Æterisk bergamotolie: Fordele og mulige bivirkninger

Æterisk bergamotolie er et naturprodukt, der bruges til medicinske og kosmetiske formål. Vil du lære mere om dets fordele? I dag fortæller vi alt om det!
Æterisk bergamotolie: Fordele og mulige bivirkninger
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Æterisk bergamotolie kommer fra skræl fra en bergamotappelsin (Citrus bergamia). Den er kendetegnet ved sin særlige citrusaroma med blomsterduft og bruges ofte i aromaterapi til medicinske formål. På grund af dets koncentration af næringsstoffer og antioxidanter betragtes det også som en allieret i hudpleje.

Frugten, som forklaret i en artikel offentliggjort i Frontiers in Pharmacology, er en hybrid af bitter appelsin og citron, hvis ekstrakter bruges som en base til fremstilling af parfume, kosmetik, mad og slik. Du bør dog bruge det med forsigtighed, da det kan forårsage bivirkninger.

Hvad har du brug for at vide om det? Her er alle detaljerne!

Anvendelsesmuligheder og egenskaber ved æterisk bergamotolie

På grund af sin citrusaroma og farmakologiske sammensætning kan du finde æterisk bergamotolie i en lang række produkter til personlig pleje. Især kan det være til stede i parfumer, sæber, kropscremer og kosmetik. Fødevareindustrien bruger den også som smagsstof, og du kan også finde det i kosttilskud.

Ifølge oplysninger rapporteret i Flavour and Fragrance Journal indeholder olien bioaktive molekyler med potentielle sundhedsmæssige fordele. Især har den en flygtig del – der spænder fra 93% til 96% af totalen – og en ikke-flygtig del – fra 4% til 7% af totalen.

Dens vigtigste forbindelser er følgende:

 • Limonen.
 • Linalool.
 • Linalylacetat.
 • Gamma-terpinen.
 • Beta-pinen.
 • Pigmenter.
 • Voks.
 • Kumarin.
 • Psoralen.

Selvom der stadig er begrænsede kliniske undersøgelser af dette produkt, har det vist sig at have antibakterielle, antiseptiske og antiinflammatoriske egenskaber. På samme måde har undersøgelser afsløret antioxidant-, smertestillende og neurobeskyttende virkninger.

Fordele ved æterisk bergamotolie

Naturmedicin bruger æterisk bergamotolie som et hjælpestof til at reducere symptomer på stress, angst og andre psykiske problemer. Det siges også at have positive virkninger mod forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk og smerter. Hvad siger beviserne?

Kolesterol i blodbanen

Humør

Eksperter inden for aromaterapi tyder på, at indånding af æteriske olier kan overføre signaler til det limbiske system, som er hjerneområdet, der regulerer følelser. Som følge af det fremkalder det fysiologiske virkninger, der afspejles i reduktionen af stress, angst og hjerterytmeforandringer.

En undersøgelse offentliggjort i Current Drug Targets fastslog, at aromaterapi med bergamot og andre æteriske olier stimulerer frigivelsen af serotonin og dopamin, der er bedre kendt som trivselshormoner. På grund af dette favoriserer det lindring af symptomer på depression og andre humørlidelser.

Kolesterol

Bergamot indeholder antioxidantforbindelser, der er gavnlige til at regulere kolesterolniveauer. I forskning, der deles af Phytomedicine, viste ekstrakter af planten lipidsænkende virkninger, der tilskrives dets flavonoidindhold.

Et dyreforsøg i tidsskriftet Nutrients bekræfter disse egenskaber og tilføjer, at plantens polyfenoler udøver en antiinflammatorisk og antidiabetisk virkning. For nu er flere undersøgelser nødvendige for at afklare de iboende mekanismer.

Madforgiftning

Et af stofferne i æterisk bergamotolie, linalool, er blevet undersøgt for dets antibakterielle virkninger. Især har observationer vist, at det kan hæmme væksten af nogle typer bakterier, som forårsager madforgiftning, såsom Staphylococcus aureus og Escherichia coli.

Med hensyn til dette fastslog forskning i Journal of Applied Microbiology, at forbindelser i bergamot kan hjælpe med at ødelægge flere bakteriestammer, der findes i kyllingeskind og kålblade. Nævnte mikroorganismer var følgende:

 • Staphylococcus aureus
 • Listeria monocytogenes
 • Bacillus cereus
 • Campylobacter jejuni

Undersøgelserne er stadig i gang, og forskere mener, at det i fremtiden kan være udgangspunktet for behandlinger mod disse infektioner. For nu bør det ikke være den foretrukne behandling.

Smerter og betændelse

To forbindelser i æterisk bergamotolie, linalool og carvacrol, er forbundet med smertestillende og antiinflammatoriske virkninger.

I en gennemgang af undersøgelser, der blev vist i International Journal of Molecular Sciences, forbedrede disse forbindelser smerterespons og hjalp med at reducere inflammation. Derudover observerede forskere en antikonvulsiv virkning.

Behandlere, der anvender aromaterapi, kombinerer ofte denne olie med en bærerolie (blandt andet kokos-, mandel- eller olivenolie) for at lindre symptomer på gigt og muskuloskeletale lidelser. Til dette formål bruges det ofte til massage.

Kosmetik og hudens sundhed

De æteriske oliers antiinflammatoriske og bakteriedræbende egenskaber er nyttige til forbedring af hudens sundhed. Dets anvendelse (i kombination med en bærerolie) reducerer tilstedeværelsen af acne, cyster og hudorme. Eksperter mener også, at det fremmer lindring af eksem, ringorm og psoriasis.

Anekdotiske beviser tyder på, at bergamot kan blødgøre hår og kontrollere kruset hår. Det siges endda at hjælpe med at berolige en irriteret hovedbund. Til dette formål kan du tilføje 6 til 8 dråber olie til din almindelige shampoo. Du kan også kombinere 2 eller 3 dråber med en bærerolie til massage.

Risici og mulige bivirkninger ved æterisk bergamotolie

Ren æterisk olie fra bergamot irriterer huden. Derfor bør du ikke anvende det direkte.

I stedet kan du kombinere det med en bærerolie eller et andet lignende produkt. Personer med sensitiv hud bør lave en lille test før brug. Hvis der efter 24 timer ikke er tegn på en reaktion, kan du bruge den uden problemer.

Et af stofferne i dette produkt, bergapten, er fototoksisk. Det betyder, at det øger følsomheden for ultraviolet stråling, hvilket fører til problemer som fotodermatitis. Derfor skal du efter brug af olien skylle huden grundigt og anvende masser af solcreme.

Af sikkerhedsmæssige årsager bør børn, gravide, personer med hypoglykæmi eller patienter, der tager medicin, som øger følsomheden over for sollys (f.eks. Ciprofloxacin) ikke bruge æterisk bergamotolie. Kontakt din læge eller apotek i tilfælde af tvivl.

En kvinde, der smører solcreme i sit ansigt

Sådan bruges æterisk bergamotolie

For at drage fordel af egenskaberne ved æterisk bergamotolie er der flere muligheder. Den første er gennem en aroma diffuser, som er ideel til aromaterapi. Du kan erstatte sidstnævnte ved at fortynde olien i kogende vand (hvorfra du inhalerer dampene).

Det er også godt at blande det med en bærerolie til massage i tilfælde af lidelser. Som det sidste er det muligt at finde det i kosttilskud til oral indtagelse. Husk, at det er vigtigt kun at bruge godkendte kosttilskud og ikke indtage den rene olie.

Hvad skal man huske på vedrørende æterisk bergamotolie?

Æterisk bergamotolie er et produkt, der koncentrerer farmakologiske forbindelser med positive sundhedsvirkninger. Imidlertid er flere beviser nødvendige for at bekræfte de formodede fordele samt de sikre doser og mulige bivirkninger.

Derfor bør du ikke bruge det som den første behandling af sygdomme. Når det er muligt, bør du konsultere en læge, før du bruger det som supplement eller hudplejeprodukt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Navarra M, Mannucci C, Delbò M, Calapai G. Citrus bergamia essential oil: from basic research to clinical application. Front Pharmacol. 2015 Mar 2;6:36. doi: 10.3389/fphar.2015.00036. PMID: 25784877; PMCID: PMC4345801.
 • Zhang Y, Wu Y, Chen T, et al. Assessing the metabolic effects of aromatherapy in human volunteers. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:356381. doi:10.1155/2013/356381
 • Giglio RV, Patti AM, Nikolic D, Li Volti G, Al-Rasadi K, Katsiki N, Mikhailidis DP, Montalto G, Ivanova E, Orekhov AN, Rizzo M. The effect of bergamot on dyslipidemia. Phytomedicine. 2016 Oct 15;23(11):1175-81. doi: 10.1016/j.phymed.2015.12.005. Epub 2015 Dec 30. PMID: 26851838.
 • Parafati M, Lascala A, La Russa D, Mignogna C, Trimboli F, Morittu VM, Riillo C, Macirella R, Mollace V, Brunelli E, Janda E. Bergamot Polyphenols Boost Therapeutic Effects of the Diet on Non-Alcoholic Steatohepatitis (NASH) Induced by “Junk Food”: Evidence for Anti-Inflammatory Activity. Nutrients. 2018 Nov 1;10(11):1604. doi: 10.3390/nu10111604. PMID: 30388763; PMCID: PMC6267059.
 • Fisher K, Phillips CA. The effect of lemon, orange and bergamot essential oils and their components on the survival of Campylobacter jejuni, Escherichia coli O157, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus and Staphylococcus aureus in vitro and in food systems. J Appl Microbiol. 2006 Dec;101(6):1232-40. doi: 10.1111/j.1365-2672.2006.03035.x. PMID: 17105553.
 • Lazarotto, M., Valério, A., Boligon, A., Tres, M., Scapinello, J., Magro, J.D., & Oliveira, J.V. (2018). Chemical Composition and Antibacterial Activity of Bergamot Peel Oil from Supercritical CO2 and Compressed Propane Extraction. The Open Food Science Journal, 10, 16-23.
 • Perna S, Spadaccini D, Botteri L, Girometta C, Riva A, Allegrini P, Petrangolini G, Infantino V, Rondanelli M. Efficacy of bergamot: From anti-inflammatory and anti-oxidative mechanisms to clinical applications as preventive agent for cardiovascular morbidity, skin diseases, and mood alterations. Food Sci Nutr. 2019 Jan 25;7(2):369-384. doi: 10.1002/fsn3.903. PMID: 30847114; PMCID: PMC6392855.
 • Clark SM, Wilkinson SM. Phototoxic contact dermatitis from 5-methoxypsoralen in aromatherapy oil. Contact Dermatitis. 1998 May;38(5):289-90. doi: 10.1111/j.1600-0536.1998.tb05752.x. PMID: 9667455.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.