Bindi Irwin fortæller om sit liv med endometriose

Bindi Irwin blev opereret for sin endometriose og sendte en besked til alle kvinder, der går igennem det samme.
Bindi Irwin fortæller om sit liv med endometriose
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 30 marts, 2023

Den unge australier og naturforkæmper Bindi Irwin benyttede Twitter til at fortælle om den endometriose, som hun har haft i ti år. Den 24-årige sangerinde og danserinde gav detaljer om sin lidelse og de symptomer, der ændrer hendes livskvalitet.

Ekstrem træthed, uforklarlig udmattethed og cykliske smerter er tegn, der udmønter sig i irritabilitet, lav produktivitet og fravær fra arbejdet på grund af lidelsen. Kvinder med denne sygdom må håndtere en situation, der hindrer deres projekter.

Desuden kan endometriose være underdiagnosticeret. Mange patienter går gennem læger og klinikker uden at finde en præcis diagnose, hvilket forsinker den rette behandling. Irwins rejse var faktisk ikke uden disse omskiftelser:

“I 10 år kæmpede jeg med uovervindelig træthed, smerter og kvalme. En læge fortalte mig, at det bare var noget, man har med at gøre som kvinde, og jeg gav helt op og forsøgte at overleve smerten.”

-Bindi Irwins Twitter-

Disse oplevelser tilføjer traumer til det fysiske faktum. Der er en lidelse, som ikke erkendes, og der opstår forvirrende fornemmelser, så man tror, at der ikke er nogen løsning, eller at tilstanden er en “naturlig konsekvens” af at være kvinde.

Hvad er endometriose?

Denne tilstand består af vækst af endometrievæv uden for livmoderen. Livmoderslimhinden er livmoderens inderste lag, idet det er den del, der afstødes under menstruationen, og den del, der vil modtage det befrugtede æg, når en graviditet begynder.

Da den vokser uden for sit naturlige sted, opstår blødningscyklussen på tidspunkter, der er unormale for den menneskelige anatomi. Derfor er der smerter i de områder, hvor dette fejlplacerede (ektopiske) væv er placeret.

Det er normalt placeret i æggelederne og æggestokkene.

Denne placering i bækkenet, uden for livmoderen, er årsagen til det intense ubehag, der optræder næsten en gang om måneden hos patienterne. Det ektopiske endometrium bliver betændt ved hormonel påvirkning og bløder endda, som om det faktisk var inde i livmoderen.

Problemet er, at betændelsen på mellemlang sigt også påvirker det omgivende væv. Det vil sige, at æggelederne og æggestokkene ophober væske, svulmer op, forsøger at heles efter hver menstruationscyklus og producerer overskydende fibrøst væv. Dette væv forårsager sammenvoksninger i bækkenet og fører til infertilitet hos kvinder.

Kvinde har underlivssmerter

Hvad er symptomerne på endometriose, som Bindi Irwin lider af?

Irwin kommenterede, at træthed, smerte og kvalme har været de mest invaliderende symptomer for hende. Generelt set vender disse manifestationer tilbage hver måned i overensstemmelse med menstruationscyklussen og stimuleringen af kvindelige hormoner.

De hyppigste symptomer på endometriose er følgende:

  • Dysmenoré: Det er smerter, der opstår i forbindelse med menstruation, men på en overdreven måde. I en sådan grad, at den får kvinden til at hvile.
  • Dyspareuni: Det er den smerte, der opstår ved samleje.
  • Dysuri: Nogle kvinder rapporterer om ubehag ved vandladning. Især dem, der har udviklet fibrøse sammenvoksninger omkring blæren.
  • Træthed: Under menstruation kan kvinder med endometriose føle ekstrem træthed, som tvinger dem til at hvile. Men det kan også ske, at der er umærkelig blødning på grund af fejlplaceret endometrievæv. Dette vil føre til blodmangel og dermed til træthed.
  • Ændringer i tarmbevægelser: Den inflammation, der er forbundet med sygdommen, og det ektopiske vævs nærhed til fordøjelseskanalen begunstiger ændringen af tømningsrytmene. Der er patienter med diarré og andre med kronisk forstoppelse. Kvalme og opkastning er ikke ualmindeligt.

Bindi Irwin og hendes operation for at behandle endometriose

I et Instagram-opslag viste Bindi Irwin sig selv, der lige var blevet opereret for sin endometriose, i en hospitalsseng. Dette supplerede hendes opslag på Twitter, hvor hun fortalte om sine oplevelser med sin lidelse i 10 år.

I sin beretning henviser den unge australier til, at lægerne fjernede mange foci af ektopisk endometrievæv. De var endda overraskede over at spørge hende, hvordan hun havde formået at leve i al den tid med en sådan spredning af læsioner i kroppen.

Kirurgi for endometriose er en mulighed, der bør vurderes sammen med den behandlende læge og i overensstemmelse med patientens alder og fertilitetsudsigter. Når der ikke er noget ønske om at blive gravid i fremtiden, og symptomerne er meget intense, er det muligt at fjerne en stor del af bækkenindholdet, herunder de angrebne æggestokke.

Hos unge patienter, der ønsker at blive gravide, foretages der imidlertid en mere konservativ og punktvis operation. Føderationerne af ektopisk væv søges og fjernes en efter en. På denne måde bevares livmoderen og æggestokkene, så befrugtning og svangerskab er muligt.

Bindi Irwin gennemgik denne operation for at behandle sin endometriose. I sin beretning om begivenhederne nævner hun, at der blev fjernet 37 læsioner. En af dem var en endometriom, som er en større, mørkebrun væskefyldt formation.

Efter indgrebet er behandlingen normalt ikke afsluttet. Lægerne angiver som regel, at man fortsætter tilgangen med medicin, næsten altid baseret på hormonbehandlinger. De klassiske præventionsmidler ordineres samt gonadotropinfrigivende hormon- og gestagenagonister og -antagonister.

Kvinde har gennemgået operation af underliv

En ung kvindes budskab om håb

Mange unge kvinder lever med endometriose, ligesom Bindi Irwin, uden at vide det eller uden at vente på en præcis diagnose. Den australske aktivists budskab er et budskab om håb for de syge.

Der er muligheder for at få adgang til nye og effektive behandlinger. Men for at gøre det er det nødvendigt at få mere information om sygdommen og at nå ud til sundhedspersoner, der er interesserede i at tilbyde en løsning til deres patienter.

Vi ved mere og mere om endometriose. Der er dog stadig lang vej at gå for at opnå lige muligheder for patienterne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Agarwal, S. K., Chapron, C., Giudice, L. C., Laufer, M. R., Leyland, N., Missmer, S. A., … & Taylor, H. S. (2019). Clinical diagnosis of endometriosis: a call to action. American journal of obstetrics and gynecology220(4), 354-e1.
  • Araya, N. M. U. (2019). Actualización en los puntos clave de la endometriosis. Revista Médica Sinergia4(05), 35-43.
  • Kho, R. M., Andres, M. P., Borrelli, G. M., Neto, J. S., Zanluchi, A., & Abrão, M. S. (2018). Surgical treatment of different types of endometriosis: Comparison of major society guidelines and preferred clinical algorithms. Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology51, 102-110.
  • Ramin-Wright, A., Schwartz, A. S. K., Geraedts, K., Rauchfuss, M., Wölfler, M. M., Haeberlin, F., … & Leeners, B. (2018). Fatigue–a symptom in endometriosis. Human reproduction33(8), 1459-1465.
  • Quintero, M. F., Vinaccia, S., & Quiceno, J. M. (2017). Endometriosis: Aspectos Psicologicos. Revista chilena de obstetricia y ginecología82(4), 447-452.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.