Mulige symptomer på mavesår

Mavesår. Du har med sikkerhed hørt om dette irriterende problem før, hvor et sår udvikles i maven eller tarmen. Mavesår kan forårsage stærke smerter, og opstår ofte under stressede sitationer, men dette er ikke altid tilfældet. Det er derfor det er vigtigt at vide så meget som muligt.
Mulige symptomer på mavesår

Sidste ændring: 07 december, 2018

I dagens artikel vil vi tale om mulige symptomer på mavesår. Så du lettere er i stand til at genkende dem. Er du klar til at lære mere?

Hvad er et mavesår

Mavesår opstår temmelig ofte. De kan opstå hvis vores livsstil ikke er så sund som den burde være. Problemer opstår når et sår formes på slimhinden af din mave, eller den øverste del af din lille tarm (også kendt som tyndtarmen).

Dette sår opstår når der sker en pludselig ændring i din fordøjelsesproces. Udskillelsen af for meget mavesyre for eksempel, kan føre til disse sår. Det kan måske også overraske dig at vide at ifølge statistikkerne, så lider næsten 20% af verdensbefolkningen af dette problem. Du er nødt til at være forsigtig, for hvis det efterlades ubehandlet kan det lede til mere alvorlige komplikationer.

Hvad forårsager mavesår?

mavesaar
 • Den mest almindelige årsag til mavesår er en infektion som kommer fra bakteriet Helicobacter pyloriDet er sandt at når du normalt tænker på mavesår, så associerer du det med det samme med stress og forbrændingsmæssige ændringer, som ændre niveauet af kortisol i kroppen, hvilket kan føre til fordøjelsesproblemer. Men prøv at huske på at dette ikke altid er tilfældet. Bakterier er langt mere ansvarlige (i de fleste tilfælde) for mavesår.
 • Indtager du jævnligt ibuprofen til smertelindring? Hvis du gør, så vær forsigtig, da lang tids indtagelse af ibuprofen ændrer din krops sekreter kan føre til sår.
 • Anvendelsen af tobak producerer endnu en stor trussel. Hvis du stadig ryger de frygtelige cigaretter, så er det på tide at sætte dit helbred i første række. Det er det hele værd!
 • Jævnlig indtagelse af alkohol og det at spise syrlige eller meget stærk mad er heller ikke godt.
 • Stress er en sidste faktor at overveje, som vi også nævnte foroven, så er det aldrig 100% af årsagen. Folk som har meget lavt stress og ingen angst kan også lide af mavesår.

Mulige symptomer på mavesår

mavepine

Udover smerten og generelt ubehag, så er de mest almindelige symptomer på mavesår sure opstød, hvilket kan få folk til at forveksle dem med dårlig fordøjelse. Du bør vide at hvis du efterlader dit mavesår ubehandlet, så vil det til sidst ødelægge væggen på din mave eller tyndtarm, og føre til invendige blødninger og muligvis endda påvirke nærliggende organer, såsom pancreaerne.

Et mavesår er et alvorligt problem. Så vær opmærksom på disse symptomer og tøv ikke med at fortælle din læge omkring ubehag, smerte, eller bekymringer du har. Her vil vi påpege nogle flere af de mest almindelige symptomer:

 • En følelse af at være ”overmæt”. Du har måske lige spist, og nu er din mave fuld og hård. Som om du har spist alt for meget og dårligt kan trække vejret. Hvis dette sker for dig for ofte og ikke blot engang imellem, så tag til lægen.
 • Hikke, bøvser og luft i maven: Gennemgår du en lang proces efter du har spist der starter med hikke, efterfulgt af ukontrollerbar bøvsning, og til sidst et par timer efter oplever du luft i maven? Dette kan være et mavesår.
 • Smerter i maveregionen: Smerte eller en brændende fornemmelse som især er koncentreret omkring navlen og maven og ikke reagere på nogen anden behandling kan være et problem. Hvis dette vedvare i mere end en uge, så er det på tide at konsultere med en læge.
 • At føle sig meget sulten i kortere tidsperioder: En mærkelig bivirkning ved mavesår er at du efter du har spist oplever du mulighvis den ”overdrevne mæthedsfølelse” i et par timer, men så lige pludselig og uden advarsel, så er du dødsulten igen. Dette er faktisk kunstig sult, som skyldes overdreven mavesyre som irritere dit mavesår.

Alvorlige symptomer på mavesår

 • Kvalme og vægttab: Disse er mere avancerede symptomer som helt sikkert bør sætte dig i advarselsmode. Ingen taber sig uden grund. Det er et klart tegn på at du ikke får den næring din krop har brug for, eller at dit fordøjelsessystem ikke virker ordentligt. Hvis kvalme eller opkast også er tilstede, så er det endnu klarere tegn på et muligt mavesår. Tøv ikke – henvend dig til din læge nu!
 • Opkast af blod: Dette er et ufejlbarligt tegn på at dit mavesår et gået igennem din mavesæk eller væggen på din tyndtarm. Hvis dette sker, så tag direkte på hospitalet. Forhold dig i ro – du ved at et mavesår kan behandles. Med den rette medicin og nogle ændringer i din diæt og livsstil, så kan du ændre på dette problem meget hurtigt. Det vigtigste er at forstå alvoren i dine symptomer, så du kan reagere med det samme.

Har du nogle af de ovenstående symptomer på mavesår? I så fald anbefaler vi at du søger lægehjælp.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.