Årsager og midler til tarmluft

Her er årsagerne og midlerne til tarmluft. Udover at have en kop te efter aftensmad, kan vi også inddrage forskellige krydderier i vores yndlingsretter, for at neutralisere oppustethed.
Årsager og midler til tarmluft
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Tarmluft eller oppustethed er virkelig irriterende. Det er også et tegn på at noget i dit fordøjelsessystem måske ikke fungerer korrekt, fx måden du spiser på, fødevarer der ikke er ordentligt fordøjet, mangel på enzymer og påvirkning af stress og følelser.

I denne artikel vil vi forklare de forskellige faktorer, der kan forårsage dette problem. Samt er par enkle hjemmelavede kure mod tarmluft. De vil hjælpe dig med at løse dette problem naturligt og nemt uden at skulle tage nogen lægemidler.

Hvor kommer tarmluft fra?

Der er en række faktorer, der kan forårsage en person til at lide af tarmluft eller oppustethed efter at have spist. Lad os gå over et par af de vigtigste:

 • Spise for hurtigt med munden åben eller uden at tygge nok, fordi det får dig til at sluge mere luft.
 • Fødevarer der gærer i maven på grund af mangel på gastrisk syrer.
 • Fødevarer din krop ikke kan tåle eller optage korrekt. De mest almindelige er fødevarer der indeholder gluten eller laktose.
 • En ubalance af tarmflora.
 • Indtagelse af fødevarer der giver luft i maven såsom bælgplanter, kål, løg, artiskokker, osv.
 • Indtagelse af nogle fiberrige anti-forstoppelses kosttilskud, såsom dem der indeholder hør, psyllium eller fiber.

Plus, der er andre indirekte faktorer, der kan få dig til at lide af tarmluft, såsom følgende:

 • Stress og følelsesmæssige spændinger.
 • Sedentarisme.

Slap af med citronmelisse

Det første skridt til at undgå tarmluft, er at lære at spise korrekt, uden at føle sig bekymret og distraheret af andre opgaver i et behageligt og roligt miljø, uanset om du er alene eller med andre.

Hvis du har tendens til at være nervøs eller i øjeblikket oplever en stressende eller angstfremkaldende situation, eller hvis du spiser på et sted der forstyrrer dig, og du ikke kan undgå dette faktum, bør du prøve at drikke te for at føle dig mere afslappet i løbet af morgenen eller eftermiddagen, et par timer før du skal spise. Noget af det bedste te til dette er citronmelisse, der vil balancere dit nervesystem og fordøjelsessystem.

Hvis du ikke kan drikke citronmelisse som en te, kan du også prøve ekstraktet eller tabletter.

Ingefær til at stimulere fordøjelse

Ingefærrod er godt for dit helbred grundet en rækker årsager, men i denne artikel vil vi fokusere på dens evne til at stimulere udskillelsen af gastrisk saft, der hjælper os fordøje vores mad. Så længe du ikke lider af gastroøsofageal refluks, muligvis forårsaget af hiatal brok. Så er denne rod fantastisk at drikke før måltider. Du kan forberede det som en te eller bare tygge på et stykke rå ingefær. Du kan også købe kandiseret ingefær, som kombinerer sød og krydret smag, hvilket gør det til en fremragende og sundt førmåltid snack.

Te med appelsin og lime

Lav mad med spidskommen og fennikel

Du bør også forsøge at vænne dig til, at inddrage et par lægeplanter i dine daglige måltider, især aromatiske krydderier, som kan hjælpe dig med at bekæmpe oppustethed. De mest effektive af dem er spidskommen og fennikel. Det er aldrig en dårlig ide at bruge dem i madlavningen, især når du har planer om at spise bælgplanter eller grøntsager, der giver luft i maven, som vi forklarede ovenfor. Disse krydderier vil give din mad en anden smag, men intet for kraftfuldt. Og du kan altid tilføje andre smagsstoffer for at give dine retter en ny smag.

Enzymer fra ananas og papaya

Når du spiser rødt kød eller fisk som en primær del af dit måltid, ledsaget af nogle grøntsager eller en salat, kan du altid slutte det af med en frugtagtig dessert. De bedste muligheder er frisk ananas eller papaya, fordi disse tropiske frugter har enzymer der hjælper med at fordøje proteiner. Du bør dog også undgå disse frugter, hvis dit måltid indeholder masser af mel eller stivelse (pasta, pizza, brød, kartofler), fordi disse enzymer kan gøre det sværere for kroppen at fordøje stivelsesholdige fødevarer.

Generelt er de eneste to frugter som du kan spise med dine måltider æbler og pærer, fordi resten har tendens til at forværre fordøjelsen. Andre frugter har det med at forårsage gæring, som producerer mere tarmluft. En meget sundere løsning ville være at spise frugt midt på formiddagen eller midt på eftermiddagen.

Hvis du handler på apoteker eller helsekostbutikker, kan du også prøve kosttilskud med fordøjelsesenzymer. Du kan tage dem fra tid til anden, men afhæng ikke for meget af dem. Fordi den bedste løsning vil altid være at forbedre din mavefunktion med naturlige elementer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Barúa, Raúl León. “Flatulencia.” Revista de Gastroenterología del Perú 22.3 (2017).
 • Cortés, Claudio. “Gases del abdomen su utilidad diagnóstica: gases endoluminales (segunda parte).” Revista chilena de radiología 8.3 (2002): 107-118.
 • León Barúa, Raúl. “Flatulencia.” Revista de Gastroenterología del Perú 22.3 (2002): 234-242.
 • Clínica Mayo. Gas intestinal. (2019). recuperado el 4 de septiembre de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/symptoms/intestinal-gas/basics/causes/sym-20050922
 • Larijani, B., Esfahani, M. M., Moghimi, M., Shams Ardakani, M. R., Keshavarz, M., Kordafshari, G., Nazem, E., Hasani Ranjbar, S., Mohammadi Kenari, H., & Zargaran, A. (2016). Prevention and Treatment of Flatulence From a Traditional Persian Medicine Perspective. Iranian Red Crescent medical journal18(4), e23664. https://doi.org/10.5812/ircmj.23664

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.