Cyster i brysterne: Hvad betyder de?

Selv om de kan være almindelige, er en kvinde ofte bekymret for, at der kan være tale om brystkræft, når hun opdager brystcyster. I de fleste tilfælde vil disse dog ikke være ondartede.
Cyster i brysterne: Hvad betyder de?
Mario Benedetti Arzuza

Skrevet og kontrolleret af læge Mario Benedetti Arzuza.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Cyster i brysterne er væskefyldte sække inde i brystet, som normalt ikke er kræftfremkaldende – de er godartede. Derfor kan cyster i brysterne give anledning til betydelig bekymring, selv om de er meget almindelige. Men som du vil se i denne artikel, er sandsynligheden for, at de er ondartede, ret lille.

Den amerikanske kræftforening forklarer: “Mange brystknuder (knuder, buler) kan skyldes fibrose eller cyster, som er ikke-kræftfremkaldende (godartede) forandringer i brystvævet. Disse forandringer grupperes i det, der er kendt som “fibrocystiske forandringer”.

Selv om der ikke er nogen direkte sammenhæng mellem disse cyster og udvikling af brystkræft, er sandsynligheden større hos kvinder, der ikke har fået børn, kvinder med uregelmæssige menstruationscyklusser eller kvinder med brystkræft i familien.

Derfor anbefales det, at kvinder altid er opmærksomme på mulige forandringer i deres bryster og går til kontrolundersøgelser med jævne mellemrum.

Hvad er cyster i brysterne?

Illustration af cyster i brysterne

er det almindeligt, at mælkekirtlerne bliver blokeret

En cyste er en væskeansamling inde i brystet. Det vil være en klart afgrænset sæk, der normalt er ret lille – på størrelse med en kikært eller måske mindre. De har normalt væske indeni, selv om nogle cyster også har et fast indhold.

Der er ingen specifik regel for, hvornår de opstår. De kan forekomme hos meget unge kvinder, selv piger – omkring 10-12 års alderen i gennemsnit.

Hvis den er flydende eller halvfast, uden at der er tegn på, at den f.eks. kan indeholde blod, vil der i de fleste tilfælde være tale om en simpel cyste. Disse udvikler sig ikke til ondartet kræft, og de er heller ikke farlige.

I sådanne tilfælde er det muligt at fjerne væsken og derefter forsøge at undgå de forskellige faktorer, der kan forværre eller udløse dem.

Fibroadenomer

En anden type cyster i brysterne er fibroadenomer . De har normalt ingen symptomer, er smertefri og findes ved undersøgelse af brystet. De ligner en hård, bevægelig knude, og de kan virke glatte at røre ved eller endda med en vis ruhed. De bevæger sig frit, når man rører ved dem, ligesom en lille kikært, der bevæger sig, og de er også godartede.

Disse dannes på grund af en overdreven spredning af brystvæv, og selv om de kan have en tendens til at blive forvekslet med dem, vi har nævnt ovenstående, er de forskellige. Fibroadenomer er hyppigere før overgangsalderen.

Selv om de kan forekomme i alle aldre, opstår de normalt i puberteten og hos unge voksne kvinder. Derfor er deres fremkomst blevet sat i forbindelse med hormonelle ændringer i disse aldersgrupper.

Behandlingen af cyster består generelt af, at kvinden overvåger sine bryster. Kirurgi er normalt ikke nødvendig, men hvis kvinden ønsker at slippe af med dem, fjernes simple cyster med en nål, der trækker indholdet ud. Komplekse cyster vil kræve en biopsi og operation for at fjerne dem.

Årsager til cyster i brysterne

Eksperter har ikke været i stand til at fastslå årsagerne til cyster i brysterne, men flere risikofaktorer er blevet fremhævet i den forbindelse, såsom genetik og hormonelle ændringer.

Du er måske interesseret i: Lær, hvordan du opdager brystkræft

Misforståelser om cyster i brysterne

Læge taler med patient om scanning af bryst

Nogle populære overbevisninger om, hvorfor der opstår cyster i brysterne, er simpelthen ikke sande. De fleste er baseret på tilfældige, uvidenskabelige antagelser, der er inspireret af manglende viden og frygt for kræftbehandlingsteknikker.

Nogle siger f.eks., at mammografier kan skade brysterne, at utilsigtede eller hyppige slag forårsager kræft, at punktering (nåleaspiration for at analysere indholdet) får cysten til at sprede sig, eller at biopsier forårsager kræft.

Kan man forebygge cyster?

En sund livsstil kan hjælpe dig med at føle dig godt tilpas. Der findes dog ingen specifikke foranstaltninger, der kan hjælpe med at forebygge cyster i brysterne.

Derfor er det bedste altid at opretholde gode livsstilsvaner, gå til regelmæssig kontrol hos din læge, være opmærksom på eventuelle ændringer i dine bryster og altid drøfte dine bekymringer med din læge.

  • Lægerne anbefaler, at du udfører selvundersøgelse af brysterne mindst en gang om måneden, på dagene lige efter menstruation.
  • De fleste kvinder har hele tiden knuder eller klumpede områder i brysterne. Så gå ikke i panik, hvis du bemærker nogen. Dette råd kommer fra eksperter fra brystkræftorganisationen Breast Cancer Organization.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.