Acidophilus: Hvad er de, og hvad er deres fordele?

Acidophilus er gode bakterier, der kan hjælpe dig med at forbedre dit helbred. Læs om fordelene ved at inkludere dem i din kost.
Acidophilus: Hvad er de, og hvad er deres fordele?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Acidophilus er en gruppe af bakterier, der er en naturlig del af tarmene, munden og skeden. De er kendetegnet ved at tilhøre familien af mælkesyrebakterier, som bruges til udarbejdelse af fermenterede fødevarer og har kliniske anvendelsesmuligheder. De er også en del af de berømte probiotika.

En del af deres inddragelse i sidstnævnte skyldes, hvordan de hjælper med at vedligeholde tarmens mikrobiota. Desuden er de så alsidige, at de bruges til behandling af vaginal inflammation, depression og andre lidelser.

De findes som frysetørrede bakterier i form af kapsler, tabletter, pulver og endda vaginale stikpiller. Men de er også en del af mange fermenterede fødevarer, både af animalsk og vegetabilsk oprindelse.

I denne artikel vil vi gennemgå deres fordele, hvor man kan finde dem, og hvordan man indtager dem. Så læs med, for vi viser dig, hvordan en så lille bakterie kan forbedre sundheden.

Hvad er acidophilus?

Acidophilus er en gruppe bakterier, der i videnskaben er kendt som Lactobacillus acidophilus. De er en del af den normale flora i skeden, munden og tarmens mikroflora. De er klassificeret som mælkesyrebakterier, er fermentatorer og producerer ikke toksiner.

De hører til gruppen af probiotika, fordi de er gavnlige for sundheden. Som nævnt i The BMJ kan indtagelse af probiotika forbedre fordøjelsen. De beskytter også mod skadelige bakterier ved at skabe et surt miljø, der ikke er gunstigt for patogener.

Disse bakterier fermenterer kulhydrater (f.eks. laktose) til mælkesyre. Sammen med andre bakterier anvendes de også i lægemidler.

Sundhedsmæssige fordele ved acidophilus

Videnskaben viser, at acidophilus kan forbedre alt fra en svampeinfektion til et mentalt sundhedsproblem, såsom depression. Lad os se, hvad de vigtigste fordele er.

Lindrer symptomer på laktoseintolerance

Det spanske tidsskrift for fordøjelsessygdomme anslår, at 80 % af verdens befolkning lider af laktoseintolerance. Mange af symptomerne minder om dem, der er forbundet med irritabel tyktarm. De omfatter bl.a. luft i maven, oppustethed, mavesmerter og diarré.

Acidophilus i form af kosttilskud kan lindre symptomerne på intolerance ved at hjælpe med at nedbryde laktose i maden.

I en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nutrition Journal tog en gruppe mennesker med laktoseintolerance acidophilustilskud for at bekæmpe symptomerne. Resultaterne viste en reduktion af mavekramper, opkastninger og diarré.

Mand oplever mavesmerter efter at have drukket mælk

Patienter med laktoseintolerance kan mærke en forbedring af deres symptomer ved at tage acidophilus som tilskud.

Bekæmpelse af svampe- og bakterieinfektioner

Candidiasis er en infektion forårsaget af overvækst af en gærsvamp, der findes naturligt i kroppen. Den mest almindelige kliniske form er en vaginal infektion, som opstår med svie, kløe, betændelse og udflåd.

Acidophilus lactobaciller er en del af den normale flora i skeden og producerer mælkesyre for at holde skeden på en let sur pH-værdi. Hvis skeden mister syreindholdet, kan skadelige bakterier vokse.

Webb Laurens undersøgelse forklarer, at acidophilus kan hjælpe med at behandle og forebygge bakteriel vaginose. Dette sker, fordi de øger mængden af lactobaciller i skeden og hjælper med at genoprette den naturlige balance.

På den anden side kan der også opstå gærinfektioner, når der tages langvarig antibiotikabehandling. Derfor bør acidophilus lactobacilli ordineres sammen med antibiotika for at opretholde balancen i floraen.

De kan bekæmpe depression

Man har for noget tid siden opdaget, at tarmbakterier har indflydelse på de hormoner, der frigives af hjernen. Der er således blevet etableret en forbindelse mellem tarmsundhed og depression.

En gennemgang af dette emne konkluderede, at indtagelse af probiotika er forbundet med en betydelig reduktion af depression. Desuden anføres det, at acidophilus kan mindske symptomerne på denne sygdom.

Forbedrer inflammatorisk tarmsygdom

Inflammatorisk tarmsygdom omfatter en gruppe af kroniske tarmsygdomme af ukendt årsag. Den omfatter ulcerøs colitis og Crohns sygdom. Begge er forbundet med diarré, kramper og vægttab.

En metaanalyse af kontrollerede forsøg viste, at indgivelse af probiotika giver en yderligere fordel ved at øge de symptomfrie perioder hos patienter med idiopatisk ulcerøs colitis.

Lindrer irritabel tarmsyndrom

I øjeblikket er årsagen til irritabel tarmsyndrom ikke velforstået. Det er en fordøjelsesforstyrrelse, der forårsager diarré, oppustethed, forstoppelse og andre symptomer.

Forskning tyder på, at manglende balance mellem de mikroorganismer, der udgør tarmmikrobiotaen, kan være en udløsende faktor.

En gastroenterologisk undersøgelse viste, at acidophilus og andre probiotika forbedrer symptomerne. Der er dog behov for mere forskning for at forstå tarmmikrobiotaens rolle i denne patologi.

De virker på immunsystemet

En gennemgang afslører, at probiotika kan forebygge eller lindre visse sygdomme i mave-tarmkanalen. De kan endda afbalancere mikrofloraens funktioner og modulere immunresponset.

Det foreslås derfor at bruge dem som en alternativ behandling til forebyggelse af diarré og ved immunafhængige sygdomme som f.eks. allergier, tarmbetændelser og virusinfektioner.

Forbedrer symptomerne på kronisk træthedssyndrom

Kronisk træthedssyndrom er en lidelse, der forårsager en række symptomer, såsom træthed, sløvhed, muskel- eller ledsmerter, generel utilpashed, søvnbesvær og koncentrationsbesvær.

Nogle sundhedsprofessionelle hævder, at årsagen til denne lidelse har at gøre med manglende tarmsundhed. I forsøg med laboratorierotter, der blev induceret med lidelsen, forsvandt symptomerne, når de fik acidophilus. Der er dog behov for undersøgelser på mennesker.

Kan kontrollere lungeinfektioner og eksem

Acidophilus kan reducere antallet og sværhedsgraden af luftvejsinfektioner hos børn. Acidophilus har også vist sig at kunne kontrollere atopisk dermatitis hos gravide, ammende mødre og spædbørn, når det indtages som et tilskud.

Træt mand kan have gavn af acidophilus

Anvendelsen inden for mental sundhed er meget lovende. Flere af virkningsmekanismerne af scidophilus mangler dog stadig at blive undersøgt.

Kilder til acidophilus og anvendelse

Acidophilus findes både i fødevarer og kosttilskud. Blandt de fødevarer, der indeholder disse lactobaciller, er følgende:

 • Yoghurt.
 • Kefir.
 • Tempeh.
 • Miso.
 • Surkål.
 • Kombucha.
 • Hytteost.

Som kosttilskud findes de i forskellige former: Tabletter, kapsler, pulver og stikpiller til vaginale infektioner.

Brugen afhænger af, hvad lægen har ordineret. Den mest almindelige måde er at indtage dem gennem fermenteret mælk og yoghurt med probiotika.

Det anbefales at kontrollere etiketten på fermenterede fødevarer og andre grøntsager for at sikre, at acidophilus er en del af de stammer, der er i fødevaren. For kosttilskud skal du vælge pålidelige mærker og følge pakkens anvisninger.

Bivirkninger

Acidophilus og andre probiotika er sikre og har næsten ingen bivirkninger. Nogle mennesker, der bruger dem, har dog rapporteret om luft i maven, oppustethed og andre fordøjelsesforstyrrelser.

I modsætning til lægemidler er den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) ikke så streng i reguleringen af probiotika. Men nogle mærker, der holder mikroorganismen i live, anbefales.

Visse helbredstilstande, såsom nylige operationer eller immunosuppression, kræver nøje overvågning, mens man tager probiotika, da indtagelse af dem kan føre til komplikationer. Men kun i disse tilfælde.

Kan acidophilus indgå i en sund kost?

Acidophilus er sundhedsfremmende bakterier, som kan indgå i en sund kost. De opretholder en god tarm- og fordøjelsesfunktion.

Desuden kan de bruges til behandling af forskellige sygdomme. Du kan finde dem i fødevarer og kosttilskud. Du vælger den bedste form for indtagelse efter at have rådført dig med din læge.

Det kan interessere dig ...
Mælkesyre og motion
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Mælkesyre og motion

Det er almindeligt at høre om mælkesyre inden for medicin og sport. I denne artikel lærer du alt, du behøver at vide om mælkesyre og motion. • Anjum, Nazia & Maqsood, Shabana & Masud, Tariq & Ahmad, Asif & Sohail, Asma & Ahmad, Abdul. (2014). Lactobacillus acidophilus : Characterization of the Species and Application in Food Production. Critical reviews in food science and nutrition. 54. 1241-51. 10.1080/10408398.2011.621169.
 • M Valdes,  Jens Walter,  Eran Segal,  Tim D Spector. Role of the gut microbiota in nutrition and health. BMJ 2018; 361:k2179, oi: https://doi.org/10.1136/bmj.k2179
 • Michael N. Pakdaman , Jay K. Udani , Jhanna Pamela Molina  y Michael Shahani. he effects of the DDS-1 strain of lactobacillus on symptomatic relief for lactose intolerance – a randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover clinical trial. Nutr J. 2016; 15: 56. Published online 2016 May 20. doi: 10.1186/s12937-016-0172-y PMCID: PMC4875742 PMID: 27207411
 • Departamento de Salud y Servicios Humanos de EE. UU. OASH. Candidiasis vaginal. Disponible en: https://espanol.womenshealth.gov/a-z-topics/vaginal-yeast-infections
 • Webb, Lauren. Probiotics for preventing recurrent bacterial vaginosis.  JAAPA: February 2021 – Volume 34 – Issue 2 – p 19-22. doi: 10.1097/01.JAA.0000731484.81301.58
 • Huang R, Wang K, Hu J. Effect of Probiotics on Depression: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2016; 8(8):483. https://doi.org/10.3390/nu8080483
 • Añez Marianela, Fuenmayor Mildred, Romero Gisela. Enfermedad Inflamatoria Intestinal: Rectocolitis Úlcerosa Idiopática y Enfermedad de Crohn. Gen  [Internet]. 2012  Sep [citado  2022  Mayo  20] ;  66( 3 ): 197-206. Disponible en: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0016-35032012000300013&lng=es.
 • Jun Shen, MD, PhD, Zhi-Xiang Zuo, PhD, Ai-Ping Mao, PhD, Effect of Probiotics on Inducing Remission and Maintaining Therapy in Ulcerative Colitis, Crohn’s Disease, and Pouchitis: Meta-analysis of Randomized Controlled Trials, Inflammatory Bowel Diseases, Volume 20, Issue 1, 1 January 2014, Pages 21–35, https://doi.org/10.1097/01.MIB.0000437495.30052.be
 • George Aragon , Deborah B. Graham ,Marie Borum , EdD,  y David B. Doman . Probiotic Therapy for Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2010 Jan; 6(1): 39–44.  PMCID: PMC2886445, PMID: 20567539
 • LuisP.Núñez Medin. PROBIOTICOS y SISTEMA INMUNITARlO INTESTINAL (1). Tema de revisión. Volumen 8 -Número 4 OCTUBRE -DICIEMBRE 2005. Disponible en: http://repebis.upch.edu.pe/articulos/ead/v8n4/a8.pdf
 • K. Singh,K. Chopra,A. Kuhad,I. P. Kaur. Role of Lactobacillus acidophilusloaded floating beads in chronic fatigue syndrome: behavioral and biochemical evidences. Neurogastroenterology & Motility. Volume24, Issue4, April 2012, Pages 366-e170
 • Mayoclinic. Acidófilos. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/drugs-supplements-acidophilus/art-20361967
 • National Center for Complementary and Integrative Health. NIH. Probiotics: What you need to know. Disponible en: https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know#hed4

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.