4 midler mod tænderskæren (bruxisme)

Eksamensugen på universitet, en virksomheds-sammenlægning, eller en stor mængde mentalt belastende arbejde kan kombineres med de daglige krav og dermed øge chancen for bruxisme.
4 midler mod tænderskæren (bruxisme)

Sidste ændring: 15 oktober, 2018

Bruxisme er en tilstand, der kendetegnes ved overdreven gnidning eller skæren af tænder, kæbe og kindtænder. I de fleste tilfælde opstår det om natten og kan forårsage mange problemer og skader, samt smerter og knækkede tænder. I dagens artikel vil vi give dig nogle af de bedste metoder, der kan hjælpe dig med at forhindre tænderskæren.

Hvad du bør vide om bruxisme

rene tænder - bruxisme

Som vi fortalte tidligere, opstår bruxisme, når en person bidder sine tænder hårdt sammen, eller når man gnider dem imod hinanden, som om man vil ville slibe dem. Dette er en dårlig vane, meget lig det at bide negle eller læber. Der er ubevist og ufrivilligt, hvilket vil sige, du ikke engang opdager, når du gør det før nogen fortæller dig det, eller før det gør ondt.

Mennesker der lider af bruxisme, oplever det for det meste om natten imens de sover. Om morgenen kan de have en stor smerte i kæberne eller tandkødet, og det sker endda, at mennesker knækker tænder på grund af friktionen og trykket.

Hvad er de mest almindelige årsager til bruxisme? Svarer er, at der er mange forskellige, men de har alle at gøre med følelser og ens mentale tilstand. Det involverer:

Stress

Lad os sige du har været under hårdt pres i flere dage, uger eller sågar måneder. På en eller anden måde skal du komme af med det. I dette tilfælde er tænderskæren en måde.

Angst

Angst

Visse tidspunkter i dit liv som ægteskab, fødsel, en stor beslutning og din bryllupsrejse kan forårsage angst og jo større er sandsynligheden for, at du ville frigive disse spændinger ved at gnide dine kæber og tænder imod hinanden.

Ophobede følelser

Hvis du er indadvendt, har problemer derhjemme, har lært aldrig at sige hvad du føleler, er under et stort pres, ikke kan tale åbent med din familie, eller føler et behov for at undertrykke dine følelser, så kan det være, at du lider af bruxisme om natten.

Mental udmattelse

Eksamensugen på universitet, en virksomheds-sammenlægning, eller en stor mængde mentalt belastende arbejde kan kombineres med de daglige krav og dermed øge chancen for bruxisme.

Hvad er konsekvenserne ved at skære tænder?

Tænder 3

Nogle af bruxismes effekter omfatter:

 • Tandpine, når der presses hårdt sammen
 • Smerte i nakken på grund af tænderskæren og dårlig holdning
 • Problemer med dine bidfunktion, hvilket forårsager ømhed omkring ørerne
 • Nedslidning af dine tænder og kindtænder, som gør dem svagere og mere sensitive. Dette kan føre til huller, tab af tænder, tandkødsbetændelse og mere
 • Smerte eller hævelse omkring kæberne
 • Søvnløshed kombineret med smerter i munden, eller meget stress

Hvordan kan bruxisme behandles?

kirsebær

Reducer presset på dig selv

Først og fremmest skal du finde en sundere måde at komme af med dine spændinger på. Berolig dine nerver og stress af før du går i seng. At have kontrol over sine følelser er meget vigtigt. Du bliver nødt til at fjerne de ting, der trækker dig ned, som får dig til at føle dig syg eller forårsager depression. Måske er det ved at dyrke sport, have færre arbejdstimer eller springe en klasse over. Det er for dit eget helbreds skyld.

Derudover hvis problemet er, at dine følelser ophobes, så er det en god ide at sige hvad du føler. Du kan måske finde lettele ved bare at snakke med spejlet, en ven eller sågar en terapeut. Det vigtige er, at du kommer af med dine følelser. Måske ved at tale om det, kan du finde en løsning på et problem, som du ikke havde tænkt på før. Vær ikke stille medmindre det er nødvendigt. Og lad ikke ordene sidde fast i din hals, fordi på et tidspunkt vil du betale prisen for det.

Dyrk motion

Motion

Dette er en fantastisk måde til at frigøre spændinger og lette stress på, som ellers kan føre til tænderskæren. Nogle mennesker foretrækker højintensitets træning såsom boksning, kickboksning, spinning eller at løbe maraton. Andre vælger den mere rolige løsning såsom yoga, pilates og svømning. Hvis du ikke har meget fritid, prøv i det mindste at gå en tur hver dag eller tag trapperne i stedet for elevatoren. Du vil føle dig mere afslappet, og forhåbentlig vil det lette din lidelse.

Reducer indtaget af visse fødevarer

Afhængig af hvad du spiser, kan du føle dig mere eller mindre stresset og bekymret. De følgende fødevarer er dårlige for dit helbred, især hvis du allerede er stresset og oplever bruxisme:

 • Raffineret sukker
 • Sodavand
 • Friturestegt mad
 • Fastfood
 • Kaffe
 • Chokolade
 • Eddike
 • Sukkerholdige juicer

Hertil kommer, at de fleste af de ovennævnte fødevarer er dårlige for dine tænder, fordi de ødelægger emaljen. I modsætning er rå frugter og grøntsager en fremragende kilde til næringsstoffer, de mindsker din appetit, og holder dig fra at have lyst til at spise usunde fødevarer. Prøv at drikke frisk juice to gange om dagen. Spis salat og æbler omkring middagstid.

Drik beroligende te

te

Du kan drikke dem på hvilket som helst tidspunkt af dagen, men de virker bedst, hvis du drikker dem en time eller to, inden du går i seng. De mest afslappende urter er:

 • Passionsblomst
 • Anis
 • Pebermynte
 • Kamille
 • Orangeblomst

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.