5 kosttilskud, du bør tage efter 50-årsalderen, og hvorfor de anbefales

Udforsk de 5 kosttilskud, du bør tage efter 50-årsalderen for at bevare et godt helbred og forebygge sygdomme.
5 kosttilskud, du bør tage efter 50-årsalderen, og hvorfor de anbefales
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Editorial Team

Sidste ændring: 10 juni, 2023

Som årene går, kan både mænd og kvinder forvente forskellige forandringer. Med alderen kommer rynker, høretab, hyppig glemsomhed og lejlighedsvis gråt hår. Men aldring kan også medføre ernæringsmæssige mangler. Det er her, de kosttilskud, du måske tager, efter du er fyldt 50, kommer ind i billedet.

Men hvilke er virkelig værd at tage? For at hjælpe dig har vi samlet en liste over 5, der kan være nyttige.

Det er vigtigt at bemærke, at du bør rådføre dig med en læge eller ernæringsekspert, før du begynder at tage kosttilskud. Forbruget af disse kosttilskud efter 50-årsalderen skal tilpasses og godkendes af en fagperson.

Læs med! Dette er de kosttilskud, du bør tage efter 50-årsalderen

Aldring er ofte ledsaget af ændringer, der øger risikoen for ernæringsmæssige mangler. I den forstand kan ældre voksne have gavn af kosttilskud, der er skabt til at hjælpe med at opfylde behovet for næringsstoffer.

På den anden side er de også ofte en mulighed for dem, der lever med en sygdom, der gør det vanskeligt for dem at absorbere næringsstoffer. Det er tilfældet for folk med cøliaki og Crohns sygdom.

Nogle vitaminer og mineraler bliver sværere at optage eller danne af kroppen selv, som tiden går. Derfor er der udviklet kosttilskud, som kan give de nødvendige mængder. Læs videre for at finde ud af, hvad de er!

1. Calcium

Calcium er en vigtig bestanddel af knoglerne og udgør 30-35 % af deres masse. Men når vi bliver ældre, mister vi knogletæthed, og der er en større tendens til knoglebrud.

Kvinder i overgangsalderen har større risiko.

En enkel måde at opretholde et sundt knoglesystem på er ved at inddrage nok calcium i kosten. Dette mineral er afgørende for, at muskler, nerver og endda blodkar fungerer korrekt.

For at få nok anbefaler National Institute on Aging, at man inkluderer mejeriprodukter, fisk på dåse, grønne bladgrøntsager og kornprodukter i sin kost. Hvis man ikke indtager nok, vil kroppen udvinde dette mineral fra knoglerne.

Hvad er den anbefalede mængde? Ifølge Office of Dietary Supplements ville det ideelle daglige indtag af calcium være som følger:

  • 1200 milligram (mg) pr. dag for kvinder på 51 år og derover.
  • 1000 mg pr. dag for mænd i alderen 51 til 70 år.
  • 1200 mg pr. dag for mænd på 71 år eller derover.

calcium er et af de kosttilskud, du bør tage efter 50-årsalderen. Du kan finde det i tyggetabletter eller i præsentationer, der kombinerer det med D-vitamin.

Før du tager det, er det vigtigt at konsultere en læge. Et overskud af dette mineral kan også have negative virkninger og fremme dannelsen af nyresten.

Kosttilskud med calcium
Calcium ordineres næsten altid, når osteoporose diagnosticeres.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: Råd til at håndtere aldring

2. Kosttilskud, du bør tage efter 50: Vitamin B12

Vitamin B12 er afgørende for, at hjernen og nervesystemet fungerer korrekt, og fremmer produktionen af myelin. Det er et stof, der omslutter nerverne og muliggør overførslen af elektriske signaler. Derudover er det afgørende for dannelsen af deoxyribonukleinsyre (DNA), som er det genetiske materiale i alle celler.

Selvom det lagres i leveren, foreslår Office of Dietary Supplements et dagligt indtag på 2,4 mcg for at understøtte værdierne. Heldigvis er der flere fødevarekilder, der giver den nødvendige mængde: Fisk, oksekød, fjerkræ, æg, mælk og muslinger.

For ældre voksne, der er vegetarer, veganere, cøliakere eller har Crohns sygdom, kan det være svært at få en tilstrækkelig mængde B12-vitamin gennem kosten. Derfor anbefales det, at de får tilskud.

Et mangelfuldt indtag kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser:

Dets præsentationer er varierede. Du kan finde det i injektioner, sublinguale tabletter eller sprays.

3. D-vitamin

D-vitamin spiller en vigtig rolle for menneskers sundhed, da det er nødvendigt for at optage calcium og styrke knogler og muskler. Kroppen producerer det, når den udsættes for sollys, men denne evne mindskes, når vi bliver ældre.

På plussiden kan du bruge kosttilskud, der indeholder det. Generelt findes D-vitamin i kommercielle præsentationer, der indeholder ergocalciferol eller cholecalciferol. Husk, at det er et fedtopløseligt vitamin, som optages bedst, når det indtages sammen med fødevarer, der indeholder lidt fedt, f.eks. ørred, laks og tun.

Lave D-vitaminniveauer kan påvirke det fysiske og mentale velbefindende. Ifølge en artikel i Journal of Aging and Gerontology er lave niveauer i kroppen blevet sat i forbindelse med kognitiv tilbagegang, depression, osteoporose, hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk, diabetes og kræft.

Derfor anbefaler Office of Dietary Supplements et dagligt indtag på 15 mcg for voksne mellem 19 og 70 år. Fra 71-årsalderen bør det hæves til 20 mcg.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fedt er essentielt i en sund kost

4. Magnesium

Efter 50-årsalderen er magnesium et af de mikronæringsstoffer, man ikke bør mangle. Det er nødvendigt for energiproduktion, udvikling af knoglestruktur og muskelsammentrækning. Det hjælper også med at holde blodsukkeret og blodtrykket stabilt.

En undersøgelse fra 2021 offentliggjort i Nutrients rapporterer, at hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk, slagtilfælde og Alzheimers er blevet forbundet med et underskud af magnesium.

Du kan finde det i nødder, frø og grønne bladgrøntsager. Ældre voksne kan dog have brug for et tilskud. Office of Dietary Supplements anbefaler et indtag på 420 mg hos mænd og 320 mg hos kvinder.

Kosttilskud med magnesium
Magnesiummangel kan være skyld i nogle søvnforstyrrelser.

5. Kosttilskud du bør tage efter 50-årsalderen: Omega-3

Folk over 50 må heller ikke mangle omega-3 i kosten. Ifølge en undersøgelse offentliggjort af forskere ved Roms Universitet kan fedtsyrer forebygge og reducere komorbiditet hos ældre voksne. Det er endda blevet foreslået, at de kan forebygge makuladegeneration og høretab.

De findes i laks, tun, sild og sardiner, nødder, frø og vegetabilske olier som sojabønner og raps. Office of Dietary Supplements anbefaler et dagligt indtag på 1,6 g hos mænd og 1,1 g hos kvinder.

Kosttilskud, du bør tage efter 50-årsalderen, bør ordineres af en læge

Afslutningsvis er det vigtigt at opretholde en korrekt ernæring for at opnå en god livskvalitet, især efter 50-årsalderen. Kosttilskud er elementer, der kan bidrage til dit velbefindende og forebygge helbredskomplikationer.

Glem ikke, at det er vigtigt at rådføre sig med en sundhedsprofessionel, før du tager nogen af dem. Det er nødvendigt at fastlægge den optimale dosis for dig og den samlede indtagelsestid.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.