Forbindelsen mellem dermatitis og kortikosteroider

Der er en forbindelse mellem dermatitis og kortikosteroider. Disse er sikre, effektive lægemidler til hududslæt - så længe du bruger dem korrekt. Lær mere i denne artikel!
Forbindelsen mellem dermatitis og kortikosteroider
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Dermatitis og kortikosteroider går hånd i hånd, da sidstnævnte normalt er behandlingen af den førstnævnte. Kortikosteroider kan være dine allierede i afstand og minimering af dermatitisudbrud, når de anvendes korrekt.

Denne medicin har haft negative anmeldelser på grund af de bivirkninger, der tilskrives dem. De er dog mere sikre, end de ser ud til at være, når de bruges under lægeligt tilsyn. Faktisk er den tilsvarende sikkerhedsmargen passende, når den anvendes som specificeret af en professionel.

Hvad er dermatitis?

Et hududslæt

Dermatitis er en inflammatorisk, kronisk, kløende hudsygdom. Kortikosteroider er den valgte behandling, når der er et udbrud.

Som du kan se, er der en sammenhæng mellem dermatitis og kortikosteroider, da de er de valgte lægemidler. Dette skyldes, at de er sikre og effektive, så længe du bruger dem korrekt til behandling af dermatitis.

Forebyggelse eller afstand mellem hyppigheden af disse udbrud er afgørende for en persons livskvalitet. Kortikosteroider anvendes mindre hyppigt ved at forhindre udbrud.

Hvorfor bruge topiske kortikosteroider?

Disse kan være naturlige eller syntetiske.

 • Naturlige kortikosteroider er steroidhormoner, som kroppen syntetiserer fra kolesterol, og det griber ind i både inflammatoriske og immunologiske processer og styrer også stress.
 • Syntetiske kortikosteroider, såsom hydrocortison, syntetiseres ved at ændre strukturen af de naturlige. De markedsføres normalt i form af lægemiddelpræparater, og den aktuelle form henviser til muligheden for at anvende dem direkte på læsionen.

Hvordan virker kortikosteroider?

"Kortikosteroider" stavet med farverige bogstaver

Disse lægemidler har antiinflammatoriske, vasokonstriktoriske, immunmodulatoriske og antiproliferative virkninger. De er aktuelle, fordi de reducerer betændelse, kløe og rifter forårsaget af dermatitis.

De hjælper med at kontrollere udbrud af dermatitis, når de håndteres korrekt. De helbreder det dog ikke.

Afhængigt af deres styrke falder kortikosteroider under følgende klassifikation:

 • Ekstremt høj styrke er den mest effektive, da den inkluderer clobetasol.
 • Høj styrke, såsom methylprednisolon, er en af de mest ordinerede aktive ingredienser til behandling af atopisk hud og inkluderer beclomethason og betamethason (bruges mod eksem og dermatitis).
 • Lav styrke, såsom hydrokortison, er en farmaceutisk specialitet (EFP) selv i minimale koncentrationer.

Dermatitis og kortikosteroider: Bivirkninger

Bivirkningerne af kortikosteroider, der anvendes til behandling af dermatitis, afhænger hovedsageligt af følgende faktorer:

 1. Bivirkningerne varierer afhængigt af lægemidlets styrke, og jo højere styrke, desto mere sandsynlig er muligheden for at udløse bivirkninger.
 2. Påføring af et kortikosteroid på albuerne eller fodsålerne er ikke det samme som at anvende det på ansigtet eller kønsorganerne, fordi en tyndere hud absorberer det lettere.
 3. Huden hos børn, ældre og unge er mere modtagelig for bivirkninger.
 4. Huden absorberer ikke en flydende opløsning, som den absorberer en creme eller en salve, så jo federe hjælpestoffet er, desto større er absorptionen og varigheden af dens virkning.
 5. Jo længere behandling, jo større er risikoen for bivirkninger (det er derfor undertiden bedre at bruge et kortikosteroid med høj styrke i et par dage end et kortikosteroid med lavere styrke til en længere behandling).
 6. Jo større det behandlede område er, jo større er muligheden for bivirkninger.

Kender du bivirkningerne ved kortikosteroider?

Dette stof producerer irreversible bivirkninger såsom strækmærker, karsprængninger eller dermisk atrofi. Det producerer imidlertid også andre bivirkninger, der er reversible, såsom blandt andet ansigtserytem, variationer i hudpigmentering, acne og rosacea.

Kortikosteroider er fotosensibiliserende, så folk skal bruge solbeskyttelse, når de gennemgår behandling med det. Det kan også forårsage bivirkninger på et systemisk niveau. Disse er dog sjældne og på grund af absorptionen af kortikosteroid gennem huden.

Blandt disse bivirkninger er:

 • Forsinket vækst.
 • Forhøjet blodtryk.
 • Diabetes mellitus.
 • Mineralokortikoid virkning.

Konklusion om forbindelsen mellem dermatitis og kortikosteroider

Tal med din læge for mere information.

Forsøg at bruge specifikke blødgørende cremer mellem udbrud for at undgå brugen af kortikosteroider, hvis du lider af dermatitis, og følg altid din læges anvisninger. Dette er den bedste måde at kontrollere sygdommen på og omgå overdreven brug af medicin.

Du kan også undgå bivirkninger af kortikosteroider, når du bruger dem under lægeligt tilsyn. Dette skyldes, at du skal følge den dosis og varighed af behandlingen, der er ordineret af din læge.

Det kan interessere dig ...
Kortikofobi: Frygten for kortikosteroider
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kortikofobi: Frygten for kortikosteroider

Frygten for kortikosteroider er vokset indenfor de seneste årtier. Denne medicin kan have forskellige vigtige bivirkninger. Læs mere her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Lebrun-Vignes, B., & Chosidow, O. (2007). Corticoterapia local cutánea. EMC – Pediatría. https://doi.org/10.1016/s1245-1789(07)70253-6

 • Mateos, M. (2011). Guía de tratamiento de la Dermatitis Atópica en el niño. Documento de consenso grupo de expertos.

 • Berbegal, L., DeLeon, F. J., & Silvestre, J. F. (2015). Estudio de sensibilización a corticoides en una consulta de alergia cutánea. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/j.ad.2015.07.007


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.