6 hudkræftsymptomer du ikke bør ignorere

Tidlig opdagelse er nøglen, når det kommer til behandling og bekæmpning af hudkræft. Lær om 6 vigtige tegn at kigge efter i denne artikel!
6 hudkræftsymptomer du ikke bør ignorere

Sidste ændring: 26 august, 2022

Antallet af hudkræftpatienter er steget i alarmerende grad de seneste år – derfor bør du ikke overse disse hudkræftsymptomer.

Det rammer ofte voksne over 50, selvom det ikke betyder, at yngre mennesker ikke risikerer at udvikle det også.

Hudkræft vedrører kontinuerlig udsættelse for stråling udsendt af solens stråler, men det kan også ske ved DNA-mutationer i epithelcellerne.

Til trods for at være en af de mest almindelige kræftformer, er dødeligheden faldet betydeligt. Behandlingerne er blevet udviklet og avanceret, og du kan lettere opnå en rettidig diagnose.

De fleste tilfælde af hudkræft er af typen ikke-melanom. Disse kan styres mere effektivt, fordi det ikke forårsager ændringer på den cellulære base.

Det er dog vigtigt at genkende eventuelle symptomer så hurtigt som muligt. Nøglen til at undgå en mere aggressiv form for hudkræft er tidlig opdagelse.

Af disse grunde vil vi som det næste diskutere 6 tegn, som ikke bør overses.

Lad os begynde!

1. Hudkræftsymptomer: Forekomsten af modersmærker

Modersmærker kan være et af de hudkræftsymptomer du ikke må ignorere

Forekomsten af nye modersmærker, især dem med uregelmæssige former, er et af hovedtegnene på hudkræft.

Disse tiltrækker normalt opmærksomhed hurtigt, da de pludselig vises med mærkbare karakteristika, der er relateret til deres størrelse, farve og tekstur.

Mens nogle kan vises som rødlige pletter, har andre en klumpet tekstur og en mørk farve.

2. Ændringer i eksisterende modersmærker

Ændringer i eksisterende modersmærker bør under ingen omstændigheder ignoreres. Som tidligere nævnt skal du være opmærksom på eventuelle ændringer, der kan udvikle sig over tid.

Eksperter har udviklet “alfabetreglen” eller “ABCDE” med henvisning til vigtige karakteristika, der skal tages i betragtning.

  • A for asymmetri: Der henvises til et modersmærke hvor den ene halvdel ikke svarer til den anden halvdel.
  • B for grænsen (border): modermærkets kanter virker uregelmæssige, deformerede eller dårligt definerede.
  • C for farve (color): De modersmærker, der har mærkbare ændringer i farven. De kan blive mørkere, udvikle forskellige farver eller blive misfarvede.
    Du kan også se forskellige nuancer som blå, rød, lyserød eller grå.
  • D for diameter: Melanomer kan være op til 6 mm i bredden. De kan til tider virke meget mindre.
  • E for hævning (elevation): Overfladen af ​​modersmærket er udbulende eller uregelmæssigt.

3. Sår, der ikke helbreder

Sår der ikke heler

Når hudceller er sunde, har de evnen til at regenerere og helbrede skader eller sår på kort tid.

Det modsatte sker, når hudceller bliver ondartede. Deres helbredelsesevne mindskes, og selv de mindste sår bliver vanskelige at helbrede helt.

Hvis du opdager åbne sår, der ikke heler efter lang tid, kan der være tale om hudkræftsymptomer.

4. Pletter der spredes

Udseendet af pletter på huden kan skyldes flere eksterne og interne faktorer. Men den måde, de udvikler sig på, kan indikere, om de er relateret til denne type af kræft og der kan være tale om hudkræftsymptomer.

For eksempel, hvis pletterne begynder at sprede sig fra modersmærket til den omgivende hud, er det vigtigt at få det kontrolleret. Det kan skyldes ændringer i dine cellers helbred.

5. Rødme og hævelse

Rød irritation på huden

Ondartede celler udløser en inflammatorisk reaktion, der kan mærkes både i modersmærkerne og i det omkringliggende område.

Dette sker sædvanligvis ud over modermærkets grænse og ledsages af rødme og symptomer svarende til almindelige hudirritationer.

Men i modsætning til sidstnævnte er de vedholdende og har tendens til at forværres med hver dag der går.

6. Følsomhed og smerte

Andre tilstande kan forårsage ændringer i følsomheden, men kan også forekomme med denne type af kræft.

En læge skal evaluere tegn på unormal celleudvikling som tilbagevendende kløe, smerte ved berøring og irritation.

Hvis du bemærker nogen af de ovennævnte tegn, skal du straks kontakte din læge for at afgøre, om de er relateret til denne sygdom.

Husk, tidlig opdagelse er nøglen til rettidig og effektiv behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.