De 10 bud til at bekæmpe træthed og stress

For ikke at forværre din stress, begræns dig til en enkelt kop kaffe om dagen inden middag. Vælg naturlige juicer fremfor sodavand for at give dig sund energi.
De 10 bud til at bekæmpe træthed og stress

Sidste ændring: 11 oktober, 2018

Træthed er normalt en midlertidigt hændelse og opstår som et resultat af fysisk udfoldelse, mangel på søvn og sågar hvis man spiser dårligt i løbet af dagen. Men kronisk træthed kan forhindre dig i at leve et normalt liv. Du kan heldigvis bekæmpe træthed med de her 10 bud.

Hvad er årsagen til udmattelse og kronisk træthed? Det kan skyldes en række faktorer fra sygdom til mangel på vitaminer eller udiagnosticeret depression. I dagens artikel vil vi fokusere på den form for træthed, der er forårsaget af stress.

Det daglige pres kan være svært at håndtere og kan endda være invaliderende. At ændre dine vaner og prioritere at håndtere nogle af de stressfulde situationer, vil helt sikkert hjælpe. Men ved at holde øje med hvad du spiser og følge rådende i denne artikel, vil du fremskynde din bedring. Har du lyst til at prøve det? Gør disse råd til en realitet i dag!

1. Start dagen med at glas varmt vand med citron

Det er ideelt til at gøre din krop mere basisk, til at skylle giftstoffer ud og styrke immunforsvaret. Citronsaft er en guldgrube af vitaminer og mineraler, der hjælper med at bekæmpe udmattelse og træthed. Begynd at drikke det hver morgen, når du står op og fortsæt i 5 dage. Hold pause i weekenderne og start så igen. Du vil opdage hvilken forskel det gør!

2. Ja, havregryn er fremragende til at bekæmpe stress

Havregryn er en super fødevare, der er rig på mange vitaminer, mineraler og næringsstoffer. Derudover er det også en medicinsk fødevare for nervesystemet. Det indeholder et alkaloid kaldet “avenin”, som er et mildt beroligende stof. Det vil hjælpe med at gøre starten på din dag mere afslappet og med de rigtige næringsstoffer, så du undgår den klassiske morgentræthed.

Ved at tilsætte lidt mandler til skålen med havregryn, vil du øge egenskaberne yderligere.

3. Du kan bekæmpe træthed ved at drikke bare én kop kaffe om dagen – og undgå sodavand

Kaffe til at bekæmpe træthed.

Kaffe er en naturlig stimulator og, på grund af dens energigivende egenskaber og høje indhold af antioxidanter, er det godt at inkludere en kop kaffe til din morgenmad. Det vil hjælpe dig med at vågne op og forbedre dit humør.

Det er dog meget vigtigt, at du ikke overskrider den daglige mængde eller drikke kaffe om eftermiddagen. Fordi dit nervesystem allerede er påvirket af stress, kan koffeinen i kaffen påvirke nervesystemet yderligere. Vi skal også pointere, at mange mennesker som er stressede eller trætte, ofte vil ty til at drikke sodavand for at kvikke dem op, men uden at være klar over de risici, som de udsætter deres helbred for.

Det høje indhold af sukker vil (selv i light varianter) yderligere forværre symptomerne på træthed. Opkvikningen er midlertidig, og du vil synke endnu dybere bagefter. Begynd i stedet at drikke juicer eller sågar et glas vand med citron.

4. Motioner lidt hver dag

Selvom du føler dig træt, så skal du huske på, at årsagen til denne træthed bunder i stress, og en meget effektiv måde at bekæmpe det på, er ved motion såsom at gå en tur, svømme, cykle eller sågar danse. Det vil øge dine endorfin-niveauer og forbedre dit hjertes sundhed.

5. Sov 8 timer om natten og tag en 20 minutters lur om eftermiddagen for at bekæmpe træthed.

Søvn til at bekæmpe træthed.

Selvom du ikke kan sove, så luk øjnene og prøv at slappe af. Din krop og dit sind har brug for det. Husk at have den samme rutine og spis og gå i seng på det samme tidspunkt hver dag. Det vil hjælpe dig med at få en bedre søvn og bekæmpe stress og træthed.

6. Træk vejret i naturlige omgivelser

Find lidt tid i løbet af dagen til at nyde naturen. Brug en halv time udenfor i den friske luft et sted hvor der er træer. Føl den friske brise, solen på dit ansigt, indånd dybt og frakobl dine tanker. Lad være med at tænke og lad dig blive grebet af den fredfyldte natur. Det er virkelig terapeutisk.

7. Usødet naturlig yoghurt kan hjælpe dig med at bekæmpe træthed

Spis yoghurt for at bekæmpe træthed.

Det er fremragende til morgenmad eller som en eftermiddags snack. Naturlig yoghurt hjælper med at regenerere tarmfloraen og fremmer udskillelsen af serotonin, et hormon der regulerer og forbedrer humøret.

Det er også godt til at reducere stress og sågar kropstemperaturen, så du får en bedre nattesøvn.

8. Prøv at spise usødet mørk chokolade

En naturlig kilde til antioxidanter, calcium og magnesium. Mørk chokolade er fremragende til at reducere træthed og virkningerne af stress. Vi elsker det! Så hav altid lidt mørk chokolade i din taske. Den daglige mængde du bør indtage er imellem 30 og 60 gram.

 

9. Fisk fremfor rødt kød

Det er rigt på proteiner og sunde fedtsyrer. Blå fisk er noget du bør inkludere i din daglige kost for at bekæmpe træthed og stress.

Laks, ørred og sardiner, vil hjælpe dig med at reducere dit cortisol niveau i blodet. Det kan sågar hjælpe dig med at undgå hovedpine og ledsmerter, som ofte er forbundet med stress. Det er virkelig sundt, fravælg aldrig blå fisk!

10. Et glas rødvin om dagen kan hjælpe med at bekæmpe træthed

Kan rødvin virkelig bekæmpe træthed?

Et glas rødvin om dagen er godt for hjertet, regulerer blodtrykket, reducerer kolesterol og hjælper med at bekæmpe angst og stress. Glem ikke denne lille gave fra naturen og drik altid med måde.

Det kan interessere dig ...
Syv ting du kan gøre derhjemme for at lindre senebetændelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Syv ting du kan gøre derhjemme for at lindre senebetændelse

Senebetændelse har tendens til at komme efter muskelskader. Her er syv ting, du nemt kan gøre derhjemme for at lindre senebetændelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Perry, S. E., & Santhouse, A. M. (2016). Chronic fatigue syndrome. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2016.09.015
  • Mohanapriya, M., Ramaswamy, L., & Rajendran, R. (2013). Health and Medicinal Properties of Lemon (Citrus Limonum). International Journal Of Ayurvedic And Herbal Medicine.
  • Katz, D. L. (2001). A Scientific Review of the Health Benefits of Oats. Public Health.
  • de Mejia, E. G., & Ramirez-Mares, M. V. (2014). Impact of caffeine and coffee on our health. Trends in Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.tem.2014.07.003
  • Vartanian, L. R., Schwartz, M. B., & Brownell, K. D. (2007). Effects of soft drink consumption on nutrition and health: A systematic review and meta-analysis. American Journal of Public Health. https://doi.org/10.2105/AJPH.2005.083782
  • Warburton, D. E. R., Nicol, C. W., & Bredin, S. S. D. (2006). Health benefits of physical activity: The evidence. CMAJ. https://doi.org/10.1503/cmaj.051351
  • Parvez, S., Malik, K. A., Ah Kang, S., & Kim, H. Y. (2006). Probiotics and their fermented food products are beneficial for health. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.2006.02963.x
  • Fernández-Murga, L., Tarín, J. J., García-Perez, M. A., & Cano, A. (2011). The impact of chocolate on cardiovascular health. Maturitas. https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2011.05.011
  • Health, S. (2016). Seafood Health Facts : Making Smart choices Balancing the Benefits and Risks of Seafood Consumption. National Integrated Food Safety Initiative of National Institute of Food and Agriculture.
  • Guilford, J. M., & Pezzuto, J. M. (2011). Wine and health: A review. American Journal of Enology and Viticulture. https://doi.org/10.5344/ajev.2011.11013

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.