hud hver aften, inden du går i seng.

Det er et fantastisk og billigt afskrækningsmiddel, og er altid værd at have i sit hus.

Afrundningsvist så har du allerede set, hvordan denne olie har flere anvendelser. Husk på, at det er bedre at fortynde tea-tree olie, når du bruger det. Endvidere og som et forslag, så husk på at tea-tree olie også er godt at bruge i husholdningen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Del Beccaro M (1995). “Melaleuca oil poisoning in a 17-month-old.”. Vet Hum Toxicol 37 (6): 557-8. PMID 8588296.
 • Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (tea tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006;19:50-62.
 • Cox, S. D., Mann, C. M., Markham, J. L., Bell, H. C., Gustafson, J. E., Warmington, J. R., & Wyllie, S. G. (2000). The mode of antimicrobial action of the essential oil of Melaleuca alternifolia (Tea tree oil). Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.2000.00943.x
 • Murbach Teles Andrade, B. F., Nunes Barbosa, L., Da Silva Probst, I., & Fernandes Júnior, A. (2014). Antimicrobial activity of essential oils. Journal of Essential Oil Research. https://doi.org/10.1080/10412905.2013.860409

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.