Mundskyl: Hvornår anbefales det?

Tror du, at du skal bruge mundskyl? Læs videre for at finde ud af, hvad disse produkter bruges til, og hvilke fordele de har.
Mundskyl: Hvornår anbefales det?

Sidste ændring: 15 november, 2021

Mundskyl er et godt supplement, når det gælder om at passe på tandsundheden. Det er et flydende produkt, der bruges til at skylle tænder, tandkød og slimhinder i munden.

Disse væsker erstatter ikke brugen af tandbørste og tandtråd, men supplerer mundhygiejne. Vi vil dog gerne fortælle dig, hvordan du bruger dem korrekt, så de er mest effektive.

Du skal vide, at der findes forskellige typer mundskyllevæske med særlige ingredienser, der gør dem ideelle til brug i forskellige situationer.

Læs videre og find ud af, hvilken mundskyllevæske der er den rigtige for dig!

Hvad er mundskyllevæske?

Som vi allerede har nævnt, er mundskyllevæske en væske, der bruges i munden til at skylle alle delene af munden eller gurgle. Det er et supplement til mundhygiejne, der hjælper med at passe på mundens sundhed.

Generelt hjælper en mundskyllevæske med at fjerne bakterier fra munden, kontrollerer bakteriel plak og efterlader en frisk ånde. Men takket være nogle af deres aktive ingredienser kan de også give andre specifikke fordele, f.eks. forebyggelse af huller eller behandling af tandkødsbetændelse.

Det er vigtigt at overveje, at mundskyl er et supplement til tandbørstning og tandtråd. Det erstatter ikke nogen af disse procedurer. Tværtimod forstærker den dem for at opnå en langt mere komplet og effektiv mundhygiejne.

Da det er en flydende opløsning, er det muligt for den at nå områder, hvor tandbørstens børstehår ikke kan nå. På den måde hjælper en komplet tandhygiejne med mundskyllevand med at reducere bakteriel plak og forebygge mange almindelige mundsygdomme.

Typer af mundskyl og deres anvendelse

Vi har allerede fortalt dig, at de fleste typer mundskyl hjælper med at reducere bakterier i munden og dermed forebygge mange af de sygdomme, som bakterier forårsager. Du skal dog vide, at der findes en lang række forskellige mundskyllevæsker til brug i bestemte situationer.

De fleste er i håndkøb og kan findes på både apoteker og i supermarkeder. Men med så mange forskellige varianter til rådighed kan det være en kompliceret opgave at vælge den rigtige!

Når du leder efter din mundskyllevæske, er det bedst at konsultere din tandlæge, så han/hun kan anbefale dig et produkt, der passer til din munds tilstand og behov. Hvis du kender de forskellige typer mundskyllevæske, kan du under alle omstændigheder forstå disse produkters egenskaber.

Her er deres anvendelse og fordele.

Person børster tænder

Almindelige kommercielle mundskyllemidler

Dette er det mest grundlæggende mundskyllemiddel på markedet. Det består af en væske med aktive ingredienser, der ligner tandpasta, og som hjælper med at fjerne madrester og bakterier fra munden.

Det giver også frisk ånde og en lille beskyttelse mod huller, så det kan være en stor hjælp i tilfælde af halitose. Denne type mundskyl fås i forskellige smagsvarianter og kan indeholde alkohol.

Antiseptiske eller antiplak-skyllevæske

Denne type mundskyllevæske har specifikke ingredienser, der hjælper med at kontrollere og reducere bakteriel plak i munden. Generelt indeholder de klorhexidin, selv om de kan kombineres med andre aktive ingredienser, f.eks. povidon-jod, fenoler, metalsalte eller æteriske olier.

De er meget nyttige til behandling af tandkødsbetændelse og parodontose. De anbefales også til brug efter oral kirurgi eller implantatindsættelse for at fremme helingen og reducere risikoen for infektion. Desuden kan en antiseptisk mundskyllevæske også bruges til at fremskynde helingen og reducere smerten ved mundsår.

Brugen af dem bør dog begrænses til tilfælde, hvor tandlægen mener, at det er hensigtsmæssigt at ordinere dem. De aktive ingredienser, de indeholder, kan være skadelige, hvis de anvendes i for lang tid. Derfor bør en fagperson angive den korrekte måde at bruge dem på.

Mundskyllevæske med fluorid

Mundskyllevæske med fluorid giver ekstra beskyttelse af tandemaljen mod virkningen af de syrer, der produceres af bakterier i munden. På den måde er det meget nyttigt til forebyggelse af huller i tænderne og endda til at behandle de indledende stadier af lidelsen.

Denne type mundskyl kan bruges til både voksne og børn med høj risiko for huller, selv om brugen ikke anbefales før seksårs-alderen. Under alle omstændigheder bør din tandlæge være den, der anviser denne type produkt. Det er også tandlægen, der skal angive tidspunktet og hyppigheden af brugen.

Vi tror, du gerne vil læse: Typer af mundskyllere og deres anvendelse

Mundskyllevæske mod mundtørhed

Når man lider af xerostomi eller mundtørhed, er der større risiko for mundinfektioner og udvikling af mere plak. Det skyldes, at spyttet ikke opfylder sin funktion.

Derfor er mundskyllemiddel, der smører munden, opfrisker den og forebygger sygdomme, ideelt. Generelt anvendes mundskyllevæske, der indeholder mineraler, fluorid og E-vitamin.

Andre typer mundskyllevæske

Der findes mundskyllevæske til specifikke formål, som hjælper med at forbedre den særlige tilstand i munden hos visse patienter. Vi kan f.eks. også finde mundskyllevæske:

 • Til personer med bøjle: Disse midler er designet til at give beskyttelse og forbedre hygiejnen for patienter, der bærer bøjle.
 • Til personer med protese: Disse er alkoholfri mundskyllevæske, der styrker tandkødet og slimhinderne hos patienter, der bærer proteser.
 • Til før parodontal kirurgi: En tandlæge kan ordinere mundskyllevand med hexetidin eller klorhexidin før parodontal kirurgi. Den antibakterielle, svampedræbende og antiseptiske virkning af disse produkter forebygger komplikationer.
 • Til forstærkning af tandblegning: Efter en tandblegningsprocedure kan din tandlæge ordinere en blegende mundskyllevæske med jævne mellemrum for at opretholde og forlænge resultaterne.

Almindelige ingredienser i mundskyl

Generelt afhænger den specifikke funktion af hver mundskyl i høj grad af dens bestanddele. Mange gange kombineres ingredienserne for at forbedre produktets virkning.

Det er vigtigt at læse etiketterne for at vælge den mundskyllevæske, der passer bedst til dine behov. Her er nogle af de ingredienser, der findes i mundskyllevæske på markedet:

 • Fluorid: Fluorid beskytter mod huller.
 • Klorhexidin er et antiseptisk middel med antiplak- og antibakteriel virkning. Det er ofte indiceret ved oral kirurgi eller som behandling af tandkødssygdomme. Det bør kun anvendes efter anvisning af en tandlæge, fordi langvarig brug pletter tænder og tandkød og ændrer smagsløgene.
 • Hexetidin har antiseptisk og svampedræbende virkning og fremskynder helingsprocessen i slimhinderne. Kombineret med zinksalte er dens antiplakvirkning større. Det pletter også tænder og blødt væv, så det bør anvendes i overensstemmelse med tandlægens anvisninger.
 • Povidon-jod: Dette er et bakteriedræbende og svampedræbende middel, der anvendes til at forhindre udviklingen af tandkødsbetændelse og parodontitis.
 • Æteriske olier: Kombinationen af naturlige olier gør det muligt at fjerne bakteriel plak og reducere tandkødsbetændelse.
 • Fenoler har en antibakteriel, svampedræbende og antiinflammatorisk virkning. Triclosan er en af de mest effektive, men brugen heraf er begrænset til de tilfælde, hvor fagpersonen anser det for nødvendigt og hensigtsmæssigt. Det betragtes som et stof, der kan have negative virkninger på helbredet.
 • Metalsalte: Der kræves en høj koncentration af disse elementer for at have en antibakteriel virkning. De kan dog have en vis toksicitet og give en dårlig smag til produktet.
 • Naturlige produkter: De har endnu ikke meget videnskabelig støtte. Nogle mennesker foretrækker dog at lave mundskyllevæske fremstillet med planteekstrakter. De mest almindeligt anvendte er aloe vera, kamille, tormentil og propolis.
 • Blegemidler bruges til at forstærke og vedligeholde de virkninger, der opnås med en tandblegning.
Kvinde bruger mundskyl

Skal jeg bruge mundskyllevæske med eller uden alkohol?

Der findes mundskyllevæske med og uden alkohol. Ud over at læse det på ingredienslisten kan man bemærke tilstedeværelsen af stoffet ved den let brændende fornemmelse, det efterlader i munden.

Mange skyllemidler indeholder alkohol, fordi det ud over at være et antiseptisk middel gør det muligt at fortynde dets bestanddele. Derfor er det vigtigt at undgå at sluge disse produkter.

Selv om mængden af alkohol i mundskyllevæske er meget lille, kan deres udtørrende virkning reducere mængden af spyt i munden. Derfor bør personer, der lider af mundtørhed, xerostomi og andre mundirritationer, undgå produkter, der indeholder dette stof.

Det er også en god idé at vælge en alkoholfri mundskyllevæske, hvis den skal bruges af flere familiemedlemmer, især hvis familiegruppen omfatter børn, teenagere eller gravide kvinder. Alkoholikere i bedring bør også undgå at bruge disse produkter for at forebygge tilbagefald.

Sådan bruger du mundskyl korrekt

Generelt kan det variere alt efter produkttype, hvordan du bruger mundskyl, og det er bedst at læse vejledningen på pakken. Generelt bør man dog følge følgende trin:

 1. Børstning og brug af tandtråd: Korrekt mundhygiejne anbefales før skylning med skyllemidler. Angivelserne for produktet eller din tandlæge kan dog foreslå, at du gør det bagefter.
 2. Hæld mundskyllevæsken i målebægeret: Produktet leveres normalt med et målebæger til at hælde det i. Det er vigtigt at overholde den mængde, der er angivet i vejledningen eller af tandlægen. Generelt er det omkring fire teskefulde eller 20 milliliter.
 3. Kom produktet i munden og skyl: Produktet skal bevæges kraftigt rundt inde i din lukkede mund i 30 sekunder, Prøv at nå alle overflader i munden. Det må ikke sluges. Det kan være en hjælp at tælle i hovedet eller bruge et ur.
 4. Spyt det ud: Det hele skal skylles ud i vasken. Hvis mundskyllevæsken bruges af et barn, er det vigtigt at kontrollere dette trin for at forhindre, at barnet sluger produktet.
 5. Vent: Undgå at skylle, spise, drikke eller ryge i mindst 30 minutter for at få det fulde udbytte af mundskyllevæsken.

Som det sidste er det vigtigt, at produktet ikke fortyndes med vand, medmindre det står på etiketten. Ellers får du ikke alle fordelene ved skyllemidlet.

Mundskyl er gavnligt for mundhygiejnen

Mundskyl kan bruges som en del af din daglige hygiejnerutine eller som anvist af din tandlæge i forbindelse med et specifikt problem. De er ikke altid nødvendige, og den bedste løsning er at konsultere en specialist for at vælge det rigtige produkt og bruge det korrekt.

Forstærkning af emaljen, beskyttelse af tænderne mod huller og reduktion af plak er nogle af fordelene ved at bruge disse produkter. De er også nyttige til at forbedre ånden og til at forebygge og behandle tandkødsbetændelse og parodontitis.

Afslutningsvis er det vigtigt at huske, at alle disse resultater opnås, hvis skyllemidlet bruges ansvarligt. Man bør på intet tidspunkt holde op med at børste tænder eller stoppe med at bruge tandtråd.

Tværtimod supplerer mundskyllevæske de sædvanlige procedurer til mundrensning. At have mundskyl som et supplement til din rutine vil helt sikkert give din mund velvære og sundhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Alvarez de la Cruz, C. A., & Tejada Matril, V. M. (2021). Estabilidad y actividad antibacteriana contra Streptococcus mutans de enjuagues bucales más comercializados en boticas del distrito de José Leonardo Ortiz–Chiclayo 2021 (Doctoral dissertation, Universidad Privada de Huancayo Franklin Roosevelt).
 • Soto-Calvo, B., Mendaza-Lainez, E., & Varela-Rojas, I. (2020). Desarrollo de un enjuague bucal natural a partir de extractos de zingiberáceas orgánicas disponibles en Costa Rica. Revista tecnología en marcha, ág-98.
 • Villalobos, O. J., Salazar, C. R., & Ramírez de Sánchez, G. (2001). Efecto de un enjuague bucal compuesto de aloe vera en la placa bacteriana e inflamación gingival. Acta odontológica venezolana39(2), 16-24.
 • Loaiza Aguilar, J. G. (2021). Eficacia de enjuagues bucales de libre venta con peróxido de hidrógeno para el aclaramiento dental.
 • Oliva-Mella, P. F., & Smith-Stefó, C. (2018). Utilización del Colutorio de Aloe Vera en el Control de la Gingivitis en Pacientes Adultos: Un Estudio Preliminar. International journal of odontostomatology12(3), 320-326.
 • Pacheco, A. E. F., Cabrera, S. D. G., & Sime, C. L. D. C. H. (2019). ANTISÉPTICOS ORALES: CLORHEXIDINA, FLÚOR Y TRICLOSÁN. Salud & Vida Sipanense6(2), 4-14.
 • Cantos, V., & Steward, I. (2021). Diferencias clínicas en el tratamiento periodontal con y sin el uso de clorhexidina. Revisión sistemática.
 • León Rodríguez, J. A. Comparación de la efectividad entre colutorios a base de clorhexidina al 0.12% y aceites esenciales asociados al raspado y alisado radicular en la disminución del estado periodontal en pacientes con periodontitis crónica. Trujillo–2015.
 • Manayalle Carrero, B. N. (2019). Comparación del efecto antibacteriano de colutorios comerciales herbales vs colutorios a base de gluconato de clorhexidina 0.12% sobre cepas de Streptococcus Mutans Atcc 25175.
 • Javier Pérez, R., Rubio Armendáriz, C., Gutiérrez Fernández, Á. J., Paz Montelongo, S., & Hardisson, A. (2020). Niveles de fluoruro en dentífricos y colutorios. Journal of Negative and No Positive Results5(5), 491-503.
 • Roilien, G. R., Marina Felicia, V. S., & Ramón Miguel, V. S. (2021, April). Aplicación de la Medicina Natural y Tradicional en Odontología. In I Jornada Científica de Farmacología y Salud. Farmaco Salud Artemisa 2021.
 • Gandolfo, M. C., Pessole, T., Mendes, G., Albara, M. F., Fontana, A., Freisleben, E. V., & Nardi, A. (2017). Uso dos colutórios em Odontologia. Ação Odonto, (2).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.