Kvalme efter træning: Hvorfor opstår det?

Kvalme efter træning er et almindeligt symptom, som kan undgås. Vi fortæller dig, hvad de hyppigste årsager er, og hvordan du forebygger dem.
Kvalme efter træning: Hvorfor opstår det?
Elisa Martin Cano

Skrevet og kontrolleret af læge Elisa Martin Cano.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Kvalme er en almindelig følelse, der opstår efter træning. Det kan forekomme både hos folk, der træner ofte, og hos folk, der er ude af form. Forskellige faktorer kan forårsage det. I denne artikel vil vi tale om de hyppigste årsager samt nogle foranstaltninger til at forebygge kvalme efter træning.

Hvad er kvalme?

Kvalme er en ubehagelig følelse i den øvre del af maven efterfulgt af en trang til at kaste op. Det er meget ubehageligt og kan vare i minutter eller endda timer.

Årsagerne til kvalme kan være mange og varierede. Nogle af dem er mave-tarminfektioner, men det er endda muligt, at det kan opstå som en bivirkning af visse lægemidler.

Nu vil vi tale specifikt om kvalme efter træning. Følelsen kan opstå få minutter efter, at man har udført en fysisk aktivitet, eller under selve træningen. Desuden kan den forekomme både hos atleter, der er vant til intens træning, og hos folk, der er ude af form og normalt ikke dyrker sport.

Hvorfor opstår kvalme under træning?

Der er mange fysiologiske årsager til kvalme under eller efter træning. Nogle af de mest almindelige er følgende.

Kvinde dækker sin mund, da hun oplever kvalme efter træning

Dehydrering

Når du træner, især ved en vis intensitet eller i perioder eller på tidspunkter, hvor det er meget varmt, sveder du. Sved er en fysiologisk mekanisme, der er nødvendig for at regulere og opretholde kropstemperaturen.

Det, der sker, er, at når du sveder, mister du væske og mineralsalte. Dette tab får dit blodtryk til at falde, fordi blod hovedsageligt består af vand. Dette kan føre til kvalme og svimmelhed.

Det er derfor meget vigtigt at genopbygge den samme mængde vand og salte, som du mister ved at svede. Det kan du gøre ved at drikke vand eller isotoniske drikke, som holder dit blodtryk stabilt. Det er afgørende at drikke væske ofte og med små slurke. Det skal du gøre før, under og efter træningen.

Du er måske interesseret i: Kan motion forbedre ens psykiske helbred?

Hyperhydrering

Som sagt er det vigtigt at holde sig hydreret, men du skal huske på, at overdreven hydrering også har bivirkninger.

Tilstrækkelige niveauer af både vand og mineralsalte er nødvendige for at holde dit blodtryk på det rigtige niveau, og for at dine organer kan fungere korrekt. Blandt disse er natrium det vigtigste for at regulere dit blodtryk.

Når du drikker for meget vand, øges mængden af væske i din krop, og der opstår det, der kaldes hypervolæmi. Når det sker, bliver mængden af salte i kroppen mere fortyndet, så koncentrationen bliver lavere.

Et af de vigtigste stoffer er som sagt natrium. Når natriumkoncentrationen er lavere end normalt, opstår der kvalme og ubehag. For at undgå dette skal du drikke isotoniske drikke, der giver dig disse salte.

Digestion cut-off kan være årsag til kvalme efter træning

Kvinde tager sig til maven

Det, der populært kaldes “digestion cut-off“, har en fysiologisk forklaring. Når vi spiser, bruger kroppen en stor del af sin energi på at fordøje maden. Det sker især med de fødevarer, der er rige på fedt og proteiner. For at gøre dette omdirigerer den en stor del af blodet fra cirkulationen til maven, så den kan fungere bedst muligt.

Samtidig kræver musklerne også en stor mængde energi, når vi træner, fordi de har brug for en masse ilt for at udføre bevægelser og anstrengelser. Det er derfor, at hvis vi laver fysisk aktivitet kort efter et stort måltid, får mave-tarmkanalen ikke alt det blod, den har brug for til fordøjelsen.

Denne situation forårsager også kvalme og opkast. For at undgå dette er det vigtigt ikke at spise store eller meget fede måltider 2 til 3 timer før træning af høj eller moderat intensitet.

Forebyggelse af kvalme efter træning

Kvalme er et meget almindeligt symptom, når man træner, så i princippet er der ingen grund til at være urolig. Men når vi dyrker sport, kan vi tage højde for flere foranstaltninger for at forhindre ubehag.

Det er bedst ikke at spise for meget 2 til 4 timer før træning. Vi bør også drikke isotoniske drikke under træningen for at forhindre tab af vand og mineralsalte.

Derudover bør vi undgå at være udenfor i de varmeste timer på dagen, især om sommeren, hvor vi sveder mere, og dehydrering kan forekomme hurtigere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Rehidratación post-ejercicio: bebidas con alto contenido de potasio vs. agua y una bebida deportiva [Internet]. [cited 2020 May 24]. Available from: http://repositorio.ucr.ac.cr/handle/10669/567
  • Marins JCB. Estudio comparativo de diferentes procedimientos de hidratación durante un ejercicio de larga duracion. 2000;1.
  • Rabdomiólisis secundaria a hiponatremia [Internet]. [cited 2020 May 24]. Available from: http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0211-69952011000400022&script=sci_arttext&tlng=pt
  • Ramírez Molina C. Mecanismos fisiológicos producidos en el sistema musculoesquelético desencadenados por la deshidratación durante el ejercicio físico. 2018 Jan 25;

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.