Lyskebrok: Årsag og behandling

Diagnose foretages ved en simpel fysisk undersøgelse sammen med patientens kliniske historie. Faktisk ankommer patienter mange gange og ved, at de allerede har brok.
Lyskebrok: Årsag og behandling
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Lyskebrok er en af de mest almindelige lidelser i dag. På grund af det, er kirurgi for en brok en af de mest almindelige kirurgiske ydelser i verden.

Ved du, hvad lyskebrok er?

Generelt er brok et fremspring, der kan findes i enten underlivet eller lysken. Det opstår, når der er en svag plet eller et hul i mavevæggen.

Typisk er brok en konsekvens af et problem med din krops vævsstruktur, og det manifesterer sig i form af en bule.

Det er kendt som “lyskebrok”, når den dannes ved udgangen af en tarmsløjfe – jejunum eller iluem – gennem lysken.

Lyskebrok kan arves eller erhverves. For eksempel, hvis et ungt barn oplever denne type brok, er det typisk medfødt, men når det sker hos en voksen, er det som regel erhvervet.

 • Medfødt brok forekommer hos op til 30% af nyfødte børn og udgør en kirurgisk nødsituation. I disse tilfælde findes de normalt i forhold til en anomali in utero.

Erhvervet brok påvirker typisk voksne. I de fleste tilfælde er de normalt resultatet af en stigning i tryk fra indersiden af maven på grund af:

 • Graviditet
 • Arbejde, der kræver tungt løft eller stramning af mavemusklerne
 • Sygdomme som COPD
 • Prostatisme (den krævede indsats ved urinering)
Mand laver kettlebell øvelse

Derudover kan brok være indkapslet eller ikke-indkapslet.

 • Ikke-indkapslet brok ligner en masse, der enten fremkommer eller øges i størrelse, når du anstrenger dig. At hoste eller at stå op vil derfor gøre det større, mens den krymper, når man lægger sig ned.
 • Når brok er indkapslet, vokser eller krymper den slet ikke.

Hvorfor vises brok i dette område?

Alle former for brok er fundet i områder af “anatomisk svaghed”.

Det betyder alle områder, hvor dine anatomiske vægge er de svageste. Dette er, hvad der sker med den anteriore abdominal væg, som er meget svagere end den bagerste væg.

Lyskebrok epidemiologi

 • Disse er blandt de mest almindelige kirurgiske lidelser. Det anslås at 1 ud af 30 personer vil lide af det på et tidspunkt i deres liv.
 • Kirurgi for brok er ansvarlig for 15% af alle generelle operationer. Dette gør det til den mest udførte operation i verden.
 • Lyske- og lårbrok er de to mest almindelige typer brok. Lyskebrok er tilbøjelig til at påvirke mænd, mens lårbrok er mere typiske for kvinder. Brok er den anden mere almindelige årsag til tarmobstruktion af mekanisk oprindelse.
 • Tilbagefald er også forholdsvis almindeligt. I halvdelen af tilfældene er det relateret til en infektion.

Klassifikation af lyskebrok

Lyskebrok er klassificeret på grundlag af forholdet mellem din tarm og hvor den rejser gennem inguinalkanalen. De er klassificeret som:

Direkte lyskebrok

Tarmsløjfen krydser gulvet i inguinalkanalen omkring Hesselbachs trekant.

Brok kan falde ned til den epigastriske arterie og vil ikke passere gennem den indvendige kanals dybe åbning. Det er placeret bag muskler, men er ikke involveret i dets fibre.

Denne type af brok er almindeligt set hos ældre mennesker.

Problemer med maven kan være forårsaget af lyskebrok

Indirekte lyskebrok (ekstern skrå muskel)

Dette er den hyppigste type brok, både hos mænd og kvinder. Denne brok optræder i bughulen gennem den dybe indblæsningsåbning.

I denne situation er tarmsløjfen lateral til den epigastriske arterie og Hesselbachs ligamentet. Det ledsager strukturen af den inguinal ledning inde i cremaster musklen.

Hos nogle mænd kan tarmsløjfen forekomme i en testikel, som er kendt som en inguinoscrotal brok.

Symptomer

Almindeligvis producerer lyskebrok milde symptomer.

I de fleste tilfælde vågner patienterne op og har det fint. I løbet af dagen begynder de dog at mærke ubehag, når de træner, hoster osv.

Imidlertid kan mange patienter reducere deres brok alene.

Komplikationer

 • Fængsling: I disse tilfælde bliver en brok “fanget”. Det kan ikke reduceres manuelt, men der er ikke noget vaskulært kompromis. Tarmsløjfen er korrekt vandet.
 • Strangulation: I dette tilfælde er vandingen af tarmsløjfen kompromitterende. Det er en kirurgisk nødsituation, og tarmen har ringe modstand mod perioder med iskæmi. Der er også risiko for nekrose.

Når brok er kompliceret, er det umuligt at reducere det. Derudover er smerten sædvanligvis meget intens og kan ledsages af feber.

Diagnose

Diagnose foretages ved en simpel fysisk undersøgelse sammen med patientens kliniske historie. Faktisk ankommer patienter mange gange og ved, at de allerede har brok. Alligevel er det vigtigt for alle patienter med mavesmerter at gennemgå en undersøgelse.

Set i lyset af de forskellige diagnoser er det vigtigt at udføre en undersøgelse sammen med en test for andre årsager til akutte mavesmerter.

Behandling

Behandlingsmål

Kirurgisk reparation af brok er baseret på:

 • At returnere tarmsløjfen til bughulen, uden at åbne bughinden, hvis det er muligt.
 • Identifikation af aponeurotiske kanter.
 • Lukning af hullet, der forårsagede brok.

Kirurgisk behandling

Den kirurgiske behandling for lyskebrok kan udføres enten gennem åben kirurgi eller laparoskopi.

De mest almindeligt anvendte åbne operationsteknikker er hæmoriografi og hæmioplasti.

 • Hæmoriografi er en anatomisk reparation. I denne teknik bruges patientens eget væv til at reparere brok.
 • Hæmioplasti er en protese reparation. Efter tarmsløjfen er blevet returneret til maven, sættes et syntetisk net på plads for at forstærke væggen. I øjeblikket er dette den valgte teknik som følge af den høje succesrate.

Den mindst invasive type kirurgi mod lyskebrok har fordele og ulemper i forhold til traditionelle teknikker.

Kvinde tager sig til mave

På den ene side reducerer den postoperativ smerte og genopretningstid, samtidig med at man får et mere æstetisk tiltalende resultat.

På den anden side er der en højere komplikationsgrad, både intraoperativt og ekstra-operativt. Det kan også øge tilbagefaldsrisikoen, koste mere og have ukendte langsigtede bivirkninger.

Af disse grunde er det stadig en kontroversiel proces med mange fortalere og kritikere.

Tilbagevenden

Dette er defineret som, når brok dukker op i samme område. Afhængigt af hvordan det præsenterer sig, kan det være øjeblikkeligt eller forsinket.

Tilbagefald afhænger af en række faktorer, nogle på grund af patienten og andre på grund af operationen.

Nogle afgørende faktorer relateret til patienten omfatter:

 • Alder
 • Type af brok
 • Tilstedeværelse af andre sygdomme

Afhængige faktorer, der er afhængige af operationen, er:

 • Manglende erfaring
 • Dårlig teknik
 • Forkert diagnose
Det kan interessere dig ...
De bedste slags te for 13 dagligdags lidelser
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De bedste slags te for 13 dagligdags lidelser

Der findes mange naturlige måder at behandle dagligdags lidelser. Her kan du læse om den bedste slags te, som kan hjælpe.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.