Aftersun eller fugtighedscreme: Hvad er bedst?

20. juni 2019
Bør du bruge aftersun eller fugtighedscreme? Vi giver dig svaret i denne artikel.

Valget mellem aftersun eller fugtighedscreme vil afhænge af den skade, din hud har lidt under, efter at have været eksponeret for solen.

Sommeraktiviteter kan være sjove for dig og dine venner. Hårde tilstande i miljøet kan dog forårsage skader på din hud. Sol, sand, saltvand og klor påvirker alle din hud direkte, når du solbader ved stranden eller poolen. Alt dette udleder spørgsmålet: Bør du bruge aftersun eller fugtighedscreme?

Vi ved alle, at solcreme er den bedste creme at påføre før og under eksponering af UV-stråler. Men hvad skal du bruge, når den solfyldte dag når sin ende?

Du vil være nødt til at påføre en aftersun eller en anden form for fugtighedscreme. Læs med, og find ud af egenskaberne ved hver enkelt af dem.

Aftersun eller fugtighedscreme: Ligheder og forskelle

Aftersun og fugtighedscremer er begge gode kilder til hydrering af huden. Aftersun og fugtighedscreme lindrer også begge ubehag, og de forebygger tidlig aldring.

Gå ikke glip af: Kan man bruge solcreme som fugtighedscreme?

Hvad indeholder en aftersun?

Aftersun indeholder fugtighedsgivende substanser, kendt som fugtighedsbevarende stoffer. Det indeholder også aktive ingredienser med beroligende egenskaber, såsom aloe vera, morgenfrue osv. Dets komposition kan inkludere mynte, vitaminer og antioxidanter.

Kompositionen af aftersun varierer i henhold til deres indhold. De indeholder ofte en mængde af aktive ingredienser, med specifikke fordele for huden, som er blevet eksponeret for solstråler.

Nogle af dem er:

Mynte

Mynte hjælper huden med at komme sig naturligt og lindrer irritation. Det er meget forfriskende, fordi det reducerer kropsvarmen og inflammation i vævet i huden.

kvinde, der smører creme på hænder
Aloe vera

Dette er uden tvivl en af de mest populære planter, der bruges til hudpleje. Aloe vera fugtiggør og reparerer cellevæv, mens det bidrager med vitaminer, der nærer huden.

Dets topiske brug fungerer også som smertestillende, så det virker som et beroligende stof på vævet i huden, der er blevet påvirket af solen.

Alfa-bisabolol

Dette stof kommer fra kamille. Grundet dets antiinflammatoriske egenskaber, er der mange masker og hjemmemidler til behandling af forbrændinger, der er lavet med dette.

D-panthenol

Det er udtrukket af vitamin B5 (pantothensyre). Ydermere, fremmer det dannelsen af nye væv og regenererer huden.

Morgenfrueekstrakt

Denne ekstrakt beroliger og heler. Ydermere, hjælper det med at hele skader, forårsaget af UV-stråler. Det er også en af de mest brugte ingredienser i fremstillingen af aftersun.

Andre almindelige ingredienser

Ydermere, er der andre aktive komponenter, der bliver hyppigt brugt i aftersun, som fremmer helingen og regenereringen af døde hudceller. Disse er:

 • Mentol
 • Kamfer
 • Salvie
 • Allantoin
 • Enoxolone
 • Tyrosin

Læs også: Seks tips til at beskytte læber mod solen

Hvad indeholder en fugtighedscreme?

Først og fremmest, kan ingredienserne i fugtighedscreme variere. Det afhænger af, hvilket produkt du gerne vil bruge til at hydrere din hud, fordi denne creme bør påføres din ud, så ofte som muligt.

Eksempelvis, er der mange variationer og dufte, og nogle af de mest almindelige ingredienser er:

 • Aloe vera
 • Mandler
 • D-Panthenol
 • Æterisk olie
 • Sheasmør
 • Kokosmælk

Hvad bør jeg vælge – aftersun eller fugtighedscreme?

Kvinder illustrerer sunde solvaner

Nogle fugtighedscremer indeholder samme aktive ingredienser, som der bliver brugt i aftersun. Deres duft vil som regel være mild og neutral, og de er fantastiske midler til at nære din hud.

De vil berolige og hydrere dig godt efter soleksponering på en varm dag. Ydermere, kan du sætte produktet i køleskabet et par minutter, så det forstærker den kølende følelse. 

Hvis du har været i solen i en længere periode, og din hud er slemt forbrændt, anbefaler vi dog, at du bruger en aftersun. Når alt kommer til alt, har dette produkt specifikke komponenter til at reducere inflammation, og til at lindre den brændende fornemmelse. Fugtighedscremer, på den anden side, har ikke disse.

Når alt kommer til alt, skal du huske, at du skal forblive velhydreret – både udenpå og indeni. Drik mere vand, end du ville på en normal dag. Du vil have det bedre, og du vil lindre følelsen af udmattelse efter en solrig dag.

Efter en lang dag udendørs, skal du rense din hud grundigt. Ofte, kan kombinationen af solcreme og sved være hårdt for huden. Hav i tankerne, at du ikke bør eksfoliere straks efter solbadningda din hud vil være meget følsom.