Mandelsyre: Hvad er det, og hvad er dets fordele for huden?

Mandelsyre er blevet populært blandt kosmetiske hudplejeprodukter. Det har en foryngende virkning og er velegnet til følsom hud.
Mandelsyre: Hvad er det, og hvad er dets fordele for huden?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Mandelsyre er et af de kosmetiske produkter, der vækker opsigt. Det er blevet et glimrende alternativ til den allerede berømte behandling med C-vitamin og hyaluronsyre. Hvorfor? Årsagen er uomtvistelig, det er velegnet til følsom hud.

Dette stof har et stort molekyle, hvilket gør det muligt for huden at absorbere det langsommere. Derfor er det ideelt til sart hud, der ikke tåler andre produkter. Det har endda eksfolierende egenskaber og minimerer udseendet af urenheder og rynker. Hvor fås det? Hvordan bruges det? Lad os se på det.

Hvad er mandelsyre?

Mandelsyre er en del af familien af alfahydroxysyrer eller AHA‘er, som også omfatter andre produkter som glykolsyre og mælkesyre. Dets funktion er at bryde bindingerne mellem døde hudceller for at fremme rensning af porerne.

De molekyler, der udgør dette stof, er større end dem i andre lignende produkter. Faktisk er de dobbelt så store som dem i glykolsyre. Derfor trænger den ikke ind i hudbarrieren med samme intensitet som andre syrer, hvilket mindsker sandsynligheden for irritation.

Følsom eller akneudsat hud har stor gavn af denne syre. I sådanne tilfælde er der behov for produkter, der er stærke nok til at have en effekt, men som samtidig ikke er aggressive.

Mandelsyre

Mandelsyre udvindes af mandler. Det er kendt for sine eksfolierende egenskaber.

Fordele ved mandelsyre

Mandelsyre er et produkt, der er indiceret til behandling af hudimperfektioner forårsaget af hyperpigmentering. Dette omfatter bl.a. solpletter, fregner, melasma og postinflammatorisk hyperpigmentering.

Et af højdepunkterne ved dette produkt er, at det øger fastheden og elasticiteten. Dette skyldes, at det stimulerer kollagenproduktionen. Dette blev fastslået af en undersøgelse udført i 2013 og offentliggjort i US National Library of Medicine.

Andre fordele ved mandelsyre er som følger:

 • Det er eksfolierende. Det fjerner døde celler og snavs på huden, da det fungerer som en kemisk eksfoliering.
 • Renser porerne. Dette produkt er i stand til at trænge dybt ned i porerne, hvilket gør det muligt at rense snavset grundigt. Intet produkt lukker porerne helt, men mandelsyre hjælper til at skjule dem meget godt.
 • Stimulerer cellefornyelsen. Fjernelsen af døde celler stimulerer cellefornyelsen. Dette reducerer akne og hjælper med at udviske fine linjer.
 • Gør huden lysere. Når huden er godt eksfolieret, genvinder den sin balance og ser lysere og mere strålende ud.

Sådan bruger du det

Det er bedst at begynde at bruge det to eller tre gange om ugen i den første måned. Herefter kan det bruges hver eller hver anden dag. Det bør anvendes om aftenen og kan bruges sammen med andre fugtgivende ingredienser som f.eks. hyaluronsyre.

Det anbefales at vaske ansigtet grundigt med varmt vand og derefter vente 20 til 30 minutter, før du anvender mandelsyre. Det bør påføres i ansigtet, undtagen på øjenlinjen, halsen og brystet. Det må under ingen omstændigheder anvendes sammen med et andet produkt fra AHA-familien.

Om morgenen er det nødvendigt at anvende en fugtighedscreme og solcreme. Sidstnævnte er afgørende, når der anvendes eksfolierende syrer. Hvis det ikke anvendes dagligt, vil alle ovenstående fordele højst sandsynligt gå tabt.

Du er måske også interesseret i: Måder at eksfoliere død hud på

Kontraindikationer for mandelsyre

Som ethvert kosmetisk produkt har mandelsyre også kontraindikationer. Det er bedst at lave en test, før du indarbejder det i din daglige rutine. Du skal blot påføre lidt på armen tæt på albuerne. Vent derefter 24 timer. Hvis der er tegn på irritation, er det bedst ikke at bruge det.

Denne ingrediens bør ikke bruges om dagen eller i meget lange perioder, da den kan skabe en “rebound-effekt” og forårsage urenheder i ansigtet. Brugen af det anbefales ikke i følgende tilfælde:

 • Graviditet.
 • Amning.
 • Sår i huden.
 • Efter voksbehandling.
 • Aktiv herpes.
 • I kombination med produkter, der indeholder tretinoin.
 • På garvet hud.
Kvinde plejer sin hud med olie

Mandelsyre bør kun anvendes om aftenen. Desuden bør der anvendes solcreme den næste dag for at undgå uønskede virkninger.

Afsluttende anbefalinger

Det anbefales ikke at anvende mandelsyre efter at have gennemgået en kemisk peelingbehandling, da det kan virke mod hensigten. Efter sådanne procedurer er det bedst kun at bruge lotioner eller fugtighedscremer, selv om mandelsyre er et håndkøbsprodukt og er velegnet til alle hudtyper.

Det er altid bedst at konsultere en hudlæge før brug. Din læge kan have forslag eller anbefalinger, som bør følges.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Nardin, P., & Guterres, S. S. (1999). Alfa-hidroxiácidos: Aplicações cosméticas e dermatológicas. Caderno de farmácia. Porto Alegre, RS. Vol. 15, n. 1 (jan./dez. 1999), p. 7-14.
 • Wójcik A, Kubiak M, Rotsztejn H. Influence of azelaic and mandelic acid peels on sebum secretion in ageing women. Postepy Dermatol Alergol. 2013 Jun;30(3):140-5. doi: 10.5114/pdia.2013.35614. Epub 2013 Jun 20. PMID: 24278065; PMCID: PMC3834725.
 • Martire, A. C., & Guanaes, L. D. (2021). Avaliação da eficácia e segurança do ácido mandélico no tratamento da acne: uma revisão. Cadernos da Escola de Saúde, 21(1).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.