Kan man bruge aromaterapi til at lindre menstruationssmerter?

Aromaen ved bestemte æteriske olier lader til at have beroligende effekter på lidelser såsom menstruationssmerter. Vi vil fortælle dig, hvad forskning siger, og hvordan du kan prøve det derhjemme.
Kan man bruge aromaterapi til at lindre menstruationssmerter?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Anvendelsen af aromaterapi til at lindre menstruationssmerter og andre typer af smerte har været brugt siden gamle dage. Det indebærer at bruge æteriske olier fra forskellige planter, som har anti-inflammatoriske og beroligende effekter, ifølge noget forskning.

Selvom det ikke er den foretrukne behandling af dysmenoré, har mange kvinder valgt at anvende det i dagene, hvor de har menstruation, eftersom de oplever en behagelig følelse af lindring. Hvad siger forskning om alt dette? Og hvordan kan man udføre aromaterapi derhjemme? Læs med for at få svaret!

Hvad er aromaterapi?

Aromaterapi er en supplerende behandling, som bruger forskellige plantekomponenter og æteriske olier, hvis egenskaber fremmer afslapning og smertelindring. Anvendelsen af dem invovlerer indånding eller påføring på huden (i kombination med en grundolie).

Aromaterapi er populært indenfor kinesisk medicin, eftersom det menes at kunne bidrage til lindring af blandt andet leddegigt, muskelsmerter og luftvejssygdomme. De anses dog ikke som en del af konventionel medicin på grund af mangel på beviser, der bakker op om deres effekter.

Kvinde anvender aromaterapi til at lindre menstruationssmerter

Hvordan kan man bruge aromaterapi til at lindre menstruationssmerter?

En af de mest relevante anvendelsesmetoder til aromaterapi handler om lindring af menstruationssmerter. I flere år har mange kvinder med primær dysmenoré brugt denne metode som et hjælpemiddel til at lindre symptomer. Og selvom studier af dets effektivitet mangler, er der masser af anekdotiske beviser, som taler om dets fordele.

Både gennem indånding og massage kan denne terapiform hjælpe med at reducere menstruationssmerterne og de andre symptomer forbundet med menstruation. Hvordan sker det? Ifølge nogle videnskabsfolk ligger forklaringen i placeboeffekten.

Der er dog hypoteser, som antyder, at olierne, der bruges, har smertestillende og anti-inflammatoriske effekter. Som følge af det bidrager de til lindring af smerter og betændelse, som dukker op i maven i denne periode.

Hvad siger forskning om aromaterapi og menstruationssmerter?

Som vi har nævnt, er der ikke nok evidens til at bevise, at aromaterapi lindrer menstruationssmerter. På trods af det er der forskning, som viser positive effekter i forbindelse med dysmenoré.

For eksempel fandt et studie i Journal of Clinical Medicine ud af, at terapeutisk anvendelse af æteriske olier i aromaterapi kan lindre primær dysmenoré. Sådanne effekter opstår både ved anvendelsen gennem massage og indånding.

Et randomiseret kontrolleret forsøg udgivet i Journal of Alernative and Complementary Medicine fandt ud af, at topisk anvendelse af lavendel, salvie og rose er effektivt til at reducere menstruationssmerter.

Forskning fandt derudover ud af, at massage med en kombination af æteriske olier (kanel, kløver, rose og lavendel) med mandelolie var nyttigt til at lindre smerte og endda kraftig blødning under menstruation. Indtil videre er der behov for flere studier for at bevise det.

Hvordan anvender man aromaterapi derhjemme?

En af de primære fordele ved aromaterapi er, at det anses som sikkert for de fleste personer. Man kan derudover udføre en session derhjemme med nogle få ingredienser. Det eneste, man skal bruge, er de grundlæggende æteriske olier og en grundolie såsom oliven-, kokos- eller mandelolie.

Ingredienser

 • 5 dråber æterisk olie (lavendel, rose, salvie, kamille).
 • 1 spiseskefuld grundolie (15 gram).

Instrukser

 • Til at starte med blander man dråberne af æterisk olie med en skefuld grundolie (kokos, oliven eller mandel).
 • Når blandingen er klar, gnubbes olien på maven med en blid massage.
 • Lav cirkulære bevægelser i 5 til 10 minutter.
 • Hvis smerten varer ved, kan man udføre massagen tre til fem gange om dagen.

Valgfrit

 • Fortynd 5 til 1o dråber æterisk olie i en kop kogende vand.
 • Indånd derefter dampene fra koppen.
 • Du kan gøre det samme med en aromadiffusor.
Kvinde tager sig til maven og ønsker at anvende aromaterapi til at lindre menstruationssmerter

Måske denne artikel også vil interessere dig: Fysisk motion og menstruationscyklussen

Advarsler om aromaterapi til at lindre menstruationssmerter

I de fleste tilfælde er anvendelse af aromaterapi sikkert. På trods af det er det bedst at udføre en lille prøve af olien, før man anvender det fuldstændig. For at gøre det gnider man en lille mængde på huden og venter en dag. Hvis der efter den tid ikke er nogen tegn på irritation eller ubehag, kan det anvendes uden nogen problemer.

Nogle inhalerede olier kan også forårsage allergiske reaktioner hos nogle personer. Hvis der opstår tilstoppelse i næsen, nysen eller andre allergiske reaktioner, mens man bruger dem, er det derfor bedst at stoppe med at bruge dem.

Aromaterapi til at lindre menstruationssmerter

Når det kommer til at lindre menstruationssmerter, kan aromaterapi være nyttigt. Det er dog ikke den foretrukne behandling, og dets effekter er kun midlertidige.

Hvis dysmenoré er hyppigt og invaliderende, er det bedst at gå til en læge. Lægen vil afgøre, om det er nødvendigt at udføre supplerende tests, og vil vejlede dig i de rigtige behandlingsformer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Silva J, Abebe W, Sousa SM, Duarte VG, Machado MI, Matos FJ. Analgesic and anti-inflammatory effects of essential oils of Eucalyptus. J Ethnopharmacol. 2003 Dec;89(2-3):277-83. doi: 10.1016/j.jep.2003.09.007. PMID: 14611892.
 • Cooke B, Ernst E. Aromatherapy: a systematic review. Br J Gen Pract. 2000;50(455):493-496.
 • Lakhan SE, Sheafer H, Tepper D. The Effectiveness of Aromatherapy in Reducing Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Res Treat. 2016;2016:8158693. doi:10.1155/2016/8158693
 • Masaoka Y, Takayama M, Yajima H, Kawase A, Takakura N, Homma I. Analgesia Is Enhanced by Providing Information regarding Good Outcomes Associated with an Odor: Placebo Effects in Aromatherapy?. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:921802. doi:10.1155/2013/921802
 • de Cássia da Silveira E Sá R, Lima TC, da Nóbrega FR, de Brito AEM, de Sousa DP. Analgesic-Like Activity of Essential Oil Constituents: An Update. Int J Mol Sci. 2017;18(12):2392. Published 2017 Dec 9. doi:10.3390/ijms18122392
 • Marzouk, T. M. F., El-Nemer, A. M. R., & Baraka, H. N. (2013). The Effect of Aromatherapy Abdominal Massage on Alleviating Menstrual Pain in Nursing Students: A Prospective Randomized Cross-Over Study. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013, 1–6. https://doi.org/10.1155/2013/742421

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.