Almindelige symptomer på parasitter i tarmen

Mens vi måske ikke forbinder dem, kan visse almindelige symptomer, såsom ekstrem træthed eller endda en kløende næse, være tegn på intestinale parasitter.
Almindelige symptomer på parasitter i tarmen

Sidste ændring: 10 maj, 2019

Tarmparasitter er et ret irriterende problem. De almindelige symptomer på parasitter i tarmen er svære at diagnostisere og kan meget let tilskrives andre almindelige sundhedsproblemer, såsom:

 • Fordøjelsesproblemer
 • Nervøsitet eller angst
 • Ændringer i appetit
 • Vægttab eller forøgelse

I denne artikel beskriver vi alle de symptomer, der hjælper dig med at fortælle, om du lider af intestinale parasitter.

Hvad er tarmparasitter?

Lær symptomer på parasitter i tarmen her

Intestinal parasitter er mikroorganismer, der lever i tarmene, og som påvirker din bakterielle flora, såvel som absorptionen af næring og fordøjelsesmekanismerne.

De mest almindelige er:

 • Giardia
 • Taenia
 • Amoeba
 • Ascaris
 • Lamblia

For det meste bliver de parasitter, der finder deres vej ind i din krop, fjernet sammen med din afføring.

Men dit immunsystem kan blive svækket af eventuelle toksiner, der akkumuleres i din krop. Det fodrer parasitterne, som derefter kan vokse og forårsage problemer i deres nye hjem.

Hvordan kan jeg vide, om jeg lider af parasitter?

Intestinale parasitter er normalt svære at opdage. Det er fordi at symptomerne ofte forvekslet med andre sundhedsmæssige problemer, eller fordi de ikke bliver anset som værende alvorlige nok.

Derfor er det vigtigt at kende de advarselstegn, som din krop kan give dig. Hvis de vedvarer uden nogen åbenbar grund, kan de hjælpe dig med at afgøre årsagen.

Nedenfor går vi tale mere om, hvad disse symptomer er. Nogle af dem er meget almindelige, mens andre virkelig vil overraske dig. Hvis du har mistanke eller spørgsmål, anbefaler vi, at du taler med en læge så hurtigt som muligt.

Fordøjelsesproblemer er et af de mest almindelige symptomer på parasitter i tarmen

Et af de mest almindelige symptomer på intestinale parasitter er hyppige fordøjelsesproblemer, især diarré, forstoppelse, luft i maven og oppustethed.

Problemet er, at mange mennesker oplever disse problemer regelmæssigt, og de kan skyldes mange forskellige ting.

Du skal dog være opmærksom, hvis du spiser godt, men stadig har problemer.

Ændringer i appetitten kan være tegn på tarmparasitter

Vi har alle appetitændringer af forskellige grunde på et eller andet tidspunkt i livet. Men det kan også være et symptom på at du har en parasit, når din appetit stiger eller falder drastisk, og du ved ikke hvorfor.

Det kan være at det ligeledes opstår sammen med et pludselig vægttab eller vægtøgning. Du bør få mistanke om intestinale parasitter, hvis dette sker for dig.

Nervøsitet eller irritabilitet er et af de mest almindelige symptomer på parasitter i tarmen

irritabilitet er symptom på interstinale parasitter

Intestinale parasitter er ret stressende på din krop. De forårsager problemer i dit nervesystem, uden at du selv ved det.

Det kan føre til øget angst, irritabilitet og stress.

Nogle mennesker oplever løbende disse psykologiske tilstande. Men hvis det er usædvanligt for dig, bør du også se efter andre mulige symptomer.

Det kan også være et signifikant tegn hos børn, hvor det kan manifestere sig som hyperaktivitet. Du kan også se at deres pupiller bliver udvidet.

Kløe er et af mange symptomer på parasitter i tarmen

Kløe i området omkring anus eller andre dele af din krop er også et tegn på, at du kan have en parasit. Det er en af ​​de mest almindelige måder at få en parasit på, især for børn, der kan have kløe uden at indse det.

At have kløende næse er også almindeligt. Det er et af de mest interessante og ukendte symptomer, og selv om der ikke er noget videnskabeligt grundlag for dette, er det noget, der er værd at huske på, sammen med de andre tegn.

Forklaringen ligger i  forholdet mellem din næse og tarmene, som findes i refleksologi.

Kronisk træthed

kronisk træthed

Kronisk træthed og fibromyalgi er netop blevet blevet anerkendt som lidelser indenfor det sidste årti. Hver af disse lidelser kan karakteriseres af en gruppe af symptomer, der er vanskelige at diagnosticere, fordi de let kan tilskrives andre sygdomme.

Årsagen er stadig ikke kendt, men intestinale parasitter kan være synderen hos nogle mennesker, der oplever sådanne forhold.

Vaginale infektioner

Kvinder, der ofte får vaginale infektioner, bør huske på, at intestinale parasitter kan være årsagen til at de oplever disse gentagne infektioner i deres kønsorganer.

Derfor kan disse infektioner vende tilbage, selv efter en behandling, der virker effektive på kort sigt.

Løsningen er at slippe af med parasitten en gang for alle, og følge strenge hygiejneprotokoller.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Boorom, K. F., Smith, H., Nimri, L., Viscogliosi, E., Spanakos, G., Parkar, U., … Jones, M. S. (2008). Oh my aching gut: Irritable bowel syndrome, Blastocystis, and asymptomatic infection. Parasites and Vectors. https://doi.org/10.1186/1756-3305-1-40
 • Stark, D., van Hal, S., Marriott, D., Ellis, J., & Harkness, J. (2007). Irritable bowel syndrome: A review on the role of intestinal protozoa and the importance of their detection and diagnosis. International Journal for Parasitology. https://doi.org/10.1016/j.ijpara.2006.09.009
 • Robertson, L. J., Hanevik, K., Escobedo, A. A., Mørch, K., & Langeland, N. (2010). Giardiasis – why do the symptoms sometimes never stop? Trends in Parasitology. https://doi.org/10.1016/j.pt.2009.11.010

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.