Advarselstegnene ved blindtarmsbetændelse

Selvom at nogle af symptomerne kan forveksles med andre lidelser, er det vigtigt, at du ved, hvordan du skal identificere dem og agere hurtigt for at forhindre blindtarmsbetændelse i at blive til bughindebetændelse.
Advarselstegnene ved blindtarmsbetændelse

Sidste ændring: 25 august, 2022

Blindtarmen er et ormelignende rør, der måler omkring en halv tomme i bredden og 4-6 tommer i længden. Den er placeret ved starten af tyktarmen i den nedre højre kvadrant i bunden af underlivet . I dag vil vi snakke lidt om advarselstegnene ved blindtarmsbetændelse.

Advarselstegnene ved blindtarmsbetændelse

I lang tid troede man at dette organ var nytteløst, da dets funktion ikke var kendt. Det virkede mærkeligt, at menneskekroppen havde et organ, der ikke havde nogen funktion, men som var så sårbart for infektioner.

Adskillige studier har dog vist, at det indeholder en form for immunologisk funktion, da det udgør en del af lymfesystemet, et netværk af lymfeknuder med kar, der transporterer lymfe rundt i kroppen.

Årsagen til inflammation i blindtarmen er ikke kendt, men det kan skyldes blokeret afføring, fremmedlegemer eller i sjældne tilfælde en tumor.

Hvad der er mest skræmmende for sundhedseksperter er, at mange mennesker ikke er klar over advarselstegnene ved blindtarmsbetændelsehvilket fører til visse tilfælde, hvor sygdommen først opdages, efter den har nået et meget alvorligt stadie.

Det er meget vigtigt at opdage blindtarmsbetændelse i tide. Vi vil gerne dele de vigtigste advarselstegn med dig i denne artikel.

Smerte rundt om navlen

Kvinde med mavesmerter

Et af de første symptomer, der opleves, når blindtarmen er inflammeret en en stærk følelse af smerte omkring navlen eller i området kendt som “mavens mund”, hvilket ofte er forvekslet med normal maveonde.

Det er sandsynligt at smerten intensiveres ved hoste eller let pres. 

For at tjekke for blindtarmsbetændelse, pres let på det ømme område med pegefingeren i to minutter. Hvis det er blindtarmsbetændelse, vil det gøre ondt. 

Går foroverbøjet

Når blindtarmsbetændelse er akut,  vil personen normalt være nødt til at gå foroverbøjet og ikke være i stand til at bevæge sig ordentligt. Ved forsøg på at gå oprejst, vil smerten intensiveres og advare dig om, at noget er galt.

Størstedelen af mennesker, som har blindtarmsbetændelse foretrækker at slappe af i sengen for at lindre smerten. 

Andre test består af at hoppe eller hoste for at se om smerten intensiveres. Faktisk er dette det første lægerne gør for at en stille en diagnose.

Feber

Kvinde med feber

Feber er immunforsvarets svar på forskellige helbredsmæssige problemer og i dette tilfælde, skal det ses som et advarselstegn.

En normal kropstemperatur ligger mellem 35 og 37 grader. En stigning i kropstemperaturen sammen med andre symptomer kan være et signal på, at blindtarmen er inflammeret. 

Kvalme og opkast

Som infektionen stiger, vil kroppen vise flere symptomer såsom kvalme og opkast. 

Dog kan begge symptomer også være et resultat af andre sundhedsproblemer, for eksempel andre mave-tarmsygdomme.

Ændringer i afføringen

Smerte mens du er på toilettet? De sene symptomer blindtarmsbetændelse kan inkludere ændringer såsom forstoppelse og diarre grundet inflammationen i fordøjelsestrakten.

Manglende appetit

Kvinde med manglende appetit

Dette symptom sammen med de andre allerede nævnte symptomer kan være et tegn på, at noget er galt i blindtarmen.

Generelt har udsatte personer svært ved at spise normalt og ændringen kan være så pludselig, at det er åbenlyst, at det ikke er en maveinfektion eller virus.

Hvad er komplikationerne?

Hvis man ignorere disse symptomer på blindtarmsbetændelse, kan sygdommen udvikle sig til et mere alvorligt stadie.

Den værste komplikation er, at en ubehandlet inflammation kan skade organet og forårsage bughindebetændelse, hvilket kan være fatalt.

Den kan også føre til formeringen af en fistel, en byld eller en infektion.

Det kan interessere dig ...
Symptomer på blindtarmsbetændelse hos børn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Symptomer på blindtarmsbetændelse hos børn

Blindtarmsbetændelse hos børn er almindeligt. Det rammer ofte børn og unge, og er en af hovedårsagerne til et besøg på skadestuen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.