Plantning af caladium derhjemme: En guide til begyndere

Plantning af caladium derhjemme er meget nemt. Bare følg de trin, vi deler med dig i denne guide! Gå ikke glip af den.
Plantning af caladium derhjemme: En guide til begyndere

Skrevet af Editorial Team

Sidste ændring: 25 september, 2023

Overvejer du at kaste dig ud i plantning af caladium i dit hjem? Så er du kommet til det rette sted.

Denne tropiske plante med stort, prangende løv kan være en fantastisk tilføjelse til din have. Og så er den nem at passe og kræver ikke meget plads.

I denne artikel vil vi fortælle dig om caladium, og ud over at lære om deres sorter, vil vi vise dig, hvordan du planter dem!

Generelle karakteristika for caladium

Caladium er urteagtige planter med knolde, der tilhører familien Araceae. De er hjemmehørende i troperne i Sydamerika og blev introduceret til Europa i midten af det 18. århundrede.

Siden da er de blevet en populær indendørs og udendørs art på grund af deres nemme pleje. Selvom de kan blive op til 1,5 meter høje, bliver de i gennemsnit omkring 30 centimeter.

Et af de mest slående aspekter ved caladium er tætheden af deres løv. Deres blade kan nå en størrelse på omkring 15 cm i bredden og 45 cm i længden.

De har også mange forskellige former og farver. Fra hvid til grøn, rød, lyserød og orange med pletter eller årer. De tilføjer et strejf af livlighed til enhver have.

Plantning af caladium: Forskellige arter, du kan plante i dit hjem

Ifølge en artikel fra Floriculture and Ornamental Biotechnology e r det nøjagtige antal caladium-arter stadig til debat og varierer fra 7 til 17 afhængigt af, hvilken klassifikation man konsulterer.

Her er nogle af de mest populære og velkendte inden for havearbejde:

 • Caladium bicolor: Denne variant af caladium er den mest almindelige og har gennemgået genetiske forbedringer for at skabe hybrider. Dens løv er for det meste grønt med røde eller hvide årer, mens bladene kan være gule eller hvide.
 • Caladium hortulanum: Bladene på denne art er unikke, da deres tekstur ligner papir.
 • Caladium humboldtii: Denne type har små blade med grønne nuancer, som har et mønster af pletter eller hvid marmorering i forskellige størrelser og former.
 • Caladium picturatum: Denne type har aflange blade med hvide årer.
 • Caladium steudneri folium: Selvom den er mindre populær end andre sorter, har den blanke grønne blade, der er let marmorerede i hvide, voksagtige hjerte-former.

Find ud af mere med denne fascinerende artikel: Er det muligt at ændre farven på blomster? Prøv denne metode derhjemme

Plantning af caladium derhjemme

Dyrkning af caladium kan ske på to måder:

 1. Formering med knolde
 2. Såning af frø

Læs videre og få en trinvis guide til plantning af caladium derhjemme! Så kan du nyde deres smukke store og prangende blade.

1. Formering med knolde

Til plantning af caladium derhjemme kan du plante hele knolden eller dele den i flere dele og sørge for, at en af dem har mindst to knopper. Før plantning er det tilrådeligt at behandle de afskårne områder med et bredspektret svampedræbende middel, der indeholder svovl. Lad dem derefter tørre i en eller to dage.

Begrav dem i en dybde på 2 til 3 cm i en krukke eller et bed. I denne fase skal du forsøge ikke at vande dem ofte og holde dem ved en temperatur på 20 til 27 °C, indtil det fjerde blad spirer.

Senere kan du omplante dem til en større potte og bruge et substrat, der er rigt på organisk materiale med en smule sand. På den måde vil du lette vanddræningen. Fra det øjeblik skal vandingen være regelmæssig.

2. Såning af frø

Hvis du beslutter dig for at formere caladium ved hjælp af frø, er det tilrådeligt at vente på forårsvejr og sørge for, at omgivelsestemperaturen ikke overstiger 20 °C. Til denne proces behøver du kun at forberede en bakke med et let, sandet substrat.

Der begraver du frøene og dækker dem let for at sikre fugtighed i spiringsperioden. Det er vigtigt at holde dem i svagt lys og med substratet altid fugtigt, ved en temperatur mellem 20 og 23 °C.

I tilfælde af stærk vind er det ideelt at dække bakken med glas eller plastik. Fjern dækslet med jævne mellemrum for at undgå for høj luftfugtighed.

Når frøene spirer, skal du fjerne plastikken eller glasset og øge mængden af lys, der når frem til dem. Sørg for, at de ikke får direkte sollys, og at der er god ventilation.

Hvis du opdager svage kimplanter, så fjern dem, så de stærke kan få mere plads til at udvikle sig. Når de har fået blade, kan du plante dem om i små potter og være forsigtig med ikke at beskadige deres rødder.

De første blade vil være helt grønne, da sortens farve begynder at vise sig fra det sjette eller syvende blad.

Gå ikke glip af denne artikel, der er specielt udvalgt til dig: Sådan kan du dyrke en lotusblomst i et akvarium

Pas på skadedyr!

Når man dyrker og planter caladium, er det vigtigt at være opmærksom på dem for at undgå skadedyr og sygdomme. Bladlus og spindemider er nogle af de mest almindelige. De kan forårsage alvorlige skader på bladene.

For at forhindre dem skal du kontrollere fugtigheden og den mængde sol, de modtager, samt opretholde renlighed i haven. For at forhindre sygdomme forårsaget af svampe og bakterier i knoldene skal du bruge et let substrat og regulere vandingen.

Ved at følge disse trin kan du nyde sunde caladium i din have.

Plantning af caladium for at give liv til din have!

Caladium kræver lidt ekstra pleje for at vokse sundt. Vær opmærksom på de vigtigste aspekter!

 1. Prøv at placere dem i et lyst område, men sørg for, at de er væk fra direkte kilder til naturligt eller kunstigt lys.
 2. Brug en jord baseret på tørv med en syrereaktion, blandet med sand og med god dræning.
 3. Jorden skal være fugtig, men aldrig vandlidende.
 4. Omplant en gang om året, og gød hver anden uge med ormegødning eller en flydende gødning fortyndet med vand.
 5. Beskær dem ikke. Caladium taber gradvist deres blade på naturlig vis.

Det var så det! Nu ved du alt, hvad du behøver at vide om plantning af caladium derhjemme. Nyd den skønhed og glæde, de vil bringe til din have!

Det kan interessere dig ...
Kødædende planter: Karakteristika, typer og pleje
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kødædende planter: Karakteristika, typer og pleje

Lær alt om kødædende planter: Hvad de er, hvad de spiser, og hvordan man passer dem, så de vokser sig stærke og sunde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.