Copaiba olie: Brug, fordele og kontraindikationer

Copaiba olie er blevet brugt i traditionel medicin på grund af dets smertelindrende, antiinflammatoriske og antimikrobielle egenskaber. Ønsker du at vide mere om dets fordele? Hvis det er tilfældet, så læs med!
Copaiba olie: Brug, fordele og kontraindikationer

Sidste ændring: 11 juli, 2021

Ønsker du at vide mere om copaiba olie?

Copaiba er et træ, der stammer fra Amazonas, og det kan blive op til 20 meter højt. Copaiba tilhører Copaifera officinalis-slægten, der er populær for at producere en olie eller resin naturligt, der udstrækkes, efter man har boret et hul i stammen, indsat et rør og ladt indholdet flyde ud.

Siden oldtiden er resinen blevet brugt til medicinske formål, da beboerne på de steder, hvor træerne vokser, tillægger den adskillige egenskaber. Den menes at hjælpe med at lindre smerter, forebygge infektioner og forbedre helingsprocessen. 

Hvad er copaiba olie?

Copaiba olie skabes ud fra træernes resin, der deler samme navn. Da disse træer producerer olien naturligt, består processen af at lave et snit i træet, filtrere indholdet og behandle det, indtil det opnår en sød duft, og man opnår en træagtig olie.

Ifølge historiske data var de første til at udnytte fordelene ved denne balsam de indfødte, der boede langs Amazonfloden. Dette inkluderer lande såsom Brasilien, Colombia, Peru og Venezuela. På grund af dens brugbarhed i behandlingen af adskillige sygdomme ankom denne olie til Europa i det 17. århundrede.

I dag er olien på ingredienslisten på adskillige midler til personlig pleje og hudpleje. Ligeledes er både resinen og olien til stede i naturlige, farmaceutiske produkter såsom diuretika og hostemedicin

Vigtige komponenter

De primære komponenter i copaiba olie er som følger:

  • Copaene eller α-Copaene.
  • Cadinene eller δ-Cadinene.
  • Γ-Cadinene.
  • Cedrol.
Copaiba olie er blevet brugt siden oldtiden til kosmetiske og medicinske formål. 

Primære brugsformer og fordele ved copaiba olie

Folkemedicin har også brugt denne olie som elskovsmiddel. Nedenstående vil vi detaljeret analysere, hvilke fordele denne olie har ifølge videnskaben.

1. Denne olie har antiinflammatorisk aktivitet

Kronisk inflammation er årsagen til adskillige sygdomme. Heldigvis har copaiba olie vist sig at have relevante antiinflammatoriske effekter.

I et studie, der blev udført på gnavere med dissemineret sklerose (MS), hjalp denne ingrediens med at reducere produktionen af molekyler, der er relateret til inflammation. Ydermere var olien brugbar til at hæmme aktiviteten fra frie radikaler, der er associeret med oxidativt stress. 

Ligeledes viste et studie med rotter med tungelæsioner, at resinolie hjalp med at reducere antallet af immunceller, der forårsager inflammation.

Slutteligt fandt et studie med gnavere med colitis ud af, at dette produkt kan reducere inflammation. Dog påvirker det ikke skader på tyktarmen. Indtil nu er det nødvendigt med flere studier til at bekræfte disse effekter hos mennesker. 

2. Copaiba olie har antimikrobiel aktivitet

Forskning i International Journal of Pharmaceutical Compounding fandt ud af, at selv ved lave koncentrationer kan copaiba olie hæmme bakteriel vækst. Studiet kiggede på effekterne fra olien på bakterien golden staphylococcus, der forårsager hudinfektioner og sår.

I mellemtiden fandt et studie i The Open Dentistry Journal ud af, at gelen i denne olie var i stand til at bekæmpe alle typer af streptokok-bakterier på tænderne. Det er dog nødvendigt med flere studier for at verificere disse egenskaber.

3. Olien har en smertelindrende effekt

Et studie i Complementary Therapies in Clinical Practice viste, at en massage med copaiba olie kombineret med Deep Blue kan være mere effektiv til at reducere slidgigtsmerter fremfor en massage med kokosolie. Det kan muligvis også øge fingerstyrken og behændigheden.

4. Den kan hjælpe med at bekæmpe leishmaniasis

Leishmaniasis er en infektion, der er forårsaget af Leishmania-parasitten, som overføres via et bid fra en inficeret sandflue. Generelt vil der opstå læsioner og sår, når infektionen er kutan.

Forskning med gnavere med kutan leishmaniasis fandt dog ud af, at oral og topisk behandling med copaiba olie hjalp med at reducere hudlæsionerne. Eksperter mener, at dette skyldes, at olien kan angribe cellemembranerne hos Leishmania-parasitten.

5. Cobaiba olie bidrager til en forbedring af hud, der er tilbøjelig til at få akne

På grund af oliens antiinflammatoriske og antimikrobielle egenskaber virker denne olie til at være en allieret til at bekæmpe akne. I et studie, der blev publiceret i tidsskriftet Alternative Medicine Review, viste deltagerne en betydelig forbedring i akneområder, der blev behandlet med et præparat med 1% æterisk copaiba olie.

På den anden side har anekdotisk data antydet, at den også hjælper med at lysne huden. For at gøre dette skal man blot tilføje en dråbe af den æteriske olie til en ansigtscreme eller skintonic.

6. Olien hjælper med at passe på leverens sundhed

Ifølge et studie, der fremkom i Acta Cirúrgica Brasileira, kan copaiba olie reducere leverskader forårsaget af almindeligt brugte smertelindrende midler såsom paracetamol. Forskerne fandt ud af, at disse effekter opstår, når individer bruger denne olie præventivt. Det vil sige før, de benytter sig af det smertelindrende middel.

Hvis du bruger olien efter medicinen, er effekterne ikke så gunstige. Modsat bliver koncentrationen af bilirubin i leveren højere. Yderligere studier er nødvendige for at bekræfte disse effekter.

7. Copaiba olie fungerer som et smertelindrende middel

En af de traditionelle brugsformer af dette naturlige produkt har at gøre med lindring af stress. Det er særligt på grund af de beroligende egenskaber, som denne olie er tillagt. Det er især tilfældet, når den påføres gennem massage. Denne olie er ideel til at slappe af efter en lang dag, eller før man går i seng. 

Når denne olie påføres gennem massage, kan den hjælpe med at reducere muskelspændinger. 

Risici og forbehold ved copaiba olie

Eksperter anser copaiba olie for at være sikker, så længe den bruges i lave doser. Et studie i International Journal of Molecular Sciences fandt ud af, at det kan forårsage fordøjelsesproblemer, såsom kvalme, opkast og diarré, hvis man indtager store mængder af denne olie. 

På samme tid bør du ikke indtage olien direkte, og du skal være forsigtig, før du påfører den på huden. Æteriske olier findes generelt i koncentrerede former, så det er nødvendigt at fortynde dem.

Det er også tilrådeligt, at du tester for mulige reaktioner. For at gøre dette skal du påføre en smule fortyndet olie og lade det reagere i mindst 24 timer. Hvis der ikke er nogen reaktion, kan du anse den for at være sikker at bruge.

Hvis du bruger denne olie i en aromaterapisession, er du dog nødt til at undgå at gøre det i nærheden af børn, kæledyr og gravide kvinder, da nogle æteriske olier kan påvirke dem.

Slutteligt mener eksperter, at litium kan interagere med copaiba på en uhensigtsmæssig måde. Derfor er det afgørende at konsultere med en specialist, hvis man tager eller har taget litium eller en anden form for medicin, der indeholder det.

Hvordan kan man bruge copaiba olie?

Det er almindeligt at bruge copaiba olie som et tilsætningsstof til fødevarer, da brugen af det i mad og drikke i små mængder kan ændre deres aroma. Ydermere er det ofte brugbart som en topisk behandling til at reducere inflammation, smerter og ar.

I det sidstnævnte tilfælde bør du blande olien med en bæreolie såsom avocado-, mandel- eller kokosolie. Du skal blot tilføje 3-5 dråber af æterisk copaiba olie til hver 30 ml bæreolie. Du kan påføre olien som kompres, massage, creme eller lotion.

Opdag: Moringaolie: Egenskaber og anvendelse

Copaiba olie: Et naturligt, antiinflammatorisk og smertelindrende middel

Copaiba, hvis videnskabelige navn er Copaifera officinalis, er en træart, der stammer fra Amazonas. Det producerer resin eller en balsam, som vi kan udtrække ved at lave et snit i stammen.

Gennem bearbejdningen af denne resin opnår man copaiba olie. Anekdotisk data og nogle undersøgelser påstår, at det har antiinflammatorisk, smertelindrende og mikrobiel aktivitet. Det er dog nødvendigt med mere forskning for at bevise denne olies effekter. 

For nu bør du kun bruge denne olie på en ad hoc basis som en allieret til at lindre mindre symptomer. Olien erstatter ikke medicinske behandlinger, og du bør anvende den med forsigtighed. Det er særligt tilfældet ved graviditet, amning eller enhver eksisterende sygdom.

Det kan interessere dig ...
Sandheden om hudpleje og hudens sundhed
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sandheden om hudpleje og hudens sundhed

Der findes mange myter om hudpleje og hudens sundhed, som kan have negativ indflydelse på huden. Vi fortæller dig, hvad der er sandt og falsk.



  • da Silva AG, Puziol Pde F, Leitao RN, Gomes TR, Scherer R, Martins ML, Cavalcanti AS, Cavalcanti LC. Application of the essential oil from copaiba (Copaifera langsdori Desf.) for acne vulgaris: a double-blind, placebo-controlled clinical trial. Altern Med Rev. 2012 Mar;17(1):69-75. PMID: 22502624.
  • Dias, D. S., Fontes, L. B., Crotti, A. E., Aarestrup, B. J., Aarestrup, F. M., da Silva Filho, A. A., & Corrêa, J. O. (2014). Copaiba oil suppresses inflammatory cytokines in splenocytes of C57Bl/6 mice induced with experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE). Molecules (Basel, Switzerland), 19(8), 12814–12826. https://doi.org/10.3390/molecules190812814
  • Teixeira, F. B., de Brito Silva, R., Lameira, O. A., Webber, L. P., D’Almeida Couto, R. S., Martins, M. D., & Lima, R. R. (2017). Copaiba oil-resin (Copaifera reticulata Ducke) modulates the inflammation in a model of injury to rats’ tongues. BMC complementary and alternative medicine, 17(1), 313. https://doi.org/10.1186/s12906-017-1820-2
  • Barbosa, M., Vicentini, F. A., Castro-Ghizoni, C. V., Lameira, O. A., Sa-Nakanishi, A. B., Bracht, L., Peralta, R. M., Natali, M., Bracht, A., & Comar, J. F. (2018). Copaiba Oil Decreases Oxidative Stress and Inflammation But not Colon Damage in Rats with TNBS-Induced Colitis. Endocrine, metabolic & immune disorders drug targets, 18(3), 268–280. https://doi.org/10.2174/1871530318666180215102029
  • Guimarães, A. L., Cunha, E. A., Matias, F. O., Garcia, P. G., Danopoulos, P., Swikidisa, R., Pinheiro, V. A., & Nogueira, R. J. (2016). Antimicrobial Activity of Copaiba (Copaifera officinalis) and Pracaxi (Pentaclethra macroloba) Oils against Staphylococcus Aureus: Importance in Compounding for Wound Care. International journal of pharmaceutical compounding, 20(1), 58–62.
  • Simões, C. A., Conde, N. C., Venâncio, G. N., Milério, P. S., Bandeira, M. F., & da Veiga Júnior, V. F. (2016). Antibacterial Activity of Copaiba Oil Gel on Dental Biofilm. The open dentistry journal, 10, 188–195. https://doi.org/10.2174/1874210601610010188
  • Bahr, T., Allred, K., Martinez, D., Rodriguez, D., & Winterton, P. (2018). Effects of a massage-like essential oil application procedure using Copaiba and Deep Blue oils in individuals with hand arthritis. Complementary therapies in clinical practice, 33, 170–176. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2018.10.004
  • dos Santos, A. O., Costa, M. A., Ueda-Nakamura, T., Dias-Filho, B. P., da Veiga-Júnior, V. F., de Souza Lima, M. M., & Nakamura, C. V. (2011). Leishmania amazonensis: effects of oral treatment with copaiba oil in mice. Experimental parasitology, 129(2), 145–151. https://doi.org/10.1016/j.exppara.2011.06.016
  • da Silva, A. G., Puziol, P., Leitao, R. N., Gomes, T. R., Scherer, R., Martins, M. L., Cavalcanti, A. S., & Cavalcanti, L. C. (2012). Application of the essential oil from copaiba (Copaifera langsdori Desf.) for acne vulgaris: a double-blind, placebo-controlled clinical trial. Alternative medicine review : a journal of clinical therapeutic, 17(1), 69–75.
  • Teixeira, R. K., Yamaki, V. N., Yasojima, E. Y., & Brito, M. V. (2013). Effect of copaiba oil in hepatic damage induced by acetaminophen in rats. Acta cirurgica brasileira, 28(7), 526–530. https://doi.org/10.1590/s0102-86502013000700008
  • da Trindade, R., da Silva, J. K., & Setzer, W. N. (2018). Copaifera of the Neotropics: A Review of the Phytochemistry and Pharmacology. International journal of molecular sciences, 19(5), 1511. https://doi.org/10.3390/ijms19051511