Har du livmoderhalskræft? Kig efter disse advarselstegn

Hvis du føler ubehag, når du tisser eller når du har sex med din partner, kunne det være tegn på livmoderhalskræft. Overvægt kan også øge risikoen for at udvikle denne sygdom.
Har du livmoderhalskræft? Kig efter disse advarselstegn

Sidste ændring: 10 december, 2018

Indtil for omkring 40 år siden repræsenterede livmoderhalskræft den største kræft-dødstrussel for kvinder. I dag er tallet faldet på grund af medicinske og teknologiske landvindinger, selvom den fortsat er en trussel. Forskning, medicin og teknologiske fremskridt har været i stand til at bestemme de vigtigste symptomer, så sygdommen kan opdages i tide. Af denne grund er det vigtigt at alle kvinder er velinformerede om advarselstegnene for denne sygdom og går til deres læge tidligt, hvis de oplever nogle af de følgende symptomer.

Hvad er risikofaktorerne for livmoderhalskræft?

Kendskab til risikofaktorer for livmoderhalskræft er også meget vigtigt for forebyggelse og rettidig diagnose. Med disse oplysninger kan kvinder identificere, om de har en potentiel risiko for at udvikle sygdommen.

 • Infektion med Human Papillomavirus (HPV)HPV-virus er en vigtig årsag til livmoderhalskræft. Den overføres ved samleje og kan normalt påvises med en celleprøve eller ved påvisning af vorter i det genitale område.
 • Kost: En dårlig kost kan føre til en tilstand af overvægt eller fedme hos kvinder, hvilket øger risikoen for at udvikle livmoderhalskræft.
 • Genetisk: Kvinder, der har en genetisk historie med livmoderhalskræft har tre gange større risiko for at udvikle denne sygdom.
 • HIV: denne virus svækker immunsystemet og udsætter kroppen for en større risiko for at blive smittet med HPV.
 • Forbrug af tobak eller snus.
 • Tidlig alder for første samleje.
 • Højt antal børn.
 • Overgangsalder efter 52 år.
 • Diabetes
 • Højt blodtryk
 • Udsættelse for høje doser af østrogen.

Hvad er de advarselstegnene for livmoderhalskræft?

En af ulemperne ved kræft er, at det ofte er en tavs sygdom i de tidlige faser; dette er en af ​​grundene til, at der også fremover vil være mange dødsfald som følge af denne sygdom. Imidlertid er det, at blive advaret i tide via almindelige symptomer, nøglen til at få den konstateret og behandlet i tide.

Smerter i benene

knæ

Et af  de symptomer, der kan opstå i de tidlige stadier af livmoderhalskræft er smerte og hævede ben. Dette sker, fordi livmoderhalsen hæver op og forhindrer normal blodgennemstrømning, der i sidste ende forårsager denne smertefulde følelse.

Udflåd

Udflåd fra skeden er normalt, hvis det udskilles sjældent og uden farve eller lugt. Hvis mængden af udflåd stiger, hvis det udskilles oftere, hvis det lugter og har et uregelmæssigt udseende, er det bedst at konsultere en læge, fordi det kan være et symptom på livmoderhalskræft.

Usædvanlige blødninger

RødeBlodlegemer

Dette er et af ​​de mest almindelige symptomer på livmoderhalskræft. Nogle kvinder har uregelmæssig menstruation og bør konsultere en læge for at bestemme den mulige årsag til uregelmæssigheden. Hvis din menstruation indtil nu har været normal, og du nu begynder blødning mellem menstruationer eller efter samleje, er det vigtigt at tage advarslen alvorligt og rådføre sig med en læge.

Ubehagelig vandladning

Hvad der sker efter vandladning kan hjælpe med til at konstatere livmoderhalskræft på flere måder. Det mest synlige tegn er ubehag ved vandladning, såsom kløe, en strammende fornemmelse og andre fornemmelser, der gør dig utryg. Dette symptom er i langt de fleste tilfælde et tegn på en urinvejsinfektion, men når disse urinvejssymptomer er hyppige og vedvarende, er det meget vigtigt at søge læge omgående.

Uregelmæssig vandladning

PåToilettet

Ubehag ved vandladning er ikke det eneste, du skal holde øje med. Hvis dine toiletvaner ændrer sig, kan det også være et symptom på livmoderhalskræft.  Hvis du begynder at lide af inkontinens, tisser oftere end du plejer, eller hvis din urin er misfarvet, er dette vigtige advarselstegn.

Smerter under samleje

Følelse af ubehag eller smerter under samleje er et andet centralt symptom på livmoderhalskræft. I dette tilfælde er det bedst at gå til en læge, for at bestemme årsagen til din smerte under samleje.

Bækkensmerter

Bækkensmerter er normalt meget almindeligt i en menstruationscyklus. Men når kramper og bækkensmerter  varer længere end normalt eller er hyppigere eller mere intense, er det vigtigt at være på vagt og gå til en specialist.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • kræft

 • HPV-virus

 • HIV

 • Højt blodtryk

 • menstruation

 • urinvejsinfektion

 • inkontinens

 • kramper


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.