Årsager til sår i munden og behandlinger

Sår i munden skyldes ofte mindre traumer. De kan dog også skyldes infektion eller systemisk sygdom. Få mere at vide om det i denne artikel.
Årsager til sår i munden og behandlinger

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 26 august, 2022

Du kender måske ikke årsagerne til sår i munden, men du har helt sikkert haft dem på et tidspunkt. Disse læsioner forekommer på det væv, der beklæder mundhulen, f.eks. på indersiden af kinderne og læberne og på tandkødet.

Mundsår er både almindelige og ubehagelige og øger følsomheden over for mange typer mad. Det kan f.eks. være ret smertefuldt at drikke appelsinjuice eller varme drikke.

Placeringen, formen og årsagerne til disse læsioner varierer meget. Faktisk kan de være forårsaget af noget så simpelt som et indvendigt bid eller et symptom på en mere kompliceret systemisk proces. De kan endda være det første tegn på en infektion.

Dagens artikel vil forklare de vigtigste årsager til sår i munden. Vi vil også tale om de grundlæggende foranstaltninger til at behandle dem og helbrede dem så hurtigt som muligt.

Årsager til sår i munden

Disse læsioner består normalt af en enkelt rund, hvidlig læsion, der er omgivet af et betændt område. De er sjældent større end 8 mm.

Desuden kan der være mere end ét sår, og disse er normalt mindre end 3 mm. Der er også tilfælde, hvor disse læsioner er større, og helingen er mere kompliceret.

Kvinde med smerter grundet sår i munden

Disse forskelle i størrelse og antal ligger primært i årsagen. For eksempel er det, som vi allerede har nævnt, normalt at finde et enkelt sår som følge af et lille bid. Andre hyppigste årsager er:

  • Enhver behandling hos tandlægen, især brug af ortodonti og bøjler.
  • Herpesvirus er ofte forbundet med flere små sår i munden.
  • De, der skyldes stress og hormonelle ændringer, er hyppigere hos kvinder, da deres hormonelle ændringer er mere intense.
  • Rygning kan forårsage sår i munden som følge af forbrænding eller endda på grund af de giftige tilsætningsstoffer, som industrielle cigaretter indeholder.
  • Mange lægemidler kan forårsage dem, især de lægemidler, der anvendes til kemoterapi og strålebehandling mod visse kræftformer.

Systemiske årsager

Ud over de ovenstående årsager er der mange sygdomme, der kan føre til sår i munden. Lad os først og fremmest understrege, at enhver ernæringsmangel kan forårsage dem. For eksempel mangel på jern eller vitaminer.

En anden årsag kan være Behçets sygdom, hvis vigtigste kendetegn er betændelse i blodkarrene. Det skyldes, at det forårsager skader på forskellige organer i kroppen og også manifesterer sig gennem sår i munden.

Desuden er det almindeligt, at de personer, der oplever inflammatorisk tarmsygdom, også støder på disse læsioner i munden. Det samme sker ved cøliaki. Desuden kan enhver patologi, der forårsager sår og blærer på huden, f.eks. pemfigus, være synderen.

Nærbillede af sår i munden

Hvordan behandles sår i munden?

Som du kan se, er de fleste sår godartede. Det betyder, at de forsvinder af sig selv og normalt ikke kræver behandling. Du skal dog undersøge årsagen, hvis de har en tendens til at vende tilbage, og der ikke er nogen åbenlyse årsager som f.eks. traumer.

Selv om det er rigtigt, at der ikke er nogen grund til at behandle dem, fremmer og fremskynder visse produkter helingen. For eksempel hyaluronsyre, der markedsføres i cremer og salver. Desuden kan visse typer mad irritere såret yderligere, så undgå dem.

Derudover kan sårene skyldes en infektion, og i så fald skal du behandle infektionen. Det samme gælder for læsioner, der er en bivirkning af medicin. I så fald skal du skifte din medicin.

Du kan bruge mundskyl, der indeholder bedøvende midler som lidokain, hvis ubehaget er for voldsomt. Dem, der indeholder kortikosteroider, kan mindske betændelse.

Kontakt en læge, hvis sårene er for generende eller optræder ofte. Det skyldes, at de kan være et symptom på et ernæringsunderskud eller sygdom, der kræver opmærksomhed.

Det kan interessere dig ...
Hjemmemidler mod sår i munden
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hjemmemidler mod sår i munden

Lider du ofte af sår i munden? Bare rolig, i denne artikel vil vi dele de bedste hjemmemidler mod sår i munden med dig. Gå ikke glip af det!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.