Er det godt eller dårligt for dig at spise æg?

Nogle mennesker har det godt med at spise æg, mens andre er stærkt imod det. Nogle siger, at æg har mange positive egenskaber for kroppen og andre siger at det ikke er godt for din sundhed. Er æg godt eller dårligt for dig? Find svaret i denne artikel.
Er det godt eller dårligt for dig at spise æg?

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Æg er en fødevare fuld af næringsstoffer, og så er de lette at få fat i. Hvilket supermarked har ikke æg? Derudover indgår de i et væld af forskellige opskrifter. Men mange siger, at det ikke er godt for helbredet, fordi det hæver kolesterol og fedtstoffer i kroppen, hvilket kan medføre hjerte-kar-sygdomme. I denne artikel vil vi drøfte om det er det godt eller dårligt for dig at spise æg.

Det skal du vide om æg

Æg   giver dig ikke kun proteiner men også fedtstoffer (enkeltumættede såvel som flerumættede), vitaminer og kolesterol. Det er vigtigt at holde dit kolesteroltal i balance.

Tre spejlaeg

Det er let at teste den effekt som det har i det lange løb at spise æg ofte. Der er undersøgelser, som viser, at de alle er positive. Men der er også andre, der siger det modsatte. Der er ingen konkrete beviser, som bekræfter teorien om, at det at spise æg,er dårligt for din sundhed.

Der spiller også andre faktorer ind, og æggene er ikke den eneste “synder”. Andre faktorer, der kan ændre din sundhed er stress, tobak, en stillesiddende livsstil,   alkohol, fedt eller raffinerede fødevarer. Det har også meget at gøre med den måde, du spiser æg på. At spise et spejlæg dagligt er ikke det samme som at spise hårdkogte eller halvrå æg. Lægerne siger, at du ikke bør spise mere end 4-5 æg om ugen, afhængigt af alder og familiens sygdomshistorie.

Myter og sandheder om æg

Det, at spise æg, øger kolesterolindholdet i blodet: Falsk

Som vi sagde ovenfor, er æg  alene ikke i stand til at hæve dit kolesterol. Det er noget, der for eksempel også sker med animalsk fedt som kød og pålæg.

Aeg i en bakke

Du bør undgå at spise rå æg: Sandt

Risikoen for at blive forgiftet af bakterier (salmonella) er meget høj, hvis du spiser rå æg. Risikoen kan helt fjernes hvis du koger dem ved over 60°C.

Du er nødt til at vaske dem, inden de kommes i køleskab: Falsk

Æggeskallen er en beskyttende film for det, der findes indeni. Derfor fremmer du tilstedeværelsen og udbredelsen af mikroorganismer i den rynkede overflade, når du vasker dem. Vi anbefaler først at vaske dem med vand, lige inden du tilbereder dem.

Farvede æg er bedre end hvide: Falsk

Deres ernæringsmæssige egenskaber har intet at gøre med farven på skallen. Farven varierer alt efter hvilken form for kylling det er, og det er årsagen til, at der er hvide og brune. Du kan spise hvilken af dem vi vil, uden at det gør nogen forskel.

Børn og gravide kvinder behøver ikke at spise æg: Falsk

Tværtimod, fordi æg har en stor mængde af vitaminer og proteiner, der er gode for fostret og barnet, især for nervesystemet og bekæmpelse af fødevareallergier, som er manifesteret i de første år af livet. Det eneste du skal huske er, at babyer ikke kan spise dem, før de er 8 måneder gamle.

Aeggeblomme

Voksne bør ikke spise æg: Falsk

Dette er en anden gruppe, som man anbefaler at spise 3 æg om ugen for at kunne blive i stand til at øge eller undgå tab af muskelmasse. Æg indeholder en stor mængde antioxidanter, som hjælper med at udsætte nedbrydende sygdomme som Alzheimers eller artherosclerose.

Æg har en masse kalorier: Falsk

Et æg har kun 80 kalorier og 6 gram protein hvis du spiser det kogt (ikke stegt). Der er også vigtige næringsstoffer som zink og jern. De essentielle aminosyrer er af høj kvalitet.

Høns bliver manipuleret til at producere flere æg: Sandt

Du bliver nødt til at gøre en undtagelse, fordi dette ikke sker 100% af tiden. Industrier der sælger store mængder æg udøver en bestemt praksis, der ikke altid er sund. En af dem er f.eks. manipulation af lys, så hønsenes ægløsning bliver accelereret. Som et resultat, kan de producere flere æg.

For at undgå dette, kan du købe æg på mindre gårde eller familieejede butikker, hvor du kan være mere sikker på at produktionen ikke skader kyllingen eller æggets kvalitet.

Aeg Slaaet Ud

Æggeblomme og æggehvide: Hvad er bedst

Mange spørger, om det er bedre kun at spise æggeblommen eller æggehviden. Eller begge dele. Hvis du tænker på kosten eller den ernæringsmæssige side, er svaret blommesækken. De fleste næringsstoffer findes der. Husk at blommesækken er æggets blomme, hvor kyllingen ville være dannet, hvis det var befrugtet og udruget. Derfor er det nødvendigt at have en masse vitaminer og proteiner.

Men hvad sker der med æggehviden? Vi sagde ikke, at det kun er blommesækken, der er god, men at den giver flere næringsstoffer. Æggehviden indeholder til gengæld e n masse aminosyrer, som for eksempel vil hjælpe dig med at udvikle muskler, hvis det er dit mål. Den har ikke meget fedt, og derfor foreslår vi den til folk, der ønsker at tabe sig. Da den ikke har en masse kolesterol, er der ingen problemer med at spise æggehviden hvis dine triglycerider ligger meget højt.

Det kan interessere dig ...
Overraskende ingredienser du kan bruge i røræg
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Overraskende ingredienser du kan bruge i røræg

Æg er en hurtig og nem ret at lave mad. Her er nogle ingredienser du kan bruge i røræg, som helt sikkert vil imponere vennerne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Clayton ZS., Fusco E., Kern M., Egg consumption and heart health: a review. Nutrition, 2017. 37: 79-85.
  • Geiker NR., Larsen ML., Dyerberg J., Stender S., et al., Egg consumption, cardiovascular diseases and type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr, 2018. 72 (1): 44-56.
  • Keyserling TC., Berkowitz SA., Samuel Hodge CD., Dietary cholesterol or egg consumption and cardiovascular outcomes. JAMA, 2019. 322 (5): 466-467.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.