Epididymal hypertension eller blå testikler: Hvad er det, og hvorfor forekommer det?

Dette sker som følge af en afvigelse af blodgennemstrømningen til testiklerne på grund af seksuel ophidselse, som ikke kulminerer med orgasme. Er det en sundhedsrisiko?
Epididymal hypertension eller blå testikler: Hvad er det, og hvorfor forekommer det?
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Epididymal hypertension eller blå testikler er to udtryk, der bruges til at forklare smerter i testiklerne, som opstår efter seksuel ophidselse, der ikke slutter tilfredsstillende, dvs. uden udløsning.

Det er en konsekvens af langvarig seksuel ophidselse og viser sig ved en mat smerte og en følelse af tyngde i en eller begge testikler. Den forsvinder spontant eller med manuel hjælp og udgør ingen medicinsk risiko.

Hvad er blå testikler?

Blå testikler er også kendt som epididymal hypertension, fordi der opbygges et tryk i epididymis (som er et rør, der fører sæd fra testiklerne til sædlederne). Bitestiklen bliver smertefuld, fordi trykket ikke slipper ud.

Når der er seksuel ophidselse, sker der en aktivering af det parasympatiske nervesystem, som øger nervestimuli til kønsorganerne. Der sker en udvidelse af de arterier, der fører blod til området, mens venerne (som er ansvarlige for at føre blodet tilbage til hjertet) indsnævres.

Dette resulterer i øget blodgennemstrømning, ikke kun til penis, men også til testiklerne. Ophobningen af blod opstår, fordi det venøse tilbageløb er hæmmet. Dette vil resultere i en hærdning af penis med deraf følgende erektion.

Længerevarende blodansamling som følge af seksuel ophidselse vil forårsage en vedvarende erektion og testikelforstærkning. Dette fysiologiske fænomen lindres efter ejakulation eller efter at den seksuelle ophidselse er ophørt.

Venerne slapper af, og der sker venøs tilbagestrømning. På dette tidspunkt vender testiklerne og penis tilbage til deres oprindelige størrelse.

Efter orgasmen, under ejakulationen, aktiveres det sympatiske nervesystem, som sætter en stopper for den akkumulerede spænding.

Par gør klar til sex

Symptomer på blå testikler

Det vigtigste symptom på blå testikler er testikelsmerter i forbindelse med langvarig seksuel ophidselse, som ikke resulterer i ejakulation. Det er en midlertidig smerte, der forbedres, når blodtrykket i testiklerne vender tilbage til det normale.

Desuden kan der være en følelse af tunghed eller ubehag i den ene eller begge testikler på grund af overbelastning sekundært til den øgede blodgennemstrømning. Det er ikke forbundet med hævelse.

På den anden side får testiklerne på trods af navnet normalt ikke en ægte blå farve. I nogle tilfælde kan pungen dog få en svag blå farve på grund af øget blodmængde.

Optræder dette fænomen kun hos mænd?

Blå testikler forekommer kun hos mænd, fordi det kun kan påvirke testiklerne. Kvinder kan dog opleve et lignende fænomen kaldet blå vulva eller bækkenoverbelastning.

Blå vulva skyldes den samme mekanisme som blå testikler: Der er en øget blodgennemstrømning til klitoris og vulva med en sammentrækning af venerne for at mindske den venøse tilbagestrømning. Det viser sig ved en fornemmelse af smerte eller tunghed omkring klitoris og vulva, men forbedres ved orgasme.

Behandling af blå testikler

Blå testikler varer normalt ikke længe. Symptomerne lindres spontant ved ejakulation eller når seksuel ophør ophører.

For at mindske ophidselse anbefaler vi, at du finder noget at distrahere dig selv med. Ting, der kræver stor koncentration, plejer at virke, f.eks. at tænke på arbejde. Det hjælper også at gå rundt, lave en form for fysisk aktivitet (som afleder blodgennemstrømningen til de store muskler) eller udsætte dig selv for kulde (f.eks. et koldt bad).

Ejakulation kan ske ved samleje eller onani. Den behøver ikke nødvendigvis at blive produceret ved samleje.

Skal du gå til lægen?

Epididymal hypertension udgør ingen risiko for fertiliteten eller det generelle helbred. Den bør forsvinde, når den seksuelle ophidselse er forbi eller orgasmen indtræffer.

Symptomerne kan forsvinde kort efter indtræden eller op til 10-12 timer efter, at ejakulationen er sket. Et besøg hos lægen er ikke nødvendigt.

Men hvis smerten ikke forbedres inden for få timer, er invaliderende, ikke er forbundet med ophidselse, er tilbagevendende eller forhindrer seksuel præstation, bør du gå til en specialist, da det kan tyde på andre problemer. Der kan være mistanke om følgende sygdomme:

 • Epididymitis.
 • Testikeltraume.
 • Kalk i urinrøret.
 • Kræft i testiklerne.
 • Orchitis.
 • Torsion af testiklerne.
 • Årebrok.
 • Brok i rygmarven.

Testikelkræft viser sig ved vedvarende matte smerter ledsaget af tunghed i testiklerne og tilstedeværelsen af knuder. Prognosen er god, når den diagnosticeres tidligt, så symptomerne bør ikke ignoreres.

På den anden side er der en tilstand, hvor testiklerne normalt bliver blå, og det er testikeltorsion, et produkt af en vridning af den sædstreng, der forsyner testiklerne med blod. Det betragtes som en medicinsk nødsituation.

Mand oplever blå testikler

Få mere at vide om dette emne her: Torsio testis: Symptomer og årsager

En undervurderet tilstand

Betegnelserne blå testikler eller epididymal hypertension bruges ikke ofte i lægepraksis, fordi de antyder en ikke-patologisk tilstand, der er forbundet med seksuel ophidselse. Der er ikke blevet brugt meget tid på videnskabelige undersøgelser af den, til dels fordi den ikke betragtes som alvorlig.

For at hjælpe med symptomer eller ubehag anbefales teknikker til at mindske seksuel ophidselse. Selv om onani kan løse det, er dette ikke medicinsk beskrevet som en behandling i sig selv.

Det kan interessere dig ...
Hvorfor gør et spark i testiklerne så ondt?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvorfor gør et spark i testiklerne så ondt?

Et spark i testiklerne er en af de oplevelser, ingen mænd har lyst til at gå igennem. Et slag mod dette område efterlader enhver sammenbøjet i smer...  • Chalett JM, Nerenberg LT. “Blue balls”: a diagnostic consideration in testiculoscrotal pain in young adults: a case report and discussion. Pediatrics. 2000 Oct;106(4):843.
  • Panchatsharam, P. K., et al. Physiology, erection. StatPearls 2021. Disponible en ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513278/.
  • Saavedra J, et al. Cáncer de testículo. Analas de Radiología México 2009;1. Disponible en https://www.medigraphic.com/pdfs/anaradmex/arm-2009/arm091f.pdf.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.