Hvordan man hjælper en person med generaliseret angst

Støtte fra nærmeste familie og venner er meget vigtigt for mennesker med generaliseret angst. Vi giver dig nogle tips til, hvordan du kan hjælpe dem.
Hvordan man hjælper en person med generaliseret angst

Sidste ændring: 31 juli, 2022

Vi føler os alle bekymrede på et tidspunkt i vores liv, især i stressende eller truende situationer. Der er dog mennesker, hvis angst er overdreven, hyppig og svær at kontrollere. I disse tilfælde kan der være tale om en person med generaliseret angst.

Mennesker med denne lidelse bekymrer sig overdrevent meget i hverdagssituationer. De føler sig endda utilpas ved mindre omstændigheder, som f.eks. at komme for sent til en aftale. Dette kan påvirke deres sociale relationer, arbejde og studie.

Derfor er det meget vigtigt, at de får den rette støtte og behandling. Hvis du kender nogen med denne tilstand, kan du her se, hvordan du kan hjælpe dem med at få det bedre.

Hvad er generaliseret angst?

Den amerikanske psykologiske forening definerer det som overdreven angst og bekymring over en række begivenheder i livet . Voksne med denne lidelse er ofte optaget af arbejde, helbred, økonomi, familie og huslige pligter. I tilfælde af børn har de en tendens til at bekymre sig om, hvordan de klarer sig i skolen.

De vigtigste kendetegn ved denne lidelse er, at angst og bekymring er svært at kontrollere. Ligeledes er intensiteten, varigheden og hyppigheden af angsten uforholdsmæssig stor i forhold til hændelsens alvor.

I Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-V) står der, at for at diagnosticere denne lidelse korrekt skal overdreven angst og bekymring være til stede i mindst 6 måneder.

Derudover har de følgende mentale og fysiske lidelser:

  • Rastløshed, nervøsitet eller følelsen af at være fanget.
  • Træthed.
  • Koncentrationsbesvær og søvnløshed.
  • Irritabilitet.
  • Muskelspændinger.
En person med generaliseret angst har svært ved at falde i søvn

Sådan hjælper du en person med generaliseret angst

At have generaliseret angst medfører lidelse. Derfor er støtte fra omgivelserne afgørende for at hjælpe dem med at få det bedre.

Mange mennesker ved dog ikke, hvordan de skal tilbyde den rette hjælp. Det er almindeligt, at familie og venner griber ind, fordi de tror, at de hjælper, men de gør det faktisk værre. For at undgå, at dette sker, skal du tage disse tips i betragtning.

Find ud af, hvordan det føles

Det starter med at spørge dem, hvad de føler, og hvordan de har det. Det er normalt, at de svarer “Jeg har det fint”. Men hvis du bemærker, at de er anspændte eller ophidsede, kan du fortælle dem, at det ikke ser ud til, at de har det fint.

Idéen er at vide, hvad de oplever, og ikke at antage det fra vores perspektiv.

Lyt og vær empatisk

Når de kommunikerer deres følelser og tanker, må du ikke afbryde eller give unødvendige råd. Hvis du griber ind, skal du forsøge at give empatiske svar.

En almindelig fejl er at afvise deres smerte. Nogle gange forsøger vi at hjælpe ved at sige “op med humøret” eller “du skal ikke bekymre dig”. Denne type svar hjælper ikke deres situation, selv om du mener det godt.

Validér deres følelser

At være empatisk indebærer at forstå, legitimere og validere den andens følelser. Du må ikke bebrejde eller bagatellisere det, de føler. En måde at gøre dette på er f.eks. ved at fortælle dem, at du også har oplevet angst og ved, hvor svært det kan være.

Bevar roen

En anden almindelig fejl er at blive vred på den ængstelige person eller bekymre sig om deres angst. Det bedste, du kan gøre, er at forblive rolig for at hjælpe med at berolige dem.

For at gøre dette er det bedst at tale roligt, slappe af i kroppen og lade dem vide, at du er der for dem.

Det er normalt for dem, der står tæt på en person med generaliseret angst, at føle sig frustrerede og udmattede under processen. Hvis du har det sådan, skal du søge hjælp. Det er svært at give støtte, hvis du ikke selv er okay.

Foreslå og opmuntr en person med generaliseret angst til at søge professionel hjælp

Hvis det er en person, der ikke har fået professionel hjælp og en diagnose, er støtte fra de nærmeste afgørende for at tage det første skridt. Find ud af kontakterne til specialister (psykologer, psykiatere eller organisationer for mental sundhed) og tilbyd dem.

Hvis de ikke ønsker at få hjælp fra en professionel, må du ikke tvinge dem til at træffe den beslutning. En måde at overbevise dem på er ved at lære om de tilgængelige behandlinger og vise dem fordelene, hvis de vælger at benytte sig af en af dem.

Ledsag dem under behandlingen

Prøv at tilbyde hjælp ofte, selv om de allerede er begyndt at få støtte fra en specialist. Støtte fra nære mennesker har vist sig at hjælpe patienterne til at begynde at få det bedre.

Lær om generaliseret angst for at hjælpe

Der findes adskillige undersøgelser og artikler om generaliseret angst. Ideelt set bør du lære så meget som muligt om symptomer, behandlinger og forebyggelse. Jo mere du ved, jo bedre vil du kunne håndtere situationen, og du vil kunne tilbyde bedre hjælp.

En person med generaliseret angst tager sig til ansigtet

Det er en vigtig opgave at hjælpe en person med generaliseret angst

Generaliseret angst kan være vanskeligt at diagnosticere. Symptomerne er ikke fokuseret på et enkelt problem. Desuden er nervøsiteten ofte moderat, kronisk, og der er ingen panikanfald. Generelt set er det en følelse af bekymring, som vi alle har en gang imellem.

Der er dog forskelle i forhold til almindelig bekymring. Denne er mindre alvorlig, og du kan lægge den til side for at tage dig af andre mere umiddelbare ting.

Generaliseret angst er derimod svær at kontrollere, og den starter ofte uden en åbenlys årsag. Mens nogle af disse patienter kan beskrive, hvad der gør dem nervøse, kan andre ikke.

Mange mennesker med denne lidelse har levet med symptomerne i årevis uden at søge professionel hjælp. I disse tilfælde kan det skyldes, at deres tilfælde er meget alvorligt. Klinisk behandling er imidlertid afgørende for at opnå velvære.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • American Pshychological Association. APA Dictionary of Psychology: generalized anxiety disorder [Internet]. American Pshychological Association, 2021. 8 de marzo de 2021: https://dictionary.apa.org/endogenous-depression
  • Amercian Psychiatric Association. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales DSM 5. Quinta Edi. London: Amercian Psychiatric Publishing; 2013. 222-226 p.
  • Capafons, Antonio, Tratamientos psicológicos eficaces para la ansiedad generalizada. Psicothema [Internet]. 2001;13(3):442-446. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=72713309
  • Marrero Quevedo Rosario J., Carballeira Abella Mónica. El papel del optimismo y del apoyo social en el bienestar subjetivo. Salud Ment  [Internet]. 2010; 33( 1 ): 39-46. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33252010000100005&lng=es.
  • Morrison J. DSM-5. Guía para el diagnóstico clínico. Manual Moderno, editor. México; 2013. 191-193 p.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.