Æterisk ravintsaraolie: Hvad er fordelene?

Æterisk ravintsaraolie bruges som antiviral, smertestillende og beroligende middel. Er der videnskabelig dokumentation for dens egenskaber? I denne artikel vil vi fortælle dig alt om det.
Æterisk ravintsaraolie: Hvad er fordelene?
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 20 oktober, 2022

Æterisk ravintsaraolie er et produkt fremstillet af kamfertræet fra Madagaskar (Cinnamomum camphora chemotype cineol). Det anslås, at den blev udvundet første gang i 1775 af kemiker og farmaceut Antoine Baumé. Man begyndte dog først at vurdere dens medicinske egenskaber i det forrige århundrede.

I dag værdsættes den for sine beroligende, antioxidant, antiinflammatoriske og antivirale egenskaber. En undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Molecules, viser, at den har kosmetiske, industrielle og farmaceutiske anvendelsesmuligheder. Desuden er det traditionelt blevet brugt til spirituelle og religiøse formål. Vil du vide mere om det?

Anvendelse og fordele ved æterisk ravintsaraolie

I modsætning til hvad mange tror, er ravintsara (Cinnamomum camphora chemotype cineol) ikke hjemmehørende på øen Madagaskar. Faktisk stammer dette kamfertræ – et medlem af Lauraceae-familien faktisk fra Asien, fra lande som Indien, Kina og Sydkorea.

Historiske data viser dog, at det blev indført på Madagaskar i det 17. århundrede. Siden da har dyrkningen spredt sig og er blevet populær i en sådan grad, at den er blevet kendt som “Madagaskar-kamfertræet”. Den æteriske olie fra dette træ udvindes hovedsageligt af bladene ved hjælp af en dampstrømsfremstillingsproces.

Dens vigtigste bestanddele er 1,8 cineol, alfa-pinen og alfa-terpinen, som giver den antiseptiske, antivirale og antioxidant egenskaber. På grund af dens mange anvendelsesmuligheder inden for alternativ medicin kalder nogle den “olien, der helbreder alt”.

Men er den så effektiv, som de siger? Lad os se nærmere på dens potentielle fordele.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Mandelsyre: Hvad er det, og hvad er dets fordele for huden?

Et hjælpemiddel mod infektioner

En af de vigtigste fordele ved æterisk ravintsaraolie har at gøre med dens antivirale potentiale. Især bruges den som et hjælpemiddel til at reducere symptomerne på influenza, forkølelse og andre virusinfektioner, der påvirker de øvre luftveje.

Der mangler dog kliniske beviser for disse virkninger.

Alligevel beskriver en undersøgelse i tidsskriftet Molecules, at den har antimikrobielle og svampedræbende egenskaber, som kan være nyttige mod hud- og lungeinfektioner. Specifikt blev det fastslået, at den virker effektivt mod bakterien Serratia marcescens og svampene Aspergillus niger og Aspergillus fumigatus.

Forkølet kvinde pudser næse

Den traditionelle brug af denne olie mod influenza og forkølelse er ikke bekræftet af aktuelle videnskabelige undersøgelser.

Den kan hjælpe med at mindske smerte og inflammation

I traditionel medicin anvendes denne variant af æterisk olie som et middel mod bl.a. muskelsmerter, migræne og neuropatiske smerter. Årsagen? Dens flygtige forbindelser beroliger nervesystemet og giver en følelse af lindring. Desuden er den antiinflammatorisk.

En dyreundersøgelse, der blev rapporteret i Indian Journal of Pharmaceutical Sciences, evaluerede denne olies potentiale til at bekæmpe migræne. Resultatet viste, at bestanddelene hjælper med at hæmme produktionen af nitrogenoxid og den neurogene inflammatoriske reaktion, der er involveret i denne lidelse.

I mellemtiden støtter forskning, der er offentliggjort i Journal of Ethnopharmacology, dens antiinflammatoriske virkninger. En af dens aktive forbindelser, borneol, står bag denne egenskab.

Det menes at have potentiale til at lindre inflammatoriske hudsygdomme. Der er dog behov for flere undersøgelser for at bekræfte dette.

Stresslindring og stimulering af hukommelsen

I aromaterapi bruges æterisk ravintsaraolie til at berolige nervesystemet og mindske symptomer på stress. Faktisk er der anekdotiske beviser, der forbinder brugen af denne olie med stimulering af koncentration og hukommelse. Der er dog ingen videnskabelige beviser for det.

Et insektmiddel

En af de mest fremtrædende anvendelser af denne æteriske olie i hjemmet er som insektmiddel. Traditionelt er den blevet brugt til at afvise almindelige husholdningsinsekter som lopper, myrer og mider.

Desuden rapporterede en undersøgelse i International Journal of Molecular Sciences, at forbindelserne i denne olie er en naturlig ressource til at håndtere insekter som f.eks. den røde melbille (Tribolium castaneum Herbst) og tobaksbille (Lasioderma serricorne Fabricius), der også findes i kommercielle produkter.

Sikkerhed og forholdsregler ved brug af æterisk ravintsaraolie

Æterisk ravintsaraolie bør kun anvendes udvortes, enten via diffuser eller topisk, i kombination med en bæreolie. Indtagelse af den kan være giftig. Symptomerne på forgiftning spænder fra svimmelhed og kvalme til hovedpine, forvirring og irritabilitet.

Den anses generelt for at være sikker for de fleste mennesker. Det bør dog undgås i følgende tilfælde:

En kvinde er faldet om

Denne olie er kontraindiceret for personer med epilepsi på grund af dens evne til at ændre neural funktion. Som en sikkerhedsforanstaltning anbefales den ikke i disse tilfælde.

Hvordan bruges æterisk ravintsaraolie?

Denne olie bruges generelt i aromaterapi i en aroma diffuser. 15 til 20 dråber af produktet påføres, enten alene eller i kombination med citrusolier, såsom citron, grapefrugt eller appelsin. Ideelt set bør aromaen diffunderes i ca. 30 minutter.

Dette er nyttigt til at berolige luftvejssymptomer og stress. Til lokal brug bør den dog kombineres med en bæreolie (f.eks. kokosolie, lavendelolie, mandelolie eller olivenolie).

Der tilsættes fire dråber af olien til en spiseskefuld (15 ml) af den valgte bæreolie. Dette påføres normalt på områder som f.eks. hals, håndled og bryst. Det kan anvendes 2 eller 3 gange om dagen. I tilfælde af søvnløshed, stress, angst eller anden følelsesmæssig uro kan den kombineres med lavendelolie plus en bæreolie.

Nøglen er at tilsætte 5 dråber af hver æterisk olie til hver 15 milliliter bæreolie. Hvis dit mål er at reducere muskel- eller ledlidelser, skal du blot tilsætte 5 dråber af produktet i en skefuld arnicaolie. Dette kan derefter anvendes ved at massere de ønskede områder.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 6 æteriske olier til at bekæmpe bihulebetændelse

Det skal du huske på om denne olie

Æterisk ravintsaraolie bruges i traditionel medicin for sine immunmodulerende, antioxidant, antivirale og smertestillende egenskaber. Den er ofte et supplement mod luftvejsinfektioner og hudinfektioner. Den hjælper også med at lindre muskulære lidelser.

Beviserne for dens egenskaber er dog stadig begrænsede. Indtil videre er der hovedsageligt foretaget undersøgelser in vitro og på dyr. Derfor foreslås en forsigtig anvendelse som et middel til udvortes brug. Det bør heller ikke indtages, fordi det er giftigt.

Det kan interessere dig ...
Æterisk palmarosa olie: Anvendelse, fordele og tips
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Æterisk palmarosa olie: Anvendelse, fordele og tips

Æterisk palmarosa olie er populær for sine store fordele for huden. Vi fortæller dig her, hvad videnskaben siger om dens egenskaber.



  • Lee SH, Kim DS, Park SH, Park H. Phytochemistry and Applications of Cinnamomum camphora Essential Oils. Molecules. 2022 Apr 22;27(9):2695. doi: 10.3390/molecules27092695. PMID: 35566046; PMCID: PMC9102863.
  • Shi, S., Wu, Q., Su, J., Li, C., Zhao, X., Xie, J., Gui, S., Su, Z., & Zeng, H. (2013). Composition analysis of volatile oils from flowers, leaves and branches ofCinnamomum camphorachvar.Borneolin china. In Journal of Essential Oil Research (Vol. 25, Issue 5, pp. 395–401). Informa UK Limited. https://doi.org/10.1080/10412905.2013.809323
  • Poudel DK, Rokaya A, Ojha PK, Timsina S, Satyal R, Dosoky NS, Satyal P, Setzer WN. The Chemical Profiling of Essential Oils from Different Tissues of Cinnamomum camphora L. and Their Antimicrobial Activities. Molecules. 2021 Aug 24;26(17):5132. doi: 10.3390/molecules26175132. PMID: 34500567; PMCID: PMC8434199.
  • FAN, L. & LIN, Q. & YANG, N. & CHEN, L.. (2020). Analgesic Effects of the Essential Oil from Cinnamomum camphora Against Nitroglycerin-induced Migraine in Mice. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences. 82. 10.36468/pharmaceutical-sciences.634.
  • Xiao, S., Yu, H., Xie, Y., Guo, Y., Fan, J., & Yao, W. (2021). The anti-inflammatory potential of Cinnamomum camphora (L.) J.Presl essential oil in vitro and in vivo. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 267, p. 113516). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jep.2020.113516
  • Jeannot, V., Roger, B., Chahboun, J., & Baret, P. (2007). Ravintsara (Cinnamomum camphora (L.) Presl.) essential oil and hydrolat in therapeutics. International Journal of Essential Oil Therapeutics, 1(1), 35–38.
  • Guo S, Geng Z, Zhang W, Liang J, Wang C, Deng Z, Du S. The Chemical Composition of Essential Oils from Cinnamomum camphora and Their Insecticidal Activity against the Stored Product Pests. Int J Mol Sci. 2016 Nov 4;17(11):1836. doi: 10.3390/ijms17111836. PMID: 27827929; PMCID: PMC5133837.
  • Xiao S, Yu H, Xie Y, Guo Y, Fan J, Yao W. Evaluation of the analgesic potential and safety of Cinnamomum camphora chvar. Borneol essential oil. Bioengineered. 2021 Dec;12(2):9860-9871. doi: 10.1080/21655979.2021.1996149. PMID: 34699310; PMCID: PMC8810075.