Alt, hvad du behøver at vide om prednisolon

Prednisolon bruges regelmæssigt i pædiatri til at behandle luftvejsinfektioner hos børn. Dets komponent er et kortikosteroid, hvilket betyder, at der skal tages nogle forholdsregler. Her er, hvad du behøver at vide om prednisolon.
Alt, hvad du behøver at vide om prednisolon
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Prednisolon er et kortikosteroid, der udøver en antiinflammatorisk virkning, som har en middel varighed.

Prednisolon, som vi har sagt, er et kortikosteroid, og kortikosteroider er hormoner, som vores krop producerer i forskellige kirtler, såsom bugspytkirtlen, skjoldbruskkirtlen, testikler, æggestokke og binyrer. Det er i binyrerne, at kortikosteroider produceres.

Hvad ordinerer læger prednisolon mod?

Prednisolon er meget udbredt i behandlinger af børn. Oftest ordinerer læger det til følgende sundhedsproblemer:

  • Bronkitis eller astmatiske anfald.
  • Laryngitis.
  • Atopisk dermatitis: Når udbruddene er moderate til svære.
  • Allergiske tilstande.

Varigheden af behandlingen med denne medicin varierer afhængigt af graden af lidelsen og afhænger af hvert tilfælde. På samme måde er det bedst at bruge prednisolon i den kortest mulige tid for at opnå det ønskede resultat.

Det er vigtigt at huske på, at dette lægemiddel er cirka 4 timer om at træde i kraft, så du skal vente mindst 8 timer mellem den ene dosis og den næste. Ved at gøre det er det muligt at nå prednisolons halveringstid i blodet, hvilket producerer den ønskede effekt.

Hvordan tages prednisolon?

Et barn med en bakteriel infektion og feber

Selvom læger ordinerer doseringen af prednisolon baseret på hver patient, er den maksimale daglige dosis 40 milligram om dagen.

Behandlingen involverer normalt to doser om dagen, hver 12. time, og du kan blande dem med mælk eller juice for at gøre dem lettere at få ned.

Hvad er bivirkningerne ved prednisolon?

Når patienter tager prednisolon i mindre end 10 dage, er risikoen for bivirkninger lav. Generelt er de mest almindelige bivirkninger øget appetit og rastløshed.

Selvom der næsten ikke er nogen bivirkninger, når behandlingen er kortvarig, som i tilfælde af bronkitis, laryngitis eller atopisk dermatitis, skal der være medicinsk kontrol, når behandlingerne er længere. Det skyldes, at de bivirkninger, der kan forekomme, kan have større betydning.

Disse bivirkninger omfatter følgende:

Hvornår skal du ikke tage prednisolon?

Eksperter advarer mod at tage dette lægemiddel, hvis du er allergisk over for prednisolon. Det samme gælder, hvis du lider af en virussygdom, da prednisolon kan forværre symptomerne.

Når du skal vaccinere dit barn, er det bedst, at de ikke behandles med prednisolon to måneder før vaccination. Hvis vaccinationen af en eller anden grund falder sammen med prednisolon-behandlingen, bør du kontakte din læge.

Med hensyn til vacciner og prednisolon er det desuden vigtigt at tage højde for, at der skal gå mindst 2 uger mellem vaccinationsdatoen og begyndelsen af behandlingen med dette lægemiddel.

Et barn, der modtager en vaccine

Du kan også være interesseret i: Alt, hvad du bør vide om poliovaccinen

Hvordan stopper man med at tage dette lægemiddel?

Da det er et kortikosteroid, bør du aldrig stoppe med at tage det pludseligt, især ikke hvis du har brugt det i en lang periode. Blandt årsagerne til, at behandlingen ikke bør stoppe brat, er de mulige pludselige fald i glukoseniveauer og blodtryk.

Pludseligt stop af behandlingen med dette lægemiddel kan også påvirke produktionen i binyrerne, da et oralt indtag af kortikosteroid konkurrerer med de hormoner, som kroppen producerer.

Når behandlingen stopper brat, lider kroppen pludselig et fald i niveauet af kortikosteroider, hvilket kan ændre alle vitale funktioner. Af denne grund skal du gradvist reducere doserne og give kroppen tid til gradvist at tilpasse sig de hormonelle ændringer.

Kortvarigt brug af kortikosteroid

Prednisolon er et kortikosteroid, der bør bruges til kortvarige behandlinger. På den måde medfører det ikke alvorlige bivirkninger. At fuldføre behandlingen som foreskrevet og følge de doser, der anbefales af en læge, er den bedste garanti for en god sundhedstilstand.

Det kan interessere dig ...
Forbindelsen mellem dermatitis og kortikosteroider
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Forbindelsen mellem dermatitis og kortikosteroider

Dermatitis og kortikosteroider går hånd i hånd, da sidstnævnte er den sædvanlige behandling for førstnævnte. De kan minimere udbrud.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Parker CM, Cooper MN. Prednisolone Versus Dexamethasone for Croup: a Randomized Controlled Trial. Pediatrics. 2019 Sep;144(3):e20183772.
  • Schwarz ES, Cohn BG. Is dexamethasone as effective as prednisone or prednisolone in the management of pediatric asthma exacerbations? Ann Emerg Med. 2015 Jan;65(1):81-2.
  • Cummins C, Wheatley K, Ives NJ. Sixteen-week versus standard eight-week prednisolone therapy for childhood nephrotic syndrome: the PREDNOS RCT. Health Technol Assess. 2019 May;23(26):1-108.
  • Gilchrist FJ, Ahmad AN, Batchelor HK, Marriott JF, Lenney W. A review of prednisolone prescribing for children with acute asthma in the UK. J Asthma. 2016 Aug;53(6):563-6.
  • Simon Taylor R. BET 1: Prednisolone for the treatment of acute gouty arthritis. Emerg Med J. 2017 Oct;34(10):687-689.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.