Alt hvad du behøver at vide om behandling af cyster på æggestokkene

Der findes to typer behandling af cyster på æggestokkene: medicinsk og kirurgisk. Vi fortæller dig om dem begge her i artiklen.
Alt hvad du behøver at vide om behandling af cyster på æggestokkene
Elisa Martin Cano

Skrevet og kontrolleret af læge Elisa Martin Cano.

Sidste ændring: 21 november, 2023

Behandling af cyster på æggestokkene er en del af terapien for godartede tilstande i det kvindelige reproduktive system. Denne læsion er en slags sæk fyldt med væske inde i organet eller på dets overflade.

De fleste kvinder har dem på et eller andet tidspunkt i deres liv. Faktisk er det en meget hyppig situation, der har en prævalens på omkring 14% alene hos postmenopausale kvinder.

Sandheden er, at disse tumorer kan forsvinde af sig selv uden noget ubehag. Men i nogle tilfælde forårsager de alvorlige symptomer, hvilket er grunden til, at behandling af cyster på æggestokkene er nødvendig. Vi vil forklare alt, hvad du har brug for at vide om det i dagens artikel.

Hvilke typer cyster på æggestokkene findes der?

Som sagt er cyster på æggestokkene godartede vækster, der opstår i dette organ. De har en tendens til at indeholde væske indeni. Generelt kan de opdeles i to kategorier: funktionelle og ikke-funktionelle cyster.

Funktionelle cyster er dem, der opstår fra en follikel i æggestokkene. Folliklerne er ansvarlige for at frigive ægget i hver cyklus, og de er også hormonproducenter. Når en follikel ikke frigiver ægget og fortsætter med at vokse, kan den ende med at danne en cyste.

De fleste af dem er selvbegrænsende og forsvinder af sig selv efter tre eller fire menstruationscyklusser. Desuden forårsager de normalt ikke smerter eller andre symptomer.

På den anden side er der cyster på æggestokkene, som ikke er relateret til menstruationscyklussen, og som falder ind under kategorien ikke-funktionelle cyster. Disse omfatter bl.a. cystadenomer, endometriomer og dermoider. Disse er forbundet med en øget risiko for komplikationer og kræver derfor behandling.

Model viser cyster på æggestokke
Cyster på æggestokkene er hulrum med væske, som kan være funktionelle eller ikke-funktionelle.

Vi tror også, du vil være interesseret i at læse dette: Bindi Irwin fortæller om sit liv med endometriose

Hvad er komplikationerne ved cyster på æggestokkene?

Mulige behandlinger af cyster på æggestokkene er fokuseret på at undgå komplikationer, der kan bringe kvindens liv i fare. For eksempel kan læsionen briste, så der kommer væske ind i bughulen.

Dette resulterer i indre blødninger og stærke smerter i underlivet. Risikoen for bristninger varierer alt efter cystens størrelse. Risikoen er større for dem med en stor diameter.

Cyster kan også forårsage torsion af æggestokkene. Denne komplikation manifesterer sig normalt med kvalme, opkastning og smerter. Desuden kan blodgennemstrømningen i æggestokken blive kompromitteret, som om den var blevet kvalt, hvilket fører til, at de celler, den består af, dør.

Hvad er de mulige typer af behandling af cyster på æggestokkene?

Hos mange kvinder opdages cyster på æggestokkene tilfældigt under en gynækologisk undersøgelse. Langt de fleste giver ikke symptomer, så den bedste måde at holde øje med dem på er gennem regelmæssige undersøgelser.

De fleste er harmløse og forsvinder af sig selv. Når det er sagt, og disse tumorer ikke forårsager nogen skade, er det bedst at foretage en periodisk opfølgning af cysten. På den måde kan lægen analysere, om den har ændret størrelse, eller om der er kommet nye symptomer. På den anden side, når der er risiko for komplikationer eller symptomer, er der andre behandlingsmuligheder.

Medicinsk behandling af cyster på æggestokkene

Hormonelle præventionsmidler anbefales nogle gange til at behandle cyster på æggestokkene eller for at forhindre, at de dukker op igen. Det, de opnår, er at hæmme ægløsningen, så der ikke dannes nye. De reducerer dog ikke størrelsen på de eksisterende.

Desuden har hormonelle præventionsmidler, som f.eks. p-piller, mange bivirkninger. En undersøgelse offentliggjort i Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología konkluderede, at der ikke er nogen væsentlig forskel mellem behandling med p-piller og behandling uden, så sørg for at overveje denne mulighed nøje, hvis din læge foreslår det.

Kirurgisk behandling

Når cyster på æggestokkene er store eller vokser hurtigt, beslutter de fleste læger at fjerne dem ved operation. Det kan endda være en okkult kræftproces, så fjernelse af en cyste er nogle gange en af de bedste muligheder.

Fjernelse sker ved to teknikker: en laparoskopi eller en laparotomi. Afhængigt af cystens art er det desuden muligt, at kun denne del fjernes, eller at det er nødvendigt at fjerne hele æggestokken. I tilfælde af kræft kan det endda være indiceret at fjerne livmoderen og æggelederne også.

En laparoskopi udføres normalt, når cysten er lille. Det gøres gennem et minimalt snit i maven, hvorigennem det nødvendige materiale indføres for at fjerne tumoren. Videnskabelige undersøgelser bekræfter, at dette er det bedste alternativ, f.eks. under graviditet.

En laparotomi er forbeholdt større cyster. Det er en teknik, der udføres gennem et større snit i maven. Ved hjælp af denne operation kan resten af organerne også fjernes, hvis der er tale om en kræftproces.

Kvinde tager sig til maven før behandling af cyster på æggestokkene
Opdagelsen af en cyste i æggestokkene kan ske under et rutinetjek. Det er faktisk den mest almindelige måde at opdage cyster på.

Vi tror også, at du vil kunne lide at læse denne artikel: Cyster i brysterne: Hvad betyder de?

Hvad du skal huske på om behandling af cyster på æggestokkene

Cyster på æggestokkene er en meget hyppig tilstand. De fleste af dem er harmløse og forsvinder af sig selv. Men hvis de giver symptomer, eller hvis der er risiko for komplikationer, er det nødvendigt at behandle dem. Derfor er det vigtigt at konsultere en gynækolog i tilfælde af smerter i underlivet eller ændringer i menstruationsblødningen.

Behandlingen bør altid vælges af en specialist. Blandt mulighederne er præventionsmidler med ringe videnskabelig evidens og kirurgiske teknikker, som generelt giver et bedre resultat.

Det kan interessere dig ...
Opdag og undgå cyster på æggestokkene
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Opdag og undgå cyster på æggestokkene

Det kan være svært at opdage cyster, men det er vigtigt at holde øje med symptomerne, så tilstanden kan blive behandlet i tide.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Troncoso J, J. L., Ricci A, P., Albornoz V, J., & Mackenna I, A. (2009). MANEJO LAPAROSCÓPICO DE QUISTES OVÁRICOS COMPLICADOS O PERSISTENTES DURANTE EL EMBARAZO. Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología, 74(5), 292–298. https://doi.org/10.4067/S0717-75262009000500005
 • Revisión sistemática de la literatura de punción-esclerosis de quistes y endornetriornas ováricos – Dialnet. (n.d.). Retrieved July 24, 2020, from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3851788
 • Trastornos ováricos benignos – Dialnet. (n.d.). Retrieved July 24, 2020, from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3053509
 • Briones-Landa, Carlos Humberto, et al. “Comparación del tratamiento laparoscópico vs laparotomía en teratomas ováricos.” Ginecol Obstet Mex 78.10 (2010): 527-532.
 • Hakoun, Abdullah M., et al. “Adnexal masses in pregnancy: An updated review.” Avicenna Journal of Medicine 7.4 (2017): 153.
 • Monar Castillo, William Germán. Quiste ovárico en mujeres postmenopaúsicas. BS thesis. Universidad Técnica de Ambato-Facultad de Ciencias de la Salud-Carrera de Medicina, 2015.
 • González V, M., Goity F, C., & Kahn Ch, M. (2007). ¿SON ÚTILES LOS ANTICONCEPTIVOS ORALES EN EL TRATAMIENTO DE LOS QUISTES OVÁRICOS FUNCIONALES? Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología, 72(6), 402–406. https://doi.org/10.4067/S0717-75262007000600008
 • Agostinho, Lisa, et al. “Benign ovarian lesions with restricted diffusion.” Radiologia brasileira 52.2 (2019): 106-111.
 • Sánchez, Álvarez, and Aida de la Caridad. “Torsión de ovario.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 37.1 (2011): 117-124.
 • Fuentealba T, I. (2006). QUISTES OVARICOS EN RECIEN NACIDAS, NIÑAS Y ADOLESCENTES: ASPECTOS ULTRASONOGRAFICOS. Revista Chilena de Radiología, 12(1), 15–20. https://doi.org/10.4067/S0717-93082006000100006
 • Le Frère-Belda, M-A. “Clasificación histopatológica de los tumores ováricos.” EMC-Ginecología-Obstetricia 50.3 (2014): 1-24.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.