Svømning og skønhed: Beskyt hår, hud og negle mod klor

Beskyt hår, hud og negle mod klor. Det er et kemikalie, der bruges til at holde svømmebassiner bakteriefri.
Svømning og skønhed: Beskyt hår, hud og negle mod klor

Sidste ændring: 08 juli, 2023

Beskyt hår, hud og negle mod klor, hvis du svømmer. Husk, at ingen pool er fri for dette kemikalie, så du må hellere vide, hvordan du forhindrer det i at påvirke disse dyrebare områder af din krop.

Som beskrevet i en artikel på DCSI Dermatologi kan langvarig udsættelse for klorvand forårsage tørhed, kløe, udbrud af eksem, misfarvning og tegn på for tidlig ældning. Hvordan forebygger man disse effekter? I denne artikel giver vi dig nogle anbefalinger. Læs med!

Beskyt hår, hud og negle mod klor: Håret

Klor, der findes i swimmingpools som et desinfektionsmiddel, har negative virkninger på håret. Ifølge en artikel fra Hair Professionals Career College absorberer dette kemikalie hårets naturlige olier, hvilket resulterer i tørhed og skader.

For at være mere præcis tørrer det hårstråene ud og gør dem ret skrøbelige, da det virker slibende i sig selv og ved eksponering for solen. Desuden giver det farvet eller blond hår en grønlig nuance og får det til at miste farven hurtigere.

Men hvad kan man gøre for at undgå disse negative effekter? Svaret er enkelt: Pas på dit hår, hold det hydreret, og fortvivl ikke. Her er et par tips, der giver dig mulighed for at have smukt hår uden at ofre din passion for svømning.

Tips til at beskytte håret

 • Fugt dit hår: Gør det før og efter træningen. Du kan gøre det ved at påføre et fugtgivende produkt efter eget valg.
 • Brug en badehætte: Det vil forhindre kloren i at have en direkte indvirkning på dit hår.
 • Skyl grundigt: Når du har dyrket din yndlingssport, er det nødvendigt at vaske med masser af vand og sørge for, at der ikke er klor tilbage i det.
 • Påfør solcreme: Det er rigtigt, der findes særlige produkter til at beskytte dit hår mod UV-stråler! Det er vigtigt, da solen har en tendens til at forstærke effekten af klor.
 • Brug specialshampoo til tørt hår: Selv hvis du implementerer de tips, vi giver dig, vil intet forhindre dit hår i at blive påvirket. Derfor er det ideelt at bruge denne type shampoo forebyggende og for at undgå yderligere skader.
 • Brug balsam hver dag: Dette produkt har den funktion at fugte håret efter normal vask. Så brug balsam, hver gang du vasker dit hår, især når du går i poolen.
 • Klip spidserne regelmæssigt: Dette gøres for at forhindre skader på spidserne, såsom spaltede spidser. Gør det hver anden til tredje måned.

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse denne artikel: Hvad er de sundhedsmæssige fordele ved svømning?

Beskyt din hud mod virkningerne af klor

Som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i Journal of Sport and Health Research, er en af de mest almindelige beklagelser, der rapporteres af professionelle svømmere, tør hud. Derfor er det nødvendigt at beskytte din hud før, under og efter svømmetræning.

Følgende er nogle tips, der vil forhindre din hud i at blive påvirket af dette kemikalie:

 • Tag et brusebad før svømmetræningen: På den måde undgår du, at nogle af de produkter, du bruger dagligt – såsom cremer, lotions og deodoranter – skaber bivirkninger, når de kommer i kontakt med klor og irriterer din hud.
 • Bær ikke smykker eller metal: Som i det foregående tilfælde har de en tendens til at reagere med klor i vandet og kan frigive giftige og irriterende stoffer.
 • Fugt din hud: For at modvirke effekten af klor efter at have været i poolen. Brug helst en ultrafugtgivende creme, der hjælper med at kontrollere hudens naturlige pH-værdi og er specielt udviklet til tør hud.
 • Brug altid solcreme: Som eksperterne siger, hjælper dette produkt med at beskytte huden mod de skadelige virkninger af konstant eksponering for solen. De anbefaler også, at du bruger en allergivenlig creme, hvis du svømmer ofte.
 • Tag et grundigt brusebad efter svømning: Det er for at fjerne alle rester af klor fra kroppen. Nøglen er at gøre det med masser af vand og ikke at bruge sæbe eller andre produkter til at starte med.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 10 tips til hygiejne i fitnesscentre, som alle bør følge

Beskyt hår, hud og negle mod klor: Neglene

Beskyt dine negle mod klor, ligesom du gør med dit hår og din hud. Selv om de ser så faste og hårde ud, er neglene ret sarte. Et indlæg på Offarm forklarer, at negle, ud over keratin, indeholder mellem 7 og 16 % vand.

Når de udsættes for mere end 30 %, bliver neglene bløde og kan lettere knække. På den anden side, når de udsættes for mindre end 7% vand, bliver de skøre og tørre.

Så når de er i vand i lang tid, bliver de først bløde, men på grund af klorens virkning bliver de derefter tørre. Nogle af de tips, du kan følge for at beskytte dem, er følgende:

 • Forsøm ikke hydrering: Tro ikke, at det at være nedsænket i vand er nok til at fugte neglene. Det ideelle er at bruge cremer, der indeholder olier som argan, for at modvirke tørheden.
 • Brug beskyttende neglelak: Disse produkter skaber en slags film, der forhindrer klor i at trænge direkte ind i neglene.
 • Spis sundt: Du kan styrke dine negle indefra og ud, så de bliver modstandsdygtige over for klorens virkninger. Spis frugt, grøntsager, bælgfrugter, æg og mejeriprodukter samt andre produkter, der er rige på A-, B-, C- og D-vitamin.

Så nemt er det at beskytte hår, hud og negle mod klor

Beskyt hår, hud og negle mod klor på ingen tid! Som du kan se, er denne pleje enkel og kan nemt inkluderes i din rutine, især hvis du er en passioneret svømmer, eller hvis du tilbringer mange timer i vandet.

Selv hvis du har travlt, skal du tage dig tid til at følge disse retningslinjer. Det er den eneste måde at undgå yderligere skader på i fremtiden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.