9 årsager til smerter i lysken

Smerter i lysken er en hyppig årsag til konsultation i hele verden. Hurtig medicinsk indgriben forbedrer prognosen og fremmer hurtig lindring af symptomerne.
9 årsager til smerter i lysken
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Smerter i lysken er en almindelig årsag til ubehag hos mænd. På samme måde kan nogle kvinder også have ubehag i dette område i forbindelse med graviditet eller som følge af inflammatoriske tilstande. Her er de 9 mest almindelige årsager til smerter i lysken.

Ubehag i lyskeregionen skyldes muskel-, sene-, kar- eller nerveproblemer. Desuden kan visse sygdomme i indre organer også give smerter i dette område.

De mest almindelige årsager til smerter i lysken

Lyskeregionen er det område, der ligger i den øverste del af låret, lige ved krydset med skambenet og maven. Ligamenter, muskler, nerver og blodkar løber gennem dette område og fører til pungen hos mænd og til skamlæberne hos kvinder.

Smerter i lysken kan opstå pludseligt efter en skade, eller de kan opstå gradvist over uger eller måneder. De kan også vise sig som et stik, en brændende fornemmelse eller vedvarende ubehag. Smertens karakteristika vil vejlede klinikeren i diagnosen.

1. Lyskebrok

Lyskebrok opstår, når en lille del af tarmen trænger ud gennem en svaghed i bugvæggen. Det er almindeligt, at brokket følger inguinalkanalens vej, og det kan mærkes gennem testiklerne. I fremskredne tilfælde kommer brokket helt ud og forskyder pungen.

Denne tilstand er en af de mest almindelige årsager til smerter i lysken hos mænd. Undersøgelser viser, at smerterne er ensidige, skarpe, brændende og strækker sig til låret, lænden og pungen.

Ubehaget forværres normalt ved hoste, foroverbøjning, vægtløftning eller motion. Andre almindelige symptomer omfatter følgende:

 • Ubehag ved gang.
 • En fremstående knude i lysken.
 • En følelse af fylde og tyngde i området.

En strangulering af brokket er normalt den vigtigste komplikation. Nogle advarselstegn omfatter feber, farveændringer i området og øget smerteintensitet. Reparation af brok udføres kirurgisk.

Bælte til behandling af lyskebrok, som kan føre til smerter i lysken

Smerterne kan være vedvarende i månedsvis, indtil brokkets fremspring til sidst bliver tydeligt.

2. Muskelforstrækning

Muskel- og seneforstrækning er en væsentlig årsag til lyskesmerter. Det er almindeligt hos personer, der dyrker sportsgrene med høj belastning for de nedre lemmer, f.eks. hockey, fodbold og basketball. Dette ubehag er normalt akut og forværres ved bevægelse.

I de fleste tilfælde viser forstrækningen sig med hævelse og rødme i lysken. Desuden kan der være et hæmatom i området efter et direkte slag. Heldigvis har denne type skade en høj helbredelsesprocent.

Den medicinske behandling er baseret på hvile og anvendelse af kolde omslag på området. Ligeledes kan lægen ordinere smertestillende midler og ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID) for at mindske ubehaget. Ved alvorlige skader kan det være nødvendigt med fysioterapi.

3. Testikelbetændelse og bitestikelbetændelse

Testikelbetændelse er en inflammatorisk proces i en eller begge testikler. Den er normalt resultatet af en bakteriel infektion eller optræder efter et tilfælde af fåresyge. Nogle gange er den forbundet med betændelse i bitestiklen, som er det område i testiklen, hvor sædcellerne opbevares.

Begge patologier ledsages af smerter og hævelse i lysken og testiklen. De viser sig med feber, kulderystelser, utilpashed, kvalme og opkastninger. Desuden kan der også ses forstørrede lymfeknuder i området.

4. Infektioner

Bakterielle infektioner i kønsorganerne ledsages ofte af smerter i lysken på grund af hævede lymfeknuder. Det er tilfældet med seksuelt overførte sygdomme som f.eks. syfilis og lymfogranuloma venereum.

Undersøgelser bekræfter, at lymfogranuloma forårsaget af klamydia normalt forårsager smertefuld lymfadenopati i lysken i sygdommens anden fase. Disse infektioner kræver antibiotikabehandling og løbende overvågning af en sundhedsperson.

5. Graviditet kan forårsage smerter i lysken

Lyskesmerter er almindelige under graviditet. De er normalt mere intense i begyndelsen og i graviditetens sidste trimester. Det skyldes afslapningen af hofteleddene og hormonelle ændringer i den gravide kvindes krop, som forbereder hende på fødslen.

I de fleste tilfælde forværres lyskesmerterne ved fysisk anstrengelse, ved at gå op ad trapper, at ligge på ryggen og at sprede benene. Fagfolk anbefaler udstrækningsøvelser og brug af særligt undertøj for at mindske spændinger i området.

Du er måske interesseret i at læse: Naturmiddel med ler, eddike og kål til at reducere brok

6. Æggestokcyster

Æggestokcyster er små væskefyldte knuder, der dannes inde i eller på overfladen af æggestokkene. De små går normalt ubemærket hen og forårsager ikke symptomer. Større læsioner er dog ledsaget af følgende problemer:

 • Smerte i underlivet.
 • Ubehag i lysken og bækkenbunden.
 • En følelse af tyngde i maven.
 • Feber og opkastning i alvorlige tilfælde.
 • Hævelse af underlivet.

Diagnosen er baseret på kliniske og billeddannende undersøgelser. Behandlingen afhænger af cystens størrelse og dens udvikling. Derfor er der i nogle tilfælde behov for regelmæssig overvågning. På samme måde kan lægen ordinere orale præventionsmidler og operation i tilfælde af store cyster eller cyster, der kan være ondartede.

7. Beskadigelse af iskiasnerven

Smerter forårsaget af en skade på iskiasnerven kan forårsage smerter i lysken. De mest almindelige årsager omfatter diskusprolaps og kompression af rygsøjlen.

Disse forårsager ubehag langs iskiasnervens bane, som løber gennem ryggen og ind i benene, gennem bækkenet, lysken og balderne.

Smerten kan variere fra en brændende eller stikkende fornemmelse til et elektrisk stød. Den rammer normalt kun den ene side af kroppen og forstærkes ved længerevarende siddende arbejde, hoste eller nysen.

8. Nyresten

Smerten i forbindelse med nyresten kaldes nefritisk kolik. Den opstår, når stenene falder ned langs urinlederen og ned i blæren og urinrøret. Der er stærke smerter, mørk og uklar urin, hyppigere vandladning og ubehag ved vandladning.

Forskning tyder på, at den typiske smerte ved nefritisk kolik opstår i lænden og breder sig som en bølge til underlivet, lysken, låret og kønsorganerne. Behandlingen er baseret på smertestillende midler, krampestillende midler, destruktion af stenene ved kirurgisk ekstraktion.

Nyresten kan forårsage smerter i lysken

Små sten kan uddrives med urinen, men når de overstiger en vis diameter, kan de kun fjernes med chokbølger eller kirurgisk ekstraktion.

Læs også denne artikel: Otte tegn på, at du måske har nyresten

9. Testikeltorsion fører til intense smerter i lysken

Testikeltorsion er en smertefuld lidelse forårsaget af rotation af testiklen om sin egen akse med blokering af den blodgennemstrømning, der nærer pungen. Denne tilstand er almindelig hos unge mænd og forårsager stærke smerter i testiklen og lysken.

Andre symptomer omfatter følgende:

 • Kvalme og opkastninger.
 • Hævelse af pungen.
 • Ubehag i underlivet.
 • Ændring af farven på huden på testiklen.
 • Hyppig vandladning.

Det er almindeligt, at smerten pludselig vækker personen om natten eller om morgenen. Diagnosen er baseret på symptomer og vurdering ved billeddannende undersøgelser.

På den anden side er en kirurgisk tilgang nødvendig for at behandle torsionen. Efter 6 timer efter debut øges risikoen for at skulle fjerne testiklen.

Smerter i lysken: Et symptom, der ikke skal tages let på

Sammenfattende kan smerter i lysken skyldes en række forskellige tilstande. De mest almindelige årsager hos mænd omfatter muskelspændinger, brok, testikelbetændelse og testikeltorsion. På den anden side kan dette symptom hos kvinder forekomme under graviditet eller på grund af tilstedeværelsen af cyster eller seksuelt overførte sygdomme.

Det er vigtigt at konsultere en læge, hvis ubehaget i lysken ikke forsvinder efter et par dage, eller hvis det stiger i intensitet. Desuden er tilstedeværelsen af feber, opkast, farveændringer, sved og bevidstløshed tegn på alvor.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.