Kærligheden gør ondt - er der noget galt med mig?

Gør kærligheden ondt? Er du bange for, at det er noget, du gør galt? Find ud af her, hvorfor kærligheden gør ondt, og hvordan du løser det.
Kærligheden gør ondt - er der noget galt med mig?

Sidste ændring: 15 november, 2018

Føler du nogensinde, at kærligheden gør ondt? At du er tom indeni, og at det bare er alt for svært at være i et forhold? Måske er du i et parforhold lige nu, som er hårdt og besværligt. Kærligheden gør ondt, måske så meget at du kan næsten ikke holde det ud.

Du overvejer måske, om det er din skyld, at forholdet går så dårligt, og om der er noget galt med dig. Og ja, du har ret i, at noget er ravruskende galt. Denne artikel hjælper dig med at komme til bunds i, hvad det er, og hvordan du løser det.

Kærligheden gør ondt: Hvad er der galt?

En hurtigt test kan fortælle dig, hvor problemet ligger. Læs følgende linjer omhyggeligt igennem, og spørg dig selv, om det passer på dig og din kæreste:

 

 • Du hader dig selv
 • Du er for det meste ked af det
 • Du bliver ofte virkelig vred, men føler samtidigt skyldfølelse
 • Du kommer tit til at såre din kæreste uden at du ved hvad du gjorde galt
 • Der er meget drama i jeres forhold
 • Du har ikke lyst til at sige nej til din kæreste, fordi vedkommende så bliver ked af det eller vred
 • Du siger derfor nærmest aldrig nej til kæresten
 • Din kæreste er en kompliceret og sårbar person
 • Din kæreste snakker ofte om sin tragiske barndom eller tidligere forhold.
 • Din kæreste snakker ofte om, hvordan andre er ude efter dem
 • Din kæreste snakker ofte dårligt om andre
 • Han eller hun bryder sig ikke om, at du tager til sociale begivenheder (i hvert fald ikke uden dem).
 • Han eller hun snakker ofte om, hvordan alle kun vil i seng med dem.
 • Han eller hun elsker at tale om hvor sexede andre af det modsatte køn er er – men vil kun have dig.
 • Han eller hun flirter ofte med andre, også foran dig
 • Din kæreste skifter ofte mening, især om hvad han eller hun synes om dig.
 • Din kæreste er vild med dig det ene øjeblik, men er totalt uinteresseret i dig det næste.
 • Du er dybt forvirret over, hvad der foregår i din kærestes hoved.
 • Du er forvirret over hvad “reglerne” i jeres forhold er.
 • Du er forvirret over, hvorfor du aldrig kan gøre noget rigtigt, og hvorfor det ikke fungerer

 

Har du oplevet noget lignende? I så fald er der noget galt i dit forhold. Og det er vigtigt, at du løser problemet med det samme!

 

Kærligheden gør ondt: Men grunden er ikke det, du tror

Er du ude af stand til at elske? Eller er du mon offer for psykisk vold?

Du har har ret i, at der er noget galt. Noget er helt ravruskende galt. Men det er ikke det, du tror det er.

Du har måske slået alle verdens personlighedsforstyrrelser og psykiske sygdomme op på nettet for at finde ud af, hvad der er galt med dig.

Du tror måske, at du har borderline personlighedsforstyrrelse på grund af dit ukontrollerbare humør og din pludselige vrede. Eller måske tænker du, at du er narcissist, fordi alt, du nogensinde kan tænke på, er, hvordan du kan få din kærestes kærlighed og opmærksomhed.

Du har fat i den gale ende. Dit problem er hverken borderline eller narcisisme.

Kærligheden gør ondt,  men dit problem er, at du er i et parforhold med en giftig person.

 

Hvordan ser en giftig person ud?

En giftig person kan se ud på mange forskellige måder. Det alle giftige personer har til fælles er, at de psykisk nedbryder dem, de er sammen med. Mange giftige personer har narcissistisk personlighedsforstyrrelse.

Ved at flirte med andre foran dig, ændre reglerne i jeres forhold eller skabe drama hver gang du gør noget, de ikke vil have, fortæller de dig at du ikke er noget værd, at din mening ikke betyder noget, og at du ikke kan stole på din egen dømmekraft.

En giftig person projekterer ofte egne hademønstre over på offeret. Så hvis du for eksempel stille og roligt fortæller ham, at det sårer dig, når han gør sådan og sådan, så vil han ofte besvare dine ord med angreb. Han vil beskylde dig for altid at gøre alting så dramatisk, eller for at såre hans følelser med dine beskyldninger. Det holder dig fastlåst i et spil, du ikke kan vinde.

Hvis du er i et parforhold med en giftig person, tror du derfor ofte det er dig, der er noget galt med. Det er del af den psykiske vold, der bliver begået mod dig.

 

Hvad er psykisk vold?

Psykisk vold kan vaere vaerre end fysisk vold.

Psykisk vold er meget svært at opdage, fordi det ofte foregår i det små. En lille kommentar her og der er alt det tager. Det kan være ting såsom, at din kærste:

 

 • Bliver vred, hvis du for eksempel ikke vil have sex. Du føler dig som en dårlig partner, fordi du ikke giver ham, hvad han vil have.
 • Ikke vil have, at du har andre bekendtskaber udenfor forholdet. Dette er en måde at kontrollere dig på – jo mere isoleret du er, desto mere afhængig er du af din giftige kæreste.
 • Bliver meget skuffet på grund meget små ting, du gør galt. Vi er vant til at folk kun bliver vrede, hvis de har grund til det. Derfor tror vi, at der er noget galt med os, når vores giftige kæreste konstant er vrede på os.
 • Flirter med det modsatte køn foran dig, eller fortæller dig om hvor sexet deres nye kollega er.
  Dette skaber usikkerhed i forholdet. Vil han forlade mig? Er jeg ikke attraktiv nok?
 • Nægter at tage skylden for noget eller sige undskyld. Dette kan igen give dig følelsen af, at det er dig, den er gal med.
 • Bliver ved med at insistere på at tingene skal være på deres måde. Dette slider dine personlige grænser ned. Det fortæller dig, at du ikke har ret til at have behov.
 • Siger ting, der gør dig utilpas, ofte foran andre mennesker. Det er en taktik, din giftige partner bruger for at kontrollere dig. Jo værre du har det med dig selv, desto nemmere er det at bibeholde kontrollen over dig.

 

Psykisk vold er noget af det mest skadelige, et menneske kan udsættes for. Det er en utroligt farlig situation, fordi det er så svært at opdage de sande hensigter bag alle de her små, ubehagelige ting, der konstant sker.

Det ser jo meget uskyldigt ud udefra. Og når vi prøver at sætte fingeren på det, eller forklare det til andre, lyder det ofte barnligt og småligt.

Men det er ikke småligt eller barnligt! Alle de små ting tegner et større billede, et billede af invaliderende psykisk vold.

 

 

Derfor er psykisk vold så farligt

Kaerligheden goer ondt - men den boer ikke gøre ondt. Kaerligheden boer foeles godt.

Ifølge eksperter er det sværere at komme sig over psykisk vold end fysisk vold. Det er fordi psykisk vold angriber vores kerneidentitet, vores selvværd og vores realitetssans.

Offeret oplever ikke, at de befinder sig i et psykisk voldeligt forhold. I stedet har de det som om, noget er galt med dem selv.

De føler sig ude af stand til at træffe beslutninger uden deres partner, fordi deres selvværd og selvtillid er så nedslidt. De stoler ikke nok på deres dømmekraft til at træffe egne beslutninger.

Psykisk vold kan i mange tilfælde føre til PTSD (post traumatisk stresslidelse) og CPTSD (kompleks post traumatisk stresslidelse). Det er to lidelser, hvor offeret føler sig på vagt og i fare, selv når der ingen fare er.

Ofre for psykisk vold har befundet sig i en følelsesmæssigt farlig situation så længe, at de bliver ved med at føle sig i fare selv lang tid efter forholdet er afsluttet.

 

Hvordan kan det være vold, når han elsker mig?

Hvordan kan det vaere psykisk vold, naar han elsker mig?

Din kæreste siger sikkert til dig igen og igen, hvor meget de elsker dig. Du er den eneste person, der nogensinde har set, hvem de virkelig er. Ingen andre forstår dem som du gør. De ved faktisk ikke, om de nogensinde kunne overleve uden din kærlighed.

Det er et kæmpe advarselstegn, når en person giver dig det fulde ansvar for deres lykke! Ingen bør have ansvar for andres lykke. Du er selv ansvarlig for egen lykke, og det bør din kæreste også være.

Måske elsker din kæreste dig. Måske gør han eller hun ikke. Det er i princippet irrelevant. Hvis du har det svært, og synes at forholdet er hårdt, så er det tid til at forlade det. Du har ret til at være glad.

I værste tilfælde bruger din kæreste de storslåede kærlighedserklæringer til at skygge for den kontrol, vedkommende udøver over dig. Det er jo svært at sige nej til en, der elsker dig.

Kærligheden gør ondt: Det skal den ikke

Et parforhold, der bygger på smerte og sorg er aldrig godt for nogen. Det eneste du kan gøre for at løse problemet er at forlade din kæreste en gang for alle. Hvis du har brug for hjælp til processen, så snak med din læge eller psykolog.

Kærligheden gør ondt og det kan være ekstremt angstprovokerende at forlade et forhold med psykisk vold.

Vi opfordrer dig under alle omstændigheder til at opsøge psykologhjælp, hvis du føler du har oplevet nogle af de eksempler, vi har nævnt i denne artikel.

Husk, det er ikke meningen, at kærligheden gør ondt! Det er meningen, det skal føles godt. Så hvis det ikke føles godt, er der noget galt.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.