Sådan kan man vide, om man har ægløsning

At vide, hvornår man har ægløsning, kan hjælpe til både at undgå og planlægge en graviditet. Ved du, hvilken dag i din menstruationscyklus du har ægløsning? I denne artikel vil vi fortælle dig alt, hvad du skal vide.
Sådan kan man vide, om man har ægløsning
Karina Valeria Atchian

Skrevet og kontrolleret af læge Karina Valeria Atchian.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Når man prøver at blive gravid eller håber på at undgå det, er det vigtigt at vide, hvordan ens menstruationscyklus fungerer. Hvis man ved, om man har ægløsning, kan man øge sine chancer for at undfange eller bruge beskyttelse. Dette er nemlig frugtbare dage, hvor kroppen har alt, hvad den skal bruge, for at befrugtning kan finde sted.

Hvad er symptomerne på ægløsning? På hvilket tidspunkt i menstruationscyklussen finder det sted?

I denne artikel vil vi give dig en kort oversigt over karaktertrækkene for en normal menstruationscyklus. Derefter vil vi vise dig, hvornår ægløsning finder sted, og hvordan man kan vide, om det finder sted.

Den normale menstruationscyklus

Overrasket kvinde med kalender over menstruationscyklus

Den normale menstruationscyklus inkluderer en række ændringer, der finder sted hver måned i kvindens frugtbare alder, som forbereder kroppen på muligheden for at gennemføre en graviditet.

Disse ændringer er på grund af tilstedeværelsen af forskellige kvindelige hormoner. De øges og reduceres i blodet. Det afgør de forskellige øjeblikke, som opstår i cyklussen.

Karaktertræk for menstruationscyklussen

Hjernen (hypothalamus og hypofysen) og æggestokkene producerer disse hormoner. I de fleste tilfælde har menstruationscyklussen de følgende karaktertræk:

 • Det varer mellem 28 og 35 dage.
 • Det består af to primære faser: Den follikulære fase og den luteale fase.
 • Den første dag er den første dag i menstruationen, og det er her, den follikulære fase begynder.
 • Den follikulære fase er den første periode, der varer mellem 14 og 21 dage. Den starter med menstruation og slutter med ægløsning.
 • Den luteale fase er den anden periode. Den varer omkring 14 dage.
 • Ægløsning sker hver måned.
 • Ændringer vil opstå i en kvindes krop under den normale menstruationscyklus. Nogle af disse inkluderer ændringer i kropstemperaturen, vaginal udflåd, menstruation osv.

Ægløsning er frigivelsen af et eller flere æg fra æggestokkene, og det opstår hver måned. Det omtalte æg vil blive der i kort tid, hvor det venter på befrugtning af sæd.

Menstruationscyklusser varierer fra kvinde til kvinde og måned til måned. Denne variation opstår mest af alt i den første fase, som er den follikulære fase. Som vi nævnte ovenstående, er dette fasen, som inkluderer ægløsning. Det kan derfor være svært at beregne ægløsningVi vil senere gennemgå, hvordan man kan vide, om man har ægløsning.

Vi ved, at den største mulighed for graviditet finder sted mellem tre og fem dage op til dagen, hvor man har ægløsning, inklusiv den dag, hvor man har ægløsning. Det betyder altså, at hvis man holder øje med den periode, som vi vil kalde den frugtbare periode, vil man maksimere sine chancer for at undfange.

Hvordan ved man, om man har ægløsning?

Illustration af befrugtning

Det første, vi vil sige, er, at der ikke er nogen troværdige metoder til at forudsige den første dag i ægløsningen derhjemme. Det vil derfor ikke være helt nøjagtigt at forudsige den frugtbare periode, med mindre man kan identificere de hormonelle ændringer, som finder sted i denne periode.

Vi bør slå fast, at det har vist sig ikke at være en pålidelig metode at føre kalender og tælle dagene for at identificere den frugtbare periodeeftersom det skifter fra måned til måned, som vi allerede har nævnt.

På den anden side er metoden med den basale kropstemperatur heller ikke pålidelig. Der er nye apps på telefoner, som tjekker kropstemperaturen, men de er heller ikke 100% pålidelige.

En metode, som forskere har fundet ud af er mere præcis til at forudsige den frugtbare periode, er identificering af vaginal udflåd før og under ægløsning. Vi ved, at når vaginal udflåd øges i mængden, bliver tyndere, mere elastisk og klistret, så er det en indikator på den frugtbare periode (der inkluderer dagen for ægløsning).

Du kan også måle de kvindelige hormoner i urin med en enhed, der minder om den, man bruger til at tjekke for graviditet. Det kaldes en ægløsningstest og den kan forudsige den frugtbare periode. De er ret prisvenlige. De kan dog også give falske positive resultater.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Elleve vaner, du bør undgå under graviditet

Det er vigtigt at tale med en gynækolog, hvis man vil vide, hvornår man har ægløsning

Metoder til at tjekke temperaturen derhjemme og tjekke vaginal udflåd kan fungere sammen til at sige, hvornår man har ægløsning, men de er ikke fuldstændig pålidelige. En ægløsningstest er mere pålidelig end de to metoder. Selvom man ikke må glemme, at de kan give falske positive resultater.

Når man er i tvivl, er det altid bedst at tale med sin læge eller en gynækolog for at kunne vurdere de forskellige muligheder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Holesh JE, Lord M. Physiology, Ovulation. [Updated 2020 Mar 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441996/
 • Wilcox, A. J., Dunson, D., Baird, D. D. (2000). La oportunidad del “período fértil” en el ciclo menstrual: estimaciones específicas por día desde un estudio prospectiv. British Medical Journal, 321(7271):1259-1262.
 • Su HW, Yi YC, Wei TY, Chang TC, Cheng CM. Detection of ovulation, a review of currently available methods. Bioeng Transl Med. 2017;2(3):238‐246. Published 2017 May 16. doi:10.1002/btm2.10058
 • Vigil P, Lyon C, Flores B, Rioseco H, Serrano F. Ovulation, a sign of health. Linacre Q. 2017;84(4):343‐355. doi:10.1080/00243639.2017.1394053

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.