Årsagerne bag umulig kærlighed

Mange gange tror vi at ægte kærlighed skal ligne det, vi ser på film, men kærlighed er ikke altid perfekt.
Årsagerne bag umulig kærlighed
Raquel Aldana

Skrevet og kontrolleret af psykologen Raquel Aldana.

Sidste ændring: 26 september, 2023

Hvad er årsagerne bag umulig kærlighed og hvorfor oplever vi det? Behov, beundring, smerte, kærlighed, omsorg, medfølelse for en anden, følelsesmæssig afhængighed … Der er et uendeligt antal måder at besvare dette spørgsmål på.

Årsagerne bag umulig kærlighed

Siden tidernes morgen har,  umulig kærlighed fyldt vores hjerter, hylder og vægge. De største litterære og kunstneriske succeser bukker under for smerten ved umulig kærlighed, der bryder ned eller simpelthen aldrig har eksisteret uden for deres sind.

Romeo og Julie, La Celestina, Princessen og de skøre riddere, Don Juan Tenorio, og Den unge Werthers lidelser  er nogle af de største litterære succeer, som vi alle husker som historier om kærlighed og knuste hjerter hos unge, der aldrig var bestemt for at høre sammen.

Eventyr, Disney-film med deres evige kærlighed og sæbeoperaer med hundredvis af drejninger før en lykkelig slutning har fået os til at tro, at kærligheden er almægtig, og at alt uundgåeligt vil ende godt.

Tegning af pige der holder et hjerte

Men intet kunne være længere fra virkeligheden:  Ikke al kærlighed er mulig og ikke al kærlighed skal der kæmpes for. Nogle skal bare gå forbi og andre lever ikke ikke op til den smukke følelse af kærlighed.  Af denne grund er det nogle gange bedre at give slip på det, der er uopnåeligt.

Som du måske har gættet, garanterer den litterære og kunstneriske ingrediens succes, da det har en god fordel: Vi kan alle identificere sig med den umulige kærlighed. Men hvad er årsagerne bag umulig kærlighed?

Hvorfor vi elsker folk, som vi ikke kan få?

Endeløs kærlighed er udmattende, besværlig og ødelæggende. Men desværre har vores følelsesmæssige udvikling ikke været tilstrækkelig til at undgå denne type af lidelse og vi begraver os selv i tårne af knust glas, der ikke gør andet end at skade os.

Måske er det en fejl fra romantikken, der fik os til at tro vi er på rette vej trods den smerte, vi føler på bunden af vores hjerte. Men hvad sker der med os? Hvorfor føler vi hele tiden denne impuls, denne fatale tiltrækning? Her er nogle af årsagerne:

1. Følelsesmæssig angst

Sommetider ønsker vi og har brug for nogen til at være tæt på, uanset hvem de er, til bare at være sammen med os og berolige os. Dette behov forårsager megen angst, der kun kan beroliges ved at have genstanden for vores ønske nærheden.

Når denne person ikke er der, vokser og vokser angsten, og får den pågældende person til at lide og konstant søge efter deres kærlighed, for at falde til ro. Ifølge psykologerne Cindy Hazan og Phillip R. Shaver, er dette virkelig usundt.

2. Vores ideer om romantik: At kæmpe mod alle odds

Som vi sagde før, har vi lært, at kærlighed skal være der igennem tykt og tyndt. Men skal vi tage alt, der kommer? Hvis vi gør, er det ikke ved valg, men fordi vi er tvunget til det gennem at tro (usandt og skadeligt).

3. Opmærksomheden

Det er meget enkelt. Selv om det er svært for os at tro, bliver vi nogle gange håbløst forelsket i nogen, bare fordi de viser os en lille smule opmærksomhed. Dette taler naturligvis til et væld af følelsesmæssige behov og behovet for at føle sig accepteret.

4. Ønsker, ønsker ikke

Mærkeligt nok, falder nogle mennesker for umulig kærlighed, en af årsagerne bag umulig kærlighed er simpelthen fordi de ønsker at undgå intimitet. Disse undvigende mennesker har en tendens til at leve i en ideel fiktiv virkelighed, hvor deres kærlighed kan forblive idealiseret.

Ifølge psykolog Linda Hatch: “De opsøger relationer, hvor den anden person vil afvise eller opgive dem. Det er en måde at føle sig “sikker” imod sårbarheder i ægte intimitet. Nærhed med en anden person bliver noget, der opfattes som farligt.”

5. Den uopnåelige person øger deres værdi

Dette er den idealet om platonisk kærlighed som ulykkelig kærlighed. Hector G. Barnes bekræfter: “Logikken er enkel nok: Begrænsede ressourcer hæver værdien og rigelige ressourcer sænker den. ”

Det samme produkt bliver en luksus, fordi vi ikke kan få den, værdiansættes den uopnåelige person til uanede grænser. Hvem kunne være mere eksklusiv end en engageret person, der aldrig opgiver forholdet? Eller mere ønskeligt end en nogen, som alle ønsker (f.eks. skuespilleren eller den smukkeste fyr i klassen)?

6. Beundring

I kærlighed bør der være gensidig beundring. Men der findes “kærlighed“, hvor beundring kun går den ene vej. I disse tilfælde er det årsagen, som opretholder ønsket. Alle forhold, der begynder udelukkende af denne grund, er dømt til at bryde ned.

Tegning af pige der droemmer

Er det virkelig kærlighed?

Som vi har set, kan årsagerne bag umulig kærlighed besvare en lang række spørgsmål. Hver enkelt tilfælde har sine egne grunde og følelser. Hvad der imidlertid er klart er, at det ikke er en sund form for kærlighed.

Kærlighed er ikke bare lykke, men også mulighed. Nogle gange er det eneste, der binder os til denne følelse et adrenalintrip og det at have noget at leve for.

Hvordan kan vi overvinde umulig kærlighed?

Det første skridt er at indse at selv om vi bliver tiltrukket af dem, er det ikke sikkert vi er i stand til at leve et sundt, konstruktivt og tilfredsstillende liv med denne person.

Vi er nødt til at indse, at idealisering er et naturligt skridt i processen for at blive forelsket, men selv dette er, lidt efter lidt, udmattende.  Det er vigtigt at forstå, at folk ikke svarer til prototyper eller idealer af perfekt kærlighed. Vores valg af partner bør være baseret på, hvem de er og ikke idealer.

Det betyder ikke, at vi ikke kan være romantiske eller at vores partner eller forhold ikke kan opfylde nogle af disse idealer. Det er muligt og ønskeligt at få det til at ske, men der er nogle ikke-omsættelige principper, som vi ikke må glemme.

Hvad mener du er årsagerne bag umulig kærlighed?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bauman, Z. (2012). Amor líquido: acerca de la fragilidad de los vínculos humanos. Fondo de Cultura Económica.
  • Branden, N. (2000). Psicologia del Amor Romantico. Paidós.
  • Hazan, C., & Shaver, P. (1987). Romantic love conceptualised as an attachment process. Journal of Personality and Social Psychology, 52, 511-524. https://psycnet.apa.org/record/1987-21950-001
  • Sanpedro, P. (2005). El mito del amor y sus consecuencias en los vínculos de pareja. Disenso45, 5-20.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.